Over de opleiding eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw

Het is niet zo dat ik van jongs af aan met techniek bezig was. Mijn vrienden sleutelden altijd aan auto’s en zo ben ik eigenlijk de techniek ingerold. Ik heb vmbo-kader gedaan en toen voor de richting motorvoertuigtechniek gekozen. Doordat ik net niet mijn diploma hiervoor haalde, ben ik naar de niveau 1 mbo-opleiding Meubelmaken gegaan. Daarna volgde ik de tweejarige opleiding voor Machinaal houtbewerker.

Toen werkte ik in de bouw, maar door de crisis was er geen werk meer. Ik ben bij een metaalbedrijf gaan werken en besloot de tweejarige opleiding Onderhoudsmonteur Industrie te gaan volgen. Ik wil graag blijven leren en daarom doe ik nu de opleiding eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw. Hierna wil ik de Middenkader opleiding volgen.

Ik ben de enige vrouw op de opleiding en op mijn werk, maar de docenten en collega’s maken geen onderscheid. Doordat je gebruik maakt van hijsapparatuur merk je niet dat je als vrouw minder sterk  bent.

Ik volg de BBL opleiding, dat wil zeggen dat ik vier dagen werk en één dag naar school ga. Mijn baan heb ik zelf geregeld. Als je goed meedoet tijdens de les, valt het huiswerk erg mee is mijn ervaring. Je krijgt Nederlands, rekenen en vakinhoudelijke vakken, zoals vaktekenen, materiaal- en gereedschapskennis. Ik vind het leuk om het ‘oude’ handwerk te leren. Minder leuk vind ik de extra keuzevakken, zoals elektrotechniek. Deze liggen mij minder.

Je gaat dieper in op de stof als je een hoger niveau doet. Dat vind ik erg leuk! Of het nu Tata Steel is, of een bedrijf die voor klanten machines in elkaar zet bij Firma Meyn of Ahold, de vraag naar servicemonteurs is enorm groot. Er komen alleen maar meer banen in de techniek, dus daar zie ik mijn kansen.