Vavo kosten

De vavo kosten zijn afhankelijk van jouw situatie en leeftijd. Draagt jouw vo-school je over, dan zijn er geen kosten. Als dit niet het geval is verschilt het per leeftijd hoeveel je moet betalen voor les en boeken per schooljaar: 

Bij overdracht

Draagt jouw vo-school je over, dan zijn er geen kosten.

18-

Word je op 1 augustus of lopende het schooljaar 18 jaar, dan ben je een 18- student. Een 18- student hoeft geen les(cursus)geld te betalen, wél moet je zelf je boeken betalen. Reken op gemiddeld 100,- per vak.

18- en niet overgedragen

Ben je op 31 juli van het lopende schooljaar jonger dan 18 en kom je niet in aanmerking voor overdracht, dan betaal je 750 euro per vak (dat is 250 euro per klokuur per vak, ieder vak heeft 3 klokuren) en 35% van de nieuwprijs van de boeken.

18+

Ben je op 31 juli 18 jaar of ouder, dan ben je een 18+ student. Je betaalt als 18+ student ongeveer 150 euro per vak en je 35% van de nieuwprijs van de boeken. Ben je deeltijder, oftewel volg je een paar vakken, dan kan je tegemoetkoming deeltijders aanvragen bij DUO. Ben je voltijder, met meer dan 21,5 uur les in de week, dan kan je tegemoetkoming scholieren aanvragen bij DUO.

Alleen examen doen

Wil je bij het vavo alleen examen doen en geen lessen volgen, dan betaal je 250 euro per vak en 75 euro inschrijfgeld.

Lesgeld terugkrijgen

Schrijf je je voor de 1e lesdag uit of is voor je eerste les afgesproken dat je minder vakken volgt, dan krijg je lesgeld terug.

Borg

Je betaalt 150 euro borg voor de boeken.

Overige kosten

25 euro per jaar en de kosten van de examenbundels.

Reiskosten

Goed nieuws! Vanaf schooljaar 2023-2024 kom je, als je meer dan 10 kilometer van school woont, in aanmerking voor een reiskostenvergoeding voor het openbaar vervoer. Dat betekent dat je geld kunt terugkrijgen voor je reiskosten wanneer je naar school gaat voor lessen of toetsen. Je kunt maximaal de kosten van een trajectkaart terugkrijgen. Hoe het precies werkt, wordt aan het begin van het schooljaar uitgelegd.