Over de opleiding ICT beheerder niveau 4

Shariff Sultan over de opleiding ICT beheerder niveau 4

“ICT heeft mij altijd al aangetrokken, daarom koos ik op het vmbo de sector ICT en was het voor mij logisch om de opleiding medewerker beheer ICT niveau 3 te gaan volgen. Ik koos voor het Regio College, omdat de ICT faciliteiten hier erg goed zijn. Na mijn opleiding ben ik een jaar gaan werken bij XS4all. Hier heb ik veel geleerd over de randvoorwaarden van de ICT techniek.

Ik besloot naar de opleiding ICT beheerder niveau 4 te gaan. Dit heb ik versneld kunnen doen vanwege mijn vooropleiding, waardoor  ik nu in mijn derde jaar zit.
Het eerste jaar zit je gedeeltelijk met niveau 3 leerlingen in een klas en krijg je met name theorie. In het tweede jaar ga je vijf maanden stage lopen en de rest van het jaar ga je naar school. Het derde jaar krijg je eerst een half jaar school, dan doe je al je examens. Het tweede half jaar loop je stage en maak je een praktijkopdracht voor je examen. Voor je examen krijg je praktijkopdrachten met in totaal vier kerntaken, hiervan maak je er één  op school, de rest tijdens je stage.

De niveau 3 opleiding vond ik meer een theoretische opleiding, waar je alle basisstappen leert. Bij de opleiding ICT beheerder niveau 4 krijg je meer praktijklessen waar je de theorie toe gaat passen.
In groepjes simuleer je op een realistische manier de praktijk. Hierdoor voel je nog meer de verantwoordelijkheid die je hebt. Je gaat meer beseffen dat het in de ‘echte wereld’ draait om het halen van doelstellingen. Ik ben nu bijvoorbeeld met drie klasgenoten bezig om een Citrix omgeving te realiseren en daarvoor een netwerk op te bouwen.

Hierna wil ik proberen om hbo ICT businessmanagement te gaan doen. Ik heb gemerkt dat ik niet zo’n uitvoerend persoon ben, maar mee wil denken met het proces.”