Menu
Mbo-opleidingen

Verpleging en verzorging

  • De verpleegkundige dient de patiënte een injectie toe.
  • De verpleegkundige dient sondevoeding toe aan een patiënt.
  • De verzorgende-IG in gesprek met een oudere cliënt.

Kiezen voor de zorg is kiezen voor werk dat er echt toe doet. Je werk draait immers om de dagelijkse zorg aan mensen. Je hebt niet alleen oog voor het lichamelijk welzijn van de patiënt, maar houdt ook in de gaten of iemand wel lekker in zijn vel zit. Werken in de zorg is afwisselend, geen enkele dag is hetzelfde. Het werkveld is breed. Je kunt aan de slag in een ziekenhuis, verpleeg- of verzorgingshuis, in de thuiszorg, de kraamzorg, de geestelijke gezondheidszorg of de gehandicaptenzorg.

Als verzorgende:

bied je hulp en ondersteuning aan mensen die niet (helemaal) voor zichzelf kunnen zorgen. Dat kunnen ouderen zijn, kinderen of jongeren, chronisch zieken, mensen die revalideren na een ziekte of ongeval, maar ook mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking of kraamvrouwen. Je doet voor een deel huishoudelijke werkzaamheden en begeleidt cliënten daarbij, maar het accent ligt op het verlenen van lichamelijke zorg.

Als mbo-verpleegkundige:

ligt het accent in je werk op het bieden van verpleegkundige zorg. Ook coördineer je de activiteiten rond het verpleegproces en breng je verslag uit aan andere zorgverleners.

Iets voor jou?

Je vindt het leuk om met mensen om te gaan, want in de zorg heb je met veel verschillende mensen te maken. Je bent sociaal, flexibel en zelfstandig ingesteld en beschikt over een behoorlijke dosis verantwoordelijkheidsgevoel. Sommige patiënten zijn gespannen of zenuwachtig. Daar moet je goed mee om kunnen gaan. Je kunt mensen op hun gemak stellen. Je bent vriendelijk, behulpzaam en kunt goed luisteren.
Je kunt nauwkeurig werken en raakt niet snel in de stress! Op drukke momenten houd jij het hoofd koel. Je doet vaak van alles tegelijk, dus je moet goed kunnen schakelen. Natuurlijk sta je sterk in je schoenen, want werken in de zorg is niet voor iedereen weggelegd. Je bent een doorzetter. Meestal werk je nauw samen in een team, maar dat ligt jou wel.  

Opleidingen

Naam opleiding Niveau Leerweg
Helpende zorg en welzijn 2 BOL/BBL Verzorgende-IG 3 BOL/BBL Verzorgende-IG Op Maat 3 BBL Gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie (GVP) Mbo-verpleegkundige 4 BOL Mbo-verpleegkundige Op Maat 4 BBL
Vind je opleiding Meld je aan Stel een vraag Meld je voor 1 mei 2021 aan!Meld je voor 1 mei 2021 aan!