Doorstromen naar het hbo

Naar het hbo

Denk je er over om door te studeren in het hbo? Zorg dan dat je op tijd te begint met je goed te oriënteren en te informeren. Veel van onze opleidingen kan je ook versneld doen, zodat je eerder naar het hbo kan of kan gaan werken. Bespreek je plannen met je loopbaancoach. 

Hoe ga je te werk en waar let je op

  • Orienteer je op tijd. Bezoek minimaal een jaar voordat je afstudeert al eens wat hbo-scholen.
  • Vraag of er extra toelatingseisen zijn. Soms kan je een toelatingsonderzoek doen, om te laten zien dat je voldoende voorkennis hebt om te kunnen starten met de opleiding.
  • Vraag of er altijd plek is bij een opleiding. Sommige opleidingen hebben een maximaal aantal plekken. Dit betekent dat er niet meer studenten aan de opleiding mogen beginnen, dan vastgesteld (=numerus fixus). Komen er meer aanmeldingen binnen dan het maximale aantal plekken, dan vind er selectie plaats. Hoe de opleiding selecteert, staat op de website van de betreffende hbo-opleiding. Bekijk het overzicht met opleidingen met numerus fixus
  • Sommige hogescholen bieden ook associate degree programma's aan. Dit zijn tweejarige programma's waarna je ook nog kunt doorstromen naar een hbo-bachelor.
  • Geef op tijd aan op je eigen school dat je wilt doorstuderen op het hbo. De meeste mbo scholen hebben goede contacten met het hbo en kunnen je helpen bij deze stap.
  • Veel mbo's en hbo's bieden activiteiten aan die zijn gericht op de doorstroom van mbo naar hbo. Denk bijvoorbeeld aan extra lessen Engels, Nederlands, wiskunde of specifieke voorbereidingsmodulen of lessen die je al kunt volgen op het hbo. Informeer hierover bij jou op school of bij de opleiding die je wilt gaan doen.
  • Als je naar het hbo gaat doe je altijd een studiekeuzecheck. Deze is vaak verplicht. De studiekeuzecheck helpt jou te ontdekken of de hbo-opleiding van jouw keuze bij jou past.  

Van opleiding wisselen

Soms kom je er tijdens je opleiding achter dat je het toch niet zo leuk vindt. Samen kijken we waar dat aan ligt. We kijken hoe we dat kunnen oplossen, bijvoorbeeld door een opleiding te zoeken die wel bij jou aansluit. Bespreek het met je loopbaancoach. MIsschien is orientatietraject Switch wel iets voor jou!

Naar een ander niveau doorstromen

Als je het graag wil en je hebt je diploma dan kun je naar een volgend niveau doorstromen. Wij helpen jou daarbij zodat je goed weet wat je moet doen en wat je te wachten staat. Vraag het aan je loopbaancoach! Bekijk het overzicht van al onze opleidingen.