Doorstuderen in het hbo

Volg je een niveau 4 opleiding en denk je er over om door te studeren in het hbo? Dan is het zaak om op tijd te beginnen met de voorbereiding, je goed te oriënteren en te informeren. Bespreek je plannen met je studieloopbaancoach en lees de informatie op deze pagina.

Tips

  • Orienteer je op tijd. Bezoek minimaal een jaar voordat je afstudeert al eens wat hbo-scholen. Vraag daar of er extra toelatingseisen zijn en op welke manier je je verder kunt oriënteren.
  • Verschillende hogescholen bieden ook associate degree programma's aan. Dit zijn tweejarige programma's op een hogeschool waarna je eventueel ook nog kunt doorstromen naar een hbo-bachelor.
  • Geef op tijd aan op het mbo dat je wilt doorstuderen op het hbo. De meeste mbo-opleidingen hebben goede contacten met het hbo en kunnen je helpen bij deze stap.
  • Veel mbo's en hbo's bieden speciale activiteiten aan die zijn gericht op de doorstroom van mbo naar hbo. Denk bijvoorbeeld aan extra lessen Engels, Nederlands, wiskunde of specifieke voorbereidingsmodulen of lessen die je al kunt volgen op het hbo. Informeer hierover bij jou op school of bij de opleiding die je wilt gaan doen.
  • Als je naar het hbo gaat doe je altijd een studiekeuzecheck. Deze is vaak verplicht. De studiekeuzecheck helpt jou te ontdekken of de hbo-opleiding van jouw keuze bij jou past.

Handige websites

DUO, alles over de studiefinanciering 
Studeer met een plan, van studiekeuze tot studiefinanciering

Veelgestelde vragen

Kan ik met mijn voorlopleiding alle hbo-opleidingen gaan doen?
Als je wilt doorstuderen als mbo-4 student heb je twee mogelijkheden. Je kunt kiezen voor de Associate degree, of voor de hbo-bachelor. Bij veel hbo-opleidingen kun je gewoon starten met je mbo-4 diploma. Maar let op! Vanaf het studiejaar 2015-2016 gelden voor een aantal hbo-opleidingen nadere vooropleidingseisen voor studenten met een mbo-diploma. Deze houden in dat je voor opleidingen in een bepaalde hbo-sectoren geen recht meer hebt op toelating als je het mbo geen opleiding hebt gedaan in een vewant domein.

De hbo-opleiding mag je wel in de gelegenheid stellen om een toelatingsonderzoek te doen. Als je in dit onderzoek laat zien dat je voldoende voorkennis hebt om te kunnen starten met de opleiding, dan mag het hbo je wel toelaten. De doorstroomroutes waarvoor beperkingen gelden, zijn de volgende:

het mbo-domein techniek en procesindustrie naar de hbo-sector economie;
het mbo-domein handel en ondernemerschap naar de hbo-sector gezondheidszorg;
het mbo-domein handel en ondernemerschap naar de hbo-sector techniek;
het mbo-domein economie en administratie naar de hbo-sector gezondheidszorg;
het mbo-domein economie en administratie naar de hbo-sector techniek;
het mbo-domein zorg en welzijn naar de hbo-sector economie;
het mbo-domein voedsel, natuur en leefomgeving naar de hbo-sector economie.

Kan ik de pabo-opleiding doen?
Voor de pabo gelden extra toelatingseisen. Je moete aantonen voldoende kennis te hebben over geschiedenis, aardrijkskunde en natuur & techniek. Voor jou als mbo-er betekent dit dat je drie toelatingstoetsen moet doen. Om je op deze toetsen voor te bereiden, kun je in het jaar voordat je naar de pabo gaat een (gratis) ondersteuningstraject volgen. Uitgebreide informatie over de toetsen en hoe je je daarop kunt voorbereiden vind je op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl.

Is er altijd plek bij een opleiding?
Er zijn bepaalde opleidingen met een maximaal aantal plekken. Dit betekent dat er niet meer studenten aan de opleiding mogen beginnen, dan vastgesteld (=numerus fixus). Voor deze opleidingen moet je je uiterlijk 15 januari aanmelden in Studielink. Komen er meer aanmeldingen binnen dan het maximale aantal plekken? Dan vind er selectie plaats. Hoe de opleiding selecteert, staat op de website van de betreffende hbo-opleiding. Bekijk het overzicht met opleidingen met numerus fixus.