Menu
Ouders

Informatie voor ouders

Welkom bij het Regio College

Binnenkort moet uw zoon of dochter een keuze maken voor een vervolgopleiding. Als ouder/verzorger wilt u daar zo goed mogelijk bij helpen. Met een juiste keuze gaat uw kind straks met plezier naar school en is de kans op succes op school en in beroep het grootst. Het Regio College informeert u graag hoe u uw zoon of dochter zo goed mogelijk kunt helpen. Wij hebben zo’n 100 verschillende mbo-opleidingen. Maar wij bieden daarnaast ook eindexamenklassen voor havo of vwo (vavo).

Wat is mbo?

In het mbo leer je een vak waarmee je op de arbeidsmarkt meestal goed terecht kunt. In het onderwijs staat de beroepspraktijk centraal. Zowel in de lessen als door het lopen van stage (beroepspraktijkvorming) leer je op het mbo vaardigheden die je kunt toepassen in het werk.
Lees hier meer over het mbo... 


Handige checklist help mij kiezen 

Kiezen voor een vervolgopleiding is meestal niet gemakkelijk en kost tijd. Hoe eerder uw kind daaraan begint hoe beter. Wij hebben daarom een checklist gemaakt met wat je zelf kunt doen om tot een goede keuze voor een mbo-opleiding te komen.
Bekijk hier de checklist 'help mij kiezen'


Hoe werkt aanmelden voor een mbo-opleiding?

Het is belangrijk dat uw zoon of dochter zich op tijd aanmeldt voor een mbo-opleiding. Het aanmeldproces begint met digitaal aanmelden via deze website. Daarna moet uw kind nog een paar stappen doorlopen.
Hier vindt u alle informatie over de aanmeldprocedure.  


Workshop voor ouders en hun kinderen

Voor ouders van kinderen die moeite hebben met kiezen geeft het Servicecentrum een of twee keer per jaar (in de winter) een workshop 'Samen kiezen voor het mbo'. Hier bent u van harte welkom met uw zoon of dochter. Kijk voor data in onze agenda of neem contact op met het Servicecentrum.


Begeleiding tijdens de studie

Uw kind wil natuurlijk zo snel en soepel mogelijk zijn of haar mbo-opleiding volgen. Maar soms is daar wat extra begeleiding bij nodig. Er zijn bijvoorbeeld persoonlijke of fysieke problemen. Het Regio College biedt veel begeleiding aan de studenten. 
Lees hier meer over alle begeleidingsvormen.


Stage lopen of werken (beroepspraktijkvorming)

Naast de theorie- en praktijklessen op school gaat uw zoon of dochter ook echt aan het werk bij een bedrijf of instelling. Dat heet beroepspraktijkvorming (bpv) en is een belangrijk deel van de opleiding dat ook voor een deel voor het diploma meetelt. 
Lees hier meer over beroepspraktijkvorming.


Kosten en financiering van een mbo-opleiding

Wij hebben voor u op een rij gezet met welke kostenposten u rekening dient te houden als uw kind gaat studeren in het mbo. In bepaalde gevallen is het mogelijk om een tegemoetkoming te krijgen in de kosten. 
Lees hier meer over de studiekosten en financiering. 


Arbeidsmarkt en opleiding in cijfers

Bij iedere opleiding vindt u in de rechterkolom een link naar cijfermatige gegevens over de opleiding 'deze opleiding in cijfers'. Het gaat om gegevens zoals arbeidsmarkt en kwaliteit van de opleiding. Deze gegevens worden geregeld vernieuwd. Mocht u vragen hebben over deze cijfers, dan kunt u contact opnemen met het Servicecentrum.


Doorstuderen in het hbo

Volgt uw kind een niveau 4 opleiding en denkt hij of zij erover om door te studeren in het hbo? Dan is het zaak om op tijd te beginnen met de voorbereiding, je goed te oriënteren en te informeren.
Lees hier meer over de voorbereiding.


Informatieavond overstap havo naar mbo

Overweegt uw zoon of dochter de overstap van havo naar een mbo-opleiding? In veel gevallen is dat mogelijk, maar wat komt daarbij kijken? Het Regio College organiseert ieder schooljaar in of rond februari een informatieavond hierover. Kijk voor data in onze agenda of neem contact op met het Servicecentrum.
Lees meer over de informatieavond voor havisten.

Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Neem een kijkje bij het Regio CollegeNeem een kijkje bij het Regio College