Van havo naar mbo

Voor veel havisten is het een logische stap: na de havo naar het hbo. Maar soms is een mbo-opleiding is een betere keuze. En je hoeft niet eens eerst de havo af te maken. Waarom zou je dat doen? Dit zijn de voordelen van een mbo-opleiding:

Een havodiploma is voor de meeste mbo-opleidingen niet nodig. Een bewijs dat je overging van de derde naar de vierde klas is genoeg.

Op het mbo doe je praktijkervaring op door beroepsopdrachten en stages. Zo leer je een vak echt, door te doen wat je tijdens de lessen leert. 

Sommige opdrachten doe je samen met studenten van andere opleidingen. Zo leer je samenwerken met mensen met andere specialiteiten. Net als in je werk later.

De opleiding sneller afronden kan vaak bij mbo-opleidingen. Het hangt wel af van onder andere je cijfers, je profiel en de vakken op je eindlijst. 

Daarna door naar het hbo? Je hebt al stagegelopen, je hebt al samengewerkt en je hebt veel praktijkervaring. Dat geeft je een voorsprong op het hbo.

Of gaan werken? Na het afronden van je studie heb je een vakdiploma waarmee je aan het werk kunt of als zelfstandige kunt beginnen. Dit heb je niet na de havo.