Praktijkleren en praktijkverklaring

Laat zien wat je kan en haal je praktijkverklaring

Praktijkleren is kortdurende scholing voor eenvoudige werkzaamheden, die je volledig op de werkvloer kan aanleren. Je ontvangt een praktijkverklaring voor de geleerde werkprocessen. Deze werkzaamheden voer je uit bij een erkend leerbedrijf, onder begeleiding van een praktijkbegeleider.

Zonder examen of schoolbanken

De praktijkwerkzaamheden (werkprocessen) zijn onderdeel van een bestaande mbo opleiding op niveau 1 of 2. Als je de werkzaamheden met een goed resultaat afrondt krijg je een praktijkverklaring. Je doet geen examens maar laat zien dat je de werkprocessen op niveau kunt uitvoeren. Zo kun je een toekomstige werkgever laten zien wat je kunt. En misschien vormt het zelfs een opstap om verder te studeren in het mbo. Dus zonder examen of in de schoolbank zitten toch dat papiertje halen.

Voor wie is praktijkleren?

Praktijkleren is voor werkenden en werkzoekenden (18 jaar of ouder, met of zonder beperking) zonder een startkwalificatie. Het behalen van een volledige mbo-diploma (inclusief Entree, niveau 1) of een mbo-certificaat om diverse redenen (voorlopig) niet haalbaar. Denk bijvoorbeeld aan:

• een volwassene in de bijstand die alleen basisonderwijs heeft gevolgd
• een twintiger die zijn opleiding niet kon afmaken en onder zijn niveau werkt
• een statushouder die nog moeite heeft met de Nederlandse taal

Een startkwalificatie is een diploma havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger.

Hoelang duurt praktijkleren?

Praktijkleren is een leerroute op maat. Je doorloopt een periode van werken en leren bij een erkend leerbedrijf, vaak is dit het bedrijf waar je al werkzaam bent. Omdat iedereen andere voorkennis, ervaring en capaciteiten heeft, heeft  het opleidingstraject geen vaste duur. Gemiddeld duurt praktijkleren 3 tot 6 maanden.

Hoe werkt het?

Bij praktijkleren volg je een deel van een mbo-opleiding van het Regio College. Je voert bij een erkend leerbedrijf onderdelen van de beroepspraktijkvorming (BPV) uit. Het Regio College schrijft je in op de opleiding en stelt een 'besluit inschrijving' en een praktijkovereenkomst (POK) op. Ook registreren wij je in het praktijkloket mbo van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). 

Neem contact met ons op zodat we samen de mogelijkheden kunnen bespreken.