Menu
Studeren aan het Regio College

Aanschaf laptop en Bring Your Own Device

Bij sommige opleidingen werk je met je eigen laptop. Dat heet Bring Your Own Device (breng je eigen apparaat mee), afgekort BYOD. Op de leermiddelenlijst, die je op de site van Studers vindt, staat bij de opleiding aangegeven of je deze nodig hebt. Deze informatie vind je ook op deze website bij je opleiding.

Waarom werken wij met laptops?

Het Regio College biedt uitdagend onderwijs door aan te sluiten op de individuele talenten en leerbehoeften van de student. Regio College levert met succes vakmensen af die goed voorbereid zijn op de arbeidsmarkt van morgen en overmorgen. Het werken met digitale media hoort hier vanzelfsprekend bij.  

Steeds meer lesstof wordt aangeboden via een ELO (Elektronische Leer Omgeving). In de ELO kun je je lesmateriaal via het internet raadplegen en kunnen studenten en docenten verschillende les-gebonden activiteiten uitvoeren. Als student zit je zeker niet de hele dag achter je laptop. We gebruiken ook nog steeds schoolboeken en andere werkvormen. Zo biedt het werken met laptops en de ELO extra mogelijkheden en wordt het leren afwisselender.

Wat er nodig is

We werken bij het Regio College met Microsoft technologie. Een laptop, een Surface en een tablet zijn BYOD-apparaten die aansluiten bij de IT-omgeving en het WiFi-netwerk van het Regio College. Uit de ervaring van de afgelopen drie jaar in het onderwijs, blijkt dat de laptop het beste aansluit bij het gebruik in de lessen. Ook voor het uitvoeren van opdrachten en taken is een laptop het beste gereedschap. Maar je hoeft niet per se een laptop met Windows te hebben. Hieronder krijg je uitleg over de meest voorkomende soorten apparaten en ons advies:

Laptop

Bij de aanschaf van een laptop bepaalt het gebruik het model en de uitvoering.

Vier technische specificaties zijn belangrijk:

 1. Processor type; Intel i3 of i5.
  Om Office2016 te kunnen gebruiken bij voorkeur een i5 processor.
 2. Minimaal 4 Gb geheugen.
  Om Office 2016 te kunnen gebruiken is echter 8 Gb noodzakelijk.
 3. Uitbreiding van het geheugen na 1½ jaar is aan te bevelen.
 4. De levensduur van de batterij/accu. Batterijen lopen na 1½ jaar terug in capaciteit.
 5. Netwerkkaart: voor een goede draadloze verbinding is een dual band type netwerkkaart van belang.
  Bij voorkeur: Intel Pro Wireless LAN 802.11ac/b/g/n (2,4Ghz/5,0Ghz).

Voor de opleiding MKT-bouw niveau 4 zijn er extra laptop eisen in verband met tekenprogramma's. Lees hier verder..

Surface

De Surface is een kruising van een laptop en een tablet en voorzien van Officesoftware. Het gebruik van de Surface in het onderwijs is minder efficiënt dan een laptop. De aanschaf van een Surface in kader van BYOD wordt afgeraden.

Tablet

Uit gebruikerservaringen en evaluatie is gebleken dat de tablet een beperkte toepassing heeft binnen het
Regio College. Het gebruik van een tablet in kader van BYOD wordt afgeraden.

Aankoop

Via de website van de Campusshop (www.campusshop.nl) zijn actuele modellen beschikbaar. Daar vind je per opleiding alle wensen en eisen waaraan je laptop moet voldoen. Alle laptops zijn verzekerd tegen schade via de snelle studentenservice. Verder zijn er tegenwoordig ook (web)winkels die goed werkende tweedehands laptops verkopen tegen een schappelijke prijs. Houd er rekening mee dat een laptop ongeveer 4 jaar meegaat. De techniek wordt ingehaald door de ontwikkelingen op softwaregebied en veroudert door gebruik.

Onderhoud, garantie en reparatie kunt je zelf regelen via de leverancier van de laptop. Besturingssysteem Windows 10 wordt aanbevolen waarbij een gratis update van Windows 7 naar Windows 10 via www.slim.nl voor studenten beschikbaar is.

Ook Office-licenties en andere software zijn goedkoop en eenvoudig te kopen op de website van SL!M of eenvoudig gratis te downloaden uit Office365 van Regio College.  

Kosten

Hier vind je meer informatie over schoolkosten en een eventuele tegemoetkoming in de schoolkosten. 

Vragen?

Voor vragen over BYOD kun je contact opnemen met ons Bureau Onderwijsondersteuning.

Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Kom proefstuderenKom proefstuderen