Helpende zorg en welzijn

BOL/BBL, niveau 2

Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01

Je vindt het leuk om met mensen te werken van alle leeftijden, bent sociaal en behulpzaam. Je assisteert bij huishoudelijk werkzaamheden en verzorgende taken, doet spelletjes met je cliënten of gaat met ze wandelen. Je bent als helpende zorg en welzijn heel actief en afwisselend bezig. Je wilt niets liever dan het leven leuk maken voor je cliënten. Weten wat dit beroep verder inhoudt? Klik hier.

Hoe ziet de opleiding Helpende zorg en welzijn eruit?

Tijdens de opleiding krijg je alle handvatten die nodig zijn om aan de slag te gaan als helpende zorg en welzijn in de praktijk. Dit gebeurt aan de hand van theorie- en praktijklessen. De opleiding is beschikbaar in de BOL variant en voor de zorg ook in BBL . Dat betekent dat je meerdere dagen per week naar school gaat en stage loopt.

BOL- en BBL-opleiding

De opleiding Helpende zorg en welzijn wordt zowel in de BOL als in de BBL variant gegeven. Bij BOL betekent dit dat je meerdere dagen per week naar school gaat en elke week stage loopt bij een zorginstelling. Voor je stage kan het mogelijk zijn dat je een stagevergoeding ontvangt. Dit verschilt, net als de hoogte van de vergoeding, per instelling. Bij BBL werk je al bij een erkende instelling en ga je één dag per week naar school.

Basisjaar Dienstverlening

Je wordt geplaatst in de opleiding van je eerste keuze en gedurende het jaar onderzoek je welk uitstroomprofiel het beste bij je past. Medewerker recreatie en sport, Medewerker facilitaire dienstverlening of Helpende zorg en welzijn. Aan het begin van het basisjaar krijg je veel tijd om te onderzoeken welk werkgebied het beste bij jou past. Dit heet werkveld oriëntatie. Als dienstverlener ben je breed inzetbaar en kun je te maken krijgen met uiteenlopende doelgroepen: jonge kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen of mensen met een beperking. Je leert wat er allemaal bij komt kijken om met deze doelgroepen te werken. Na de werkveld oriëntatie start je met twee dagen stage per week. Daarnaast krijg je lessen in jouw vakgebied en algemene lessen als Nederlands, rekenen, burgerschap en gym.

Hoe verder na het basisjaar Dienstverlening?

In het eerste halfjaar leg je met je loopbaancoach vast welk uitstroomprofiel je hebt gekozen en hoe je je opleiding vervolgt.

Keuzedelen helpende zorg en welzijn

Bij elke opleiding heb je basisdelen en keuzedelen. De keuzedelen zijn bedoeld om je kennis te verbreden en te verdiepen of om jezelf voor te bereiden op een vervolgopleiding. De volgende keuzedelen voor Helpende zorg en welzijn zijn:

  • Assisteren bij facilitaire diensten
  • Digitale vaardigheden basis
  • Doorstroom naar zorg en welzijn niveau 3
  • Ondernemend gedrag

Vervolgopleiding helpende zorg en welzijn

Als je de opleiding helpende zorg en welzijn hebt afgerond kun je verder studeren in de volgende richtingen:

  • Pedagogisch medewerker kinderopvang niveau 3
  • Verzorgende-IG niveau 3
  • Maatschappelijke zorg niveau 3
  • Dokters-, tandarts- en apothekersassistent niveau 4
  • Sociaal werker niveau 4

Praktische informatie

Toelatingseisen

● vmbo-diploma bl
● entree diploma niveau 1, bij voorkeur Assistent dienstverlening en zorg

Startdatum

Augustus

Duur opleiding

2 jaar (inclusief basisjaar)

Locatie

Zaandam en Purmerend

Kosten opleiding

● vanaf 18 jaar betaal je het landelijke vastgestelde lesgeld
● de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen (zoals boeken en praktijkbenodigdheden) bedragen ± € 350,-
● Tijdens de opleiding is het belangrijk dat je in het bezit bent van een laptop. Heb je deze niet, dan moet deze aangeschaft worden

Meer uitleg over opleidingskosten vind je hier.

Open dag mbo dienstverlening helpende zorg en welzijn

Ben je geïnteresseerd in de opleiding helpende zorg en welzijn, maar wil je eerst een kijkje nemen, kennismaken en vragen stellen aan docenten? Kom dan naar onze open dag en maak kennis met Regio College. Neem een kijkje op onze open dagen pagina voor de open dagen zorgopleidingen en meld je aan. 

Wat je wellicht ook interessant vindt