Menu
Mbo-opleidingen

Helpende zorg en welzijn

BOL/BBL, niveau 2

Je vindt het leuk om met mensen te werken van alle leeftijden, bent sociaal en behulpzaam. Je assisteert bij huishoudelijk werkzaamheden en verzorgende taken, doet spelletjes met je cliënten of gaat met ze wandelen. Je bent als helpende zorg en welzijn heel actief en afwisselend bezig. Je wilt niets liever dan het leven leuk maken voor je cliënten. Weten wat dit beroep verder inhoudt? Klik hier.

Hoe ziet de opleiding helpende zorg en welzijn eruit?

Tijdens de opleiding krijg je alle handvatten die nodig zijn om aan de slag te gaan als helpende zorg en welzijn in de praktijk. Dit gebeurt aan de hand van theorie- en praktijklessen. De opleiding is beschikbaar in de BOL variant en voor de zorg ook in BBL . Dat betekent dat je meerdere dagen per week naar school gaat en stage loopt.

BOL en BBL (alleen voor Zorg) opleiding

De opleiding helpende zorg en welzijn wordt zowel in de BOL als in de BBL variant gegeven. Bij BOL betekent dit dat je meerdere dagen per week naar school gaat en elke week stage loopt bij een zorginstelling. Voor je stage kan het mogelijk zijn dat je een stagevergoeding ontvangt. Dit verschilt, net als de hoogte van de vergoeding, per instelling. Bij BBL werk je al bij een erkende instelling en ga je één dag per week naar school (vrijdag).

Basisjaar

Je wordt geplaatst in de opleiding van je eerste keuze en gedurende het jaar onderzoek je welk uitstroomprofiel het beste bij je past. Medewerker recreatie en sport, Medewerker facilitaire dienstverlening of Helpende zorg en welzijn. Aan het begin van het basisjaar krijg je veel tijd om te onderzoeken welk werkgebied het beste bij jou past. Dit heet werkveld oriëntatie. Als dienstverlener ben je breed inzetbaar en kun je te maken krijgen met uiteenlopende doelgroepen: jonge kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen of mensen met een beperking. Je leert wat er allemaal bij komt kijken om met deze doelgroepen te werken. Na de werkveld oriëntatie start je met twee dagen stage per week. Daarnaast krijg je lessen in jouw vakgebied en algemene lessen als Nederlands, rekenen, burgerschap en gym.

Hoe verder na het basisjaar?

In het eerste halfjaar leg je met je loopbaancoach vast welk uitstroomprofiel je hebt gekozen en hoe je je opleiding vervolgt.

Keuzedelen helpende zorg en welzijn

Bij elke opleiding heb je basisdelen en keuzedelen. De keuzedelen zijn bedoeld om je kennis te verbreden en te verdiepen of om jezelf voor te bereiden op een vervolgopleiding. De volgende keuzedelen voor Helpende zorg en welzijn zijn:

Assisteren bij facilitaire diensten
Dit keuzedeel is een verbreding van je beroep. Je leert assisteren bij logistieke werkzaamheden en bij cateringwerkzaamheden. Deze werkzaamheden staan niet in het profiel van helpende zorg en welzijn, maar zijn wel van belang voor het werkveld.
Digitale vaardigheden basis
Je doet in dit keuzedeel kennis en vaardigheden op voor het verzamelen van informatie, gegevens en content. Je leert reflecteren op je eigen mediagebruik en op de betrouwbaarheid van informatie.
Doorstroom naar zorg en welzijn niveau 3
Met dit keuzedeel word je klaargestoomd voor de overstap van niveau 2 naar niveau 3. Het tempo van niveau 3 ligt net wat hoger en met dit onderdeel leer je om kennis en vaardigheden op dit niveau uit te voeren.
Ondernemend gedrag
Door het volgen van dit keuzedeel vergaar je de benodigde kennis en vaardigheden op het gebied van communicatie, (zelf)reflectie en creativiteit. Je leert open te staan voor nieuwe informatie, ontwikkelingen en signalen. Je denkt mee en deelt kennis en zo draag je bij aan een beter functioneren van jezelf en je directe omgeving.

Vervolgopleiding helpende zorg en welzijn

Als je de opleiding helpende zorg en welzijn hebt afgerond kun je verder studeren in de volgende richtingen:

  • Pedagogisch medewerker kinderopvang niveau 3
  • Verzorgende-IG niveau 3
  • Dokters-, tandarts- en apothekersassistent niveau 4
  • Sociaal werker niveau 4

Praktische informatie

Toelatingseisen

● vmbo-diploma bl
● entree diploma niveau 1, bij voorkeur Assistent dienstverlening en zorg

Startdatum

Augustus

Duur opleiding

2 jaar (inclusief basisjaar)

Locatie

Zaandam en Purmerend

Kosten opleiding

● vanaf 18 jaar betaal je het landelijke vastgestelde lesgeld
● de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen (zoals boeken en praktijkbenodigdheden) bedragen ± € 350,-
● er is een vrijwillige bijdrage van € 30,-
● Tijdens de opleiding is het belangrijk dat je in het bezit bent van een laptop. Heb je deze niet, dan moet deze aangeschaft worden

Meer uitleg over opleidingskosten vind je hier.

Open dag mbo helpende zorg en welzijn

Ben je geïnteresseerd in de opleiding helpende zorg en welzijn, maar wil je eerst een kijkje nemen, kennismaken en vragen stellen aan docenten? Kom dan naar onze open dag en maak kennis met Regio College. Neem een kijkje op onze open dagen pagina voor de open dagen zorgopleidingen en meld je aan. 

Wat je wellicht ook interessant vindt

Een dagdeel meelopen Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Brochure downloadenBrochure downloaden Hier ga je studerenHier ga je studeren