Menu
Mbo-opleidingen

Helpende zorg en welzijn

BOL, niveau 2

 • Helpende zorg en welzijn niveau 2 deelt eten uit in een verzorgingshuis

Een spelletje doen of wandelen? Schoonmaken en helpen bij het aankleden? Als helpende zorg en welzijn niveau 2 ben je actief en afwisselend bezig. Je assisteert jouw cliënten bij huishoudelijke werkzaamheden, bij hun persoonlijke verzorging en bij activiteiten. Je vindt het leuk om met mensen te werken van alle leeftijden: kinderen, volwassenen en ouderen. Als helpende heb je een belangrijke taak: je helpt je cliënten om zo zelfstandig mogelijk te kunnen functioneren. Je wilt niets liever dan het leven zo leuk mogelijk voor hen maken!

Als helpende zorg en welzijn:

 • vind je het leuk om met mensen te werken van alle leeftijden: kinderen, volwassenen en ouderen;
 • help je cliënten bij het opruimen, schoonmaken, wassen en koken;
 • help je bij persoonlijke verzorging: bijvoorbeeld bij het douchen, aankleden en naar het toilet gaan;
 • begeleid je bij activiteiten: je doet samen boodschappen, je leest voor, je wandelt met je cliënt, je doet spelletjes met elkaar en speelt buiten met kinderen;
 • help je cliënten om zo zelfstandig mogelijk te kunnen functioneren;
 • werk je met kwetsbare groepen zoals kinderen en ouderen. Daarom letten wij bij de intake speciaal op je sociale vaardigheden, je taalvaardigheid en je rekenvaardigheden.

Waar werk je?

Als helpende zorg en welzijn niveau 2 kun je op verschillende plekken terecht. Bijvoorbeeld in een verzorgingshuis, een verpleeghuis of een woonvorm voor begeleid wonen, maar ook in de thuiszorg en de kinderopvang.

Beroepspraktijkvorming (bpv)

Je loopt elke week stage.

Basisjaar

Deze opleiding begint met een gemeenschappelijk basisjaar Dienstverlening  in Zaandam of Purmerend. Na dit eerste jaar kies je definitief voor dit uitstroomprofiel of voor één van de andere twee uitstroomprofielen (Medewerker facilitaire dienstverlening of Medewerker sport en recreatie).

Keuzedelen

Je kunt kiezen uit een aantal keuzedelen. Lees hier meer over de keuzedelen waar je uit kunt kiezen en de inhoud ervan.

Waarom kies je voor het Regio College?

Beroepsopleidingen van het Regio College staan helemaal in het teken van de praktijk. In de opleiding tot helpende zorg en welzijn leer je hoe jouw toekomstige baan er in de praktijk uitziet en ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je straks in je werk nodig hebt.

Verder leren?

Mogelijke vervolgopleidingen zijn:

Pedagogisch medewerker kinderopvang niveau 3;
Verzorgende-IG niveau 3.

Toelatingseisen

 • vmbo-diploma bl;
 • entree diploma niveau 1, bij voorkeur Assistent dienstverlening en zorg.

Basisjaar

Deze opleiding begint met een gemeenschappelijk basisjaar Dienstverlening in Zaandam of Purmerend. Na dit eerste jaar kies je definitief voor dit uitstroomprofiel of voor één van de andere twee uitstroomprofielen (Medewerker facilitaire dienstverlening of Medewerker sport en recreatie).

Startdatum

Augustus

Duur
2 jaar (inclusief basisjaar)

Plaats

Zaandam en Purmerend

Opleidingskosten

 • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk bepaalde lesgeld;
 • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± € 350;
 • er is een vrijwillige bijdrage voor extra activiteiten van € 30;
 • heb je nog geen laptop? Dan moet je deze aanschaffen om de opleiding te kunnen volgen.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

NB: op dit moment is er voor de opleiding Helpende BOL in Purmerend en Zaandam een wachtlijst. Je kunt je nog wel aanmelden. 

Een dagdeel meelopen Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Studeren in Purmerend?Lees hier meer!Studeren in Purmerend?Brochure gezondheidszorg downloadenBrochure gezondheidszorg downloaden