Verzorgende-IG

BOL/BBL, niveau 3

Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01

De kijk op ziekte en gezondheid is veranderd. Mensen worden ouder en blijven langer in de eigen leefomgeving. Dit vraagt een omslag van zorgen voor naar zorgen dat. Het functioneren van de mens, welbevinden en zo lang mogelijk zoveel mogelijk zelf kunnen doen staan daarom centraal in de opleiding tot Verzorgende IG. Je werkt nauw samen met multidisciplinaire en/of interdisciplinaire teams. Dat wil zeggen collega’s met verschillende beroepen en/of verschillende vakgebieden. De mensen waaraan jij zorg verleent, zijn zeer divers. Je luistert goed naar de wensen en je kijkt naar de leefomgeving van de zorgvrager. Vervolgens zorg jij voor de benodigde zorg en ondersteuning in situaties waarin de zorgvrager dat nodig heeft. Wil je weten wat dit beroep verder inhoudt? Klik hier.

Dit leer je tijdens opleiding Verzorgende-IG

Je leert alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan als Verzorgende-IG. Je gaat mensen helpen die niet meer (volledig) voor zichzelf kunnen zorgen. Gedurende de opleiding krijgt verschillende theorie- en praktijklessen. De opleiding is zowel in BOL als BBL beschikbaar. De reguliere opleiding duurt drie jaar en je doet veel praktijkervaring op tijdens je stage of op jouw werkplek. 

BOL- of BBL-opleiding

BOL-opleiding Verzorgende-IG

Bij de BOL-opleiding ga je voor een groot deel naar school en loop je elk jaar stage. In het eerste jaar loop je een deel van het jaar stage. In het tweede leerjaar loop je 2 dagen in de week stage. In het derde leerjaar wordt dit uitgebreid naar 3 dagen. Vaak ontvang je een stagevergoeding van de instelling, dit verschilt echter per instelling. Ook hoe hoog de vergoeding is verschilt per instelling.

BBL-opleiding Verzorgende-IG

Bij de BBL-opleiding is het belangrijk dat je eerst een baan vindt voor minimaal 24 uur in de week bij een zorginstelling. Na toestemming van je werkgever kan jij je bij het Regio College aanmelden voor het volgen van een opleiding. Je gaat naast je baan een dag per week naar school. In veel gevallen wordt de opleiding door je werkgever betaald en ontvang je een salaris.

Verkort studeren bij BBL

Ben je al werkzaam in de zorg en ben je in het bezit van relevante diploma’s? (bijvoorbeeld Helpende of Verzorgende C) en wil je studeren op je eigen niveau? Dan kan je vrijstellingen krijgen voor bepaalde onderdelen of modules waardoor de opleiding korter duurt. 

Gezamenlijk basisjaar in de BOL-opleiding

In het eerste jaar van de opleiding start je in een gezamenlijk basisjaar. Dat betekent dat je samen met studenten van andere opleidingen lessen volgt. Na het eerste jaar maak je een keuze welke richting je op wilt en krijg je advies om op niveau 3 of 4 af te studeren. Dit advies wordt bepaald door je resultaten, studiehouding op school en beroepshouding in de praktijk. De volgende opleidingen zitten samen met Verzorgende-IG in het basisjaar:

  • Mbo verpleegkundige niveau 4
  • Begeleider gehandicaptenzorg niveau 3
  • Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg niveau 4
  • Begeleider specifieke doelgroepen niveau 3
  • Persoonlijke begeleider specifieke doelgroepen niveau 4

Verzorgende-IG keuzedelen

In elke opleiding heb je een aantal keuzedelen. De keuzedelen hebben als doel om je kennis te verbreden of verdiepen, waardoor je beter aansluit op de arbeidsmarkt of een vervolgopleiding. Volg je de BBL-opleiding, dan kan het zijn dat je werkgever een keuze maakt uit de verschillende keuzedelen. Voorbeelden van keuzedelen voor Verzorgende-IG zijn:

  • Mensen met een niet-aangeboren hersenletsel
  • Expressief talent
  • Zorginnovaties en technologie

Tijdens de opleiding krijg je voorlichting over de mogelijkheden welke keuzedelen je kunt gaan volgen.

Vervolgopleiding verzorgende-IG

De volgende stap na de opleiding Verzorgende-IG kan de opleiding mbo verpleegkundige niveau 4 zijn. Je stroomt dan in het derde jaar in.

Praktische informatie

Toelatingseisen

  • vmbo-diploma kl, gl of tl
  • overgangsbewijs van havo 3 naar 4
  • mbo-diploma niveau 2, bij voorkeur Helpende zorg en welzijn
  • bij BBL is i.v.m. met werkzaamheden als nachtdiensten over het algemeen een leeftijd van 18 jaar of ouder vereist. Wij adviseren studenten onder de 18 jaar in te stromen in de BOL. Vandaaruit is een overstap naar BBL mogelijk op een later moment.

Startdatum

Augustus (BOL/BBL) en januari (BBL)

Duur opleiding

3 jaar (BOL)
2 jaar (BBL)

Locatie

Zaandam en Purmerend. 

Kosten opleiding

  • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL); bij BBL worden de kosten van de opleiding in veel gevallen betaald door je werkgever en krijg je een salaris
  • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen (zoals boeken en praktijkbenodigdheden) bedragen ± € 500,-
  • tijdens de opleiding is het belangrijk dat je in het bezit bent van een laptop. Heb je deze niet, dan moet je deze aanschaffen.

Meer uitleg over opleidingskosten vind je hier.

Open dag verzorgende-IG

Ben je geïnteresseerd in de opleiding Verzorgende-IG, maar wil je eerst een kijkje nemen op onze school en persoonlijk vragen stellen aan docenten en studenten? Kom dan naar een open dag en maak kennis met het Regio College. Hier vind je alle informatie wanneer de open dagen zorgopleidingen plaatsvinden en kun je je aanmelden.

Wat je wellicht ook interessant vindt