Menu
Mbo-opleidingen

Verzorgende-IG

BOL/BBL, niveau 3

 • Een verzorgende helpt een patiënte bij het nemen van haar medicijnen.

Mensen die niet of niet helemaal voor zichzelf kunnen zorgen, zoals chronisch zieken, ouderen of mensen met een lichamelijk of geestelijke beperking, zijn afhankelijk van iemand die weet welke behoeften ze hebben. Als verzorgende biedt je lichamelijke, geestelijke en sociale zorg en ben je een steunpilaar voor jouw cliënten. Jij maakt voor hen het verschil in moeilijke tijden.

Als verzorgende-IG niveau 3:

 • bied je zorg en ondersteuning aan cliënten en stimuleer je hun zelfredzaamheid;
 • help je cliënten bij het wassen, aankleden en eten en begeleid je hen bij recreatieve activiteiten;
 • verricht je verpleegkundige handelingen en geef je medicijnen aan bewoners;
 • voer je observaties uit en rapporteer je gegevens;
 • zorg je samen met je collega's voor een prettige woonsfeer op de afdeling.

Waar werk je?

Als je de opleiding tot verzorgende-IG niveau 3 succesvol hebt afgerond, kun je aan de slag in de thuiszorg of in een verzorgings- of verpleeghuis. 

Beroepspraktijkvorming (bpv)

Als je de BOL-opleiding volgt, loop je in een deel van het eerste en in het hele tweede en derde jaar twee dagen per week stage. Vaak ontvang je een stagevergoeding van de instelling waar je stage loopt. 
Voor de BBL-opleiding geldt dat je eerst moet solliciteren bij een zorginstelling. Je werkgever meldt je dan aan bij het Regio College. Tijdens de opleiding ga je één dag per week naar school.

Opbouw opleiding

Elke opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Lees hier meer over de keuzedelen waar je uit kunt kiezen en de inhoud ervan.
Let op: bij een BBL-opleiding kan het zijn dat de werkgever kiest welke keuzedelen je gaat volgen.

Gezamenlijk basisjaar in de BOL-opleiding

Je start het eerste jaar in een gezamenlijk basisjaar met de opleidingen Verpleging & verzorging en Maatschappelijke zorg niveau 3 en 4. Na het eerste jaar kies je een van deze richtingen en krijg je advies om op niveau 3 af te studeren of om op niveau 4 de studie af te ronden. Dit advies wordt bepaald door je resultaten, je studiehouding op school en je beroepshouding in de bpv.
De volgende opleidingen starten in het gezamenlijke basisjaar: Verzorgende-IG niveau 3, Mbo-verpleegkundige niveau 4, Begeleider gehandicaptenzorg niveau 3, Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg niveau 4, Begeleider specifieke doelgroepen niveau 3 en Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen niveau 4.

Waarom kies je voor het Regio College?

Beroepsopleidingen van het Regio College staan helemaal in het teken van de praktijk. Als aankomend verzorgende-IG leer je bij ons hoe jouw toekomstige baan er in de praktijk uitziet en ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je straks in je werk nodig hebt.

Verder leren?

Een mogelijke vervolgopleiding is de opleiding Mbo-verpleegkundige niveau 4 (je kunt dan in het tweede jaar instromen).

Toelatingseisen

Je kunt instromen met:

 • vmbo-diploma kl, gl of tl;
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo; 
 • mbo-diploma niveau 2, bij voorkeur Helpende zorg en welzijn.

Programma Op Maat

Afhankelijk van je vooropleiding zijn er vrijstellingen mogelijk. Ben je in het bezit van relevante diploma’s en werkervaring in de zorg? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een programma Op Maat (BBL, niveau 3). Op basis van een zelf te maken portfolio bekijkt het Regio College of en zo ja, voor welke vrijstellingen je in aanmerking komt. Vervolgens spreken we in overleg met jou en je werkgever een traject af dat is afgestemd op je eigen niveau, tempo en ervaring.

Startdatum

Augustus (BOL/BBL) en januari (BBL)

Duur

3 jaar

Plaats

Zaandam en Purmerend

Opleidingskosten

 • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL);
 • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± € 500;
 • er is een vrijwillige bijdrage van € 25;
 • heb je nog geen laptop? Dan moet je deze aanschaffen om de opleiding te kunnen volgen.

BBL: in veel gevallen betaalt je werkgever de kosten van de opleiding.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

 

Een dagdeel meelopen Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Studeren in Purmerend?Lees hier meer!Studeren in Purmerend?Werken als verzorgende IG, hoe is dat?Werken als verzorgende IG, hoe is dat?Brochure 2021-2022 downloadenBrochure 2021-2022 downloaden