Mbo-verpleegkundige

BOL, niveau 4

Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01
Heb jij passie voor het ondersteunen en verzorgen van mensen? Dan is de opleiding Mbo-verpleegkundige bij het Regio College zeker iets voor jou.

Als mbo-verpleegkundige wordt je opgeleid om in alle branches van de verpleging en verzorging te werken: ziekenhuis, verpleeghuizen en thuiszorg, de geestelijke gezondheidszorg en de gehandicaptenzorg. Je bent werkzaam binnen wisselende omgevingen en breed inzetbaar. Je werkt nauw samen met multidisciplinaire en/of interdisciplinaire teams. Dat wil zeggen collega’s met verschillende beroepen en/of verschillende vakgebieden. De mensen waaraan je zorg verleent, zijn zeer divers. Als mbo-verpleegkundige zorg je voor de benodigde zorg en ondersteuning in situaties waarin de zorgvrager dat nodig heeft. Deze zorg en ondersteuning is vooral gericht op de wensen van de zorgvrager waarbij preventie, herstel, behoud en het bevorderen van gezondheid en ontwikkeling centraal staat. Wil je weten wat dit beroep verder inhoudt? Klik hier.

Hoe ziet de verpleegkundige opleiding eruit?

Je krijgt theorielessen en leert verschillende handelingen uitvoeren in de praktijklessen. De opleiding is beschikbaar in BOL of BBL Op Maat. De BOL opleiding duurt ongeveer 4 jaar. In het BBL Op Maat traject duurt de opleiding 2 jaar. In zowel de BOL als de BBL opleiding doe je praktijkervaring op door middel van een stage of werkplek. 

BOL of Op Maat BBL opleiding

BOL opleiding verpleegkundige

Bij een BOL opleiding ga je voor een groot gedeelte naar school en loop je elk jaar stage op een andere werkplek. Zo kun je je goed oriënteren binnen alle vakgebieden van de verpleegkunde. Je loopt bijvoorbeeld stage in een ziekenhuis, verpleeg- en verzorgingshuis, thuiszorg, gehandicaptenzorg of geestelijke gezondheidszorg. Vaak ontvang je een stagevergoeding van de instelling, dit verschilt echter per instelling. Ook hoe hoog de vergoeding verschilt.

Op Maat BBL opleiding Mbo-verpleegkundige

Werk je al in de zorg, heb je relevante diploma’s en wil je een opleiding volgen tot Mbo-verpleegkundige? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een verkorte opleiding Verpleegkundige, oftewel een programma Op Maat (BBL, niveau 4). Op basis van een zelf te maken portfolio bekijkt het Regio College of en zo ja, voor welke vrijstellingen je in aanmerking komt. Tijdens de opleiding werk je verder aan je eigen portfolio. Zodra je aan de exameneisen voldoet kun je afstuderen. Zo kun je, afhankelijk van je vooropleiding en ervaring, sneller je diploma behalen.

Gezamenlijk basisjaar in de BOL opleiding

Je start het eerste jaar in een gezamenlijk basisjaar met de opleidingen van Verpleging & Verzorging en Maatschappelijke zorg niveau 3 en 4. Na het eerste jaar kies je een van deze richtingen en krijg je advies om op niveau 3 of niveau 4 af te studeren. Dit advies wordt bepaald door je resultaten, je studiehouding op school en je houding tijdens de beroepspraktijkvorming. Het basisjaar bestaat uit de volgende opleidingen:

 • Mbo-verpleegkundige
 • Verzorgende-IG niveau 3
 • Begeleider gehandicaptenzorg niveau 3
 • Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg niveau 4
 • Begeleider specifieke doelgroepen niveau 3
 • Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen niveau 4

Verpleegkundige keuzdelen

Elke opleiding biedt een aantal keuzedelen. Met keuzedelen kun je je vakmanschap verbreden en verdiepen of je voorbereiden op een vervolgopleiding. Bij de BBL opleiding kan het zijn dat de werkgever het keuzedeel kiest. Voorbeelden van keuzedelen voor Mbo-verpleegkundige zijn:

Mensen met een niet-aangeboren hersenletsel
Je leert hoe je in deze specifieke doelgroep zowel de cliënt als de naastbetrokkenen het beste kunt ondersteunen en begeleiden.
Zorginnovaties en technologie
In dit keuzedeel wordt aandacht besteed aan zorginnovaties en leer je werken met de nieuwste technologische hulpmiddelen. Daarnaast leer je om voorlichting en advies te geven aan cliënten en collega’s.
Wijkgericht werken
Met dit verbredende keuzedeel vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt. Je leert hoe je de zorg en dienstverlening, oftewel de ketenzorg, in de wijk organiseert.
Doorstroom naar hbo Gezondheidszorg
In dit keuzedeel word je voorbereid op de doorstroom naar een specifieke hbo-opleiding Gezondheidszorg.

Vervolgopleiding verpleegkundige

Na de opleiding mbo verpleegkundige is er een mogelijkheid om verder te leren op het hbo in de vakgebieden:

 • Gespecialiseerd verpleegkundige mbo/hbo
 • Hbo verpleegkundige niveau 5
 • Fysiotherapie
 • Logopedie
 • Diëtetiek
 • Sociaal pedagogische hulpverlening
 • Maatschappelijk werk- en dienstverlening
 • Lerarenopleiding

Praktische informatie

Toelatingseisen

● vmbo-diploma kl, gl of tl
● overgangsbewijs van havo 3 naar 4
● mbo-diploma Verzorgende-IG niveau 3
● diploma VP, ziekenverzorging
● 18 jaar of ouder (BBL)

Startdatum

Augustus (BOL/BBL) en januari (BBL)

Duur opleiding

4 jaar (Met verzorgende-IG diploma 2 jaar)

Locatie

Zaandam en Purmerend

Let op: er is op dit moment een wachtlijst voor de BOL-opleiding. Je kunt je nog wel aanmelden. Mocht je je liever oriënteren op een andere opleiding? Neem dan contact op met het Servicecentrum.

Kosten opleiding

 • Vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL); bij BBL worden de kosten van de opleiding in veel gevallen betaald door je werkgever en krijg je een salaris.
 • De kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen (zoals boeken en praktijkbenodigdheden) bedragen ± € 500,-.
 • Tijdens de opleiding is het belangrijk dat je in het bezit bent van een laptop. Heb je deze niet, dan moet deze aangeschaft worden.

Meer uitleg over opleidingskosten vind je hier.

Open dag Mbo-verpleegkundige

Ben je geïnteresseerd in de opleiding Verpleegkundige, maar wil je eerst een kijkje nemen op onze school en vragen stellen aan docenten en studenten? Kom dan naar een open dag en maak kennis met Regio College. Hier vind je alle informatie wanneer de open dagen zorgopleidingen plaatsvinden en kun je je aanmelden.

Wat je wellicht ook interessant vindt