Beroepsprofiel Helpende zorg en welzijn

Je bent je aan het verdiepen in de opleiding helpende zorg en welzijn, maar je wilt graag weten wat je kunt verwachten als je eenmaal je diploma behaald hebt en aan de slag gaat in de praktijk. Op deze pagina lees je meer over de inhoud van het beroep, welke competenties je nodig hebt en wat je gaat verdienen.

Wat is een helpende zorg en welzijn?

Als helpende zorg en welzijn werk je met mensen van verschillende leeftijden, zowel kinderen, volwassenen en ouderen, je ondersteunt deze mensen bij hun dagelijkse activiteiten. Je doet spelletjes en gaat met cliënten wandelen. Je bent actief en afwisselend bezig. Je taak als helpende is om cliënten te helpen zo zelfstandig mogelijk te kunnen functioneren. 

Wat doet een helpende niveau 2?

Je hebt te maken met mensen die nog niet of niet meer alle zorgtaken zelf kunnen uitvoeren. Je helpt cliënten bijvoorbeeld in het huishouden, bij activiteiten en bij hun persoonlijke verzorging. Je bent de steunpilaar van je cliënt.

Taken helpende zorg en welzijn

 • Helpt bij het opruimen, schoonmaken, wassen en koken
 • Helpt bij het douchen, aankleden en naar het toilet gaan
 • Doet samen boodschappen, leest voor, wandelt samen, doet spelletjes en speelt buiten met kinderen.

Competenties

Als helpende werk je in nauw contact met je cliënt, het is daarom belangrijk dat je beschikt over de volgende competenties:

● Aanpassingsvermogen
Het is belangrijk dat je je snel kan aanpassen naar een situatie, omdat er vaak onverwachte dingen kunnen gebeuren en je hier snel op in moet spelen.
● Doorzettingsvermogen en geduld.
Je werkt samen met je cliënten naar doelen, zodat zij zo zelfstandig mogelijk worden. Dit kan soms wat langer duren, bijvoorbeeld door het gedrag van je cliënt.
● Integriteit
Je voert je taken zorgvuldig uit en houdt je aan de sociale en ethische normen.
● Luisteren
Je kunt goed luisteren en bent oprecht geïnteresseerd om anderen te helpen.
● Sensitiviteit
Als helpende houd je goed rekening met de mening, gedachten en gevoelens van anderen. Je bent je bewust van je eigen gedrag en let scherp op hoe je overkomt bij anderen.

Werken als helpende zorg en welzijn

Als helpende zorg en welzijn kun je aan de slag in verschillende zorginstellingen en beroepen:

 • Ziekenhuizen
 • Gehandicaptenzorg
 • Geestelijke gezondheidszorg
 • Ouderenzorg
 • Thuiszorg
 • Woonzorgcentrum
 • Kinderopvang
 • Kinderdagverblijven

Werktijden

De werktijden van een helpende zorg en welzijn zijn onregelmatig. Dit betekent dat je werkt in wisseldiensten en je ook ‘s nachts of in het weekend moet werken.

Helpende zorg en welzijn niveau 2 salaris

Het startsalaris van een helpende ligt tussen de € 1.485,- en € 1.710,- bruto per maand. Naarmate je groeit in de functie kun je een salaris ontvangen tussen de € 2.270,- en € 2.525,- bruto per maand. Daarnaast krijg je 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering.

CAO

In de CAO vind je alle afspraken die gemaakt zijn over de loon, toeslagen, werktijden, overwerk, vakantie en pensioen. Deze kun je vinden via FNV.

Aanmelden opleiding helpende zorg en welzijn

Lijkt het je wat om helpende zorg en welzijn te worden? Bekijk dan de opleiding helpende zorg en welzijn en meld je aan!

 

Wat je wellicht ook interessant vindt