Medewerker facilitaire dienstverlening

BOL, niveau 2

Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01

Als medewerker facilitaire dienstverlening ben je breed inzetbaar. Of het nou gaat om een vergaderruimte klaarzetten, bestellingen opnemen voor de lunch, of ervoor zorgen dat de lampen in het pand worden gemaakt: jij bent van alle markten thuis. Ben jij dienstverlenend, flexibel en gastvrij en ben je altijd bereid iets voor een ander te doen? Dan is de opleiding tot medewerker facilitaire dienstverlening aan het Regio College zeker iets voor jou!

Wil je weten wat het werk van een medewerker facilitaire dienstverlening inhoud? Lees in dit beroepsprofiel alles over dit interessante beroep.

Hoe ziet de opleiding medewerker facilitaire dienstverlening eruit?

Tijdens de opleiding tot medewerker facilitaire dienstverlening leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om na het afronden aan de slag te gaan als ondersteuner bij diverse bedrijven en organisaties. Je krijgt theorie- en praktijklessen en doet werkervaring op tijdens je stage (BOL).

Tijdens de opleiding leer je:

 • helpen bij de uitvoering van de dagelijkse werkzaamheden in de instelling of het bedrijf waar je werkt;
 • helpen bij het beheren van gebouwen en installeren en onderhouden van apparatuur;
 • helpen bij het organiseren van vergaderingen en bijeenkomsten: je zorgt ervoor dat de ruimtes zijn ingericht en gebruiksklaar zijn;
 • de catering verzorgen: je neemt bestellingen op en maakt eenvoudige gerechten klaar.

Gezamenlijk basisjaar Dienstverlening

Je wordt geplaatst in de opleiding van je eerste keuze en gedurende het jaar onderzoek je welk uitstroomprofiel het beste bij je past. Medewerker recreatie en sport, Medewerker facilitaire dienstverlening of Helpende zorg en welzijn. Aan het begin van het basisjaar krijg je veel tijd om te onderzoeken welk werkgebied het beste bij jou past. Dit heet werkveld oriëntatie. Als dienstverlener ben je breed inzetbaar en kun je te maken krijgen met uiteenlopende doelgroepen: jonge kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen of mensen met een beperking. Je leert wat er allemaal bij komt kijken om met deze doelgroepen te werken. Na de werkveld oriëntatie start je met twee dagen stage per week. Daarnaast krijg je lessen in jouw vakgebied en algemene lessen als Nederlands, rekenen, burgerschap en gym.

Hoe verder na het basisjaar Dienstverlening?

In het eerste halfjaar leg je met je loopbaancoach vast welk uitstroomprofiel je hebt gekozen en hoe je je opleiding vervolgt.

BOL-opleiding

Bij een BOL-opleiding ga je voor een groot gedeelte naar school en loop je daarnaast stage bij een erkend leerbedrijf. Je loopt zowel in het eerste als in het tweede leerjaar elke week stage.

Keuzedelen

Behalve een basisdeel en een profieldeel bestaat je opleiding uit een aantal keuzedelen waar je uit gaat kiezen. Met keuzedelen kun je je vakmanschap verbreden en verdiepen of je voorbereiden op een vervolgopleiding. De keuzedelen die je volgt worden vermeld op je diploma. Je kunt kiezen uit de volgende keuzedelen:

 • digitale vaardigheden
 • assisteren bij zorg en welzijn
 • ondernemend gedrag

Vervolgopleiding medewerker facilitaire dienstverlening

Na de opleiding tot medewerker facilitaire dienstverlening kun je een mbo-opleiding op niveau 3 gaan volgen.

Praktische informatie 

Toelatingseisen 

 • vmbo-diploma bl;
 • entree diploma niveau 1, bij voorkeur assistent dienstverlening en zorg

Startdatum 

Augustus

Duur opleiding  

2 jaar (inclusief basisjaar)

Locatie 

Purmerend

Kosten opleiding 

 • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk bepaalde lesgeld;
 • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± € 350;
 • heb je nog geen laptop, dan moet je deze kopen om de opleiding te kunnen volgen.

Meer uitleg over opleidingskosten vind je hier.

Open dag medewerker facilitaire dienstverlening 

Heb je interesse in de opleiding tot medewerker facilitaire dienstverlening, maar wil je eerst een kijkje nemen op onze school en vragen stellen aan docenten en studenten? Kom dan naar onze open dag en maak kennis met het Regio College. Vind hier alle informatie rondom de open dagen van de dienstverlenings-opleidingen en schrijf je in.

Wat je wellicht ook interessant vindt