Menu
Mbo-opleidingen

Balkman

BBL, niveau 3

Nederland is een klein land met een uitgebreid wegennet, waar automobilisten en vervoerders intensief gebruik van maken. Die wegen moeten dus vakkundig zijn aangelegd om jarenlang in een goede staat te blijven. Je hebt ze vast wel eens aan het werk gezien, de leden van de asfaltploeg, die vaak ’s nachts, in het weekend of in vakantieperiodes en bij weer en wind het werk aan de weg uitvoeren.  Topopleiding Mbo RGB

Wil je ook deel uitmaken van zo’n ploeg? Altijd buiten werken en steeds op een andere locatie? Ben je daarnaast fysiek sterk en technisch aangelegd? En kun je goed zelfstandig en in een team werken en heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Dan is de opleiding tot balkman (vakman asfalt) zeker iets voor jou.

Je begint als asfaltafwerker. Daarna stroom je door naar balkman en krijg je meer verantwoordelijkheden. Heb je al een paar jaar ervaring in het vak en wil je een allround vakman worden? Dan kun je direct instromen in de opleiding Balkman bij het Regio College.

Als balkman (vakman asfalt):

  • bedien je samen met de machinist de asfaltafwerkmachine: jij bedient de afwerkbalk en de machinist bestuurt de machine;
  • zorg je ervoor dat de machine de asfaltlaag volgens specificaties en tekeningen afwerkt;
  • maak je samen met de machinist de asfaltafwerkmachine klaar voor transport;
  • verdeel je de werkzaamheden van de ploeg en instrueer je ploegleden in overleg met de
    asfaltuitvoerder;
  • zorg je ervoor dat de ploeg zich houdt aan de veiligheids- en milieuvoorschriften.

Waar werk je?

Wanneer je de opleiding tot asfaltafwerker succesvol hebt afgerond, kun je aan het werk bij aannemers in de infrastructuur die zich bezig houden met de aanleg en het onderhoud van wegen en specifieke toepassingen van asfalt. Je werkzaamheden vinden plaats op bouwterreinen, op wegen in en buiten steden, of op een vaste locatie waardoor je te maken hebt met omwonenden, voorbijgangers en verkeer. Bij de uitvoering van de werkzaamheden ben je vaak afhankelijk van de weersomstandigheden.

Beroepspraktijkvorming (bpv)

Je werkt vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf in de infra en je gaat acht uur per week naar school bij het Regio College. Ben je ouder dan 23 jaar of in het bezit van een startkwalificatie, dan kun je ook 's avonds naar school. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op www.volandis.nl of www.stagemarkt.nl.

Opbouw opleiding

Elke opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Lees hier meer over de keuzedelen waar je uit kunt kiezen en de inhoud ervan.

Waarom kies je voor het Regio College?

Beroepsopleidingen van het Regio College staan helemaal in het teken van de praktijk. Als beginnend balkman leer je bij ons hoe jouw toekomstige baan er in de praktijk uitziet en ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je straks in je werk nodig hebt.

Verder leren?

Je kunt na deze opleiding doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4, zoals Uitvoerder bouw en infra.

Toelatingseisen

Je kunt instromen met het mbo-diploma Vakman asfalt/asfaltafwerker niveau 2. Ook andere vooropleidingen zijn mogelijk.

Startdatum

De BBL-opleidingen in de infra kennen een flexibele instroom. Dat betekent dat je op elk gewenst moment met je opleiding kunt beginnen.

Duur

2-3 jaar

Plaats

Heerhugowaard

Opleidingskosten:

  • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde cursusgeld;
  • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± €720;
  • er is een vrijwillige bijdrage van € 25.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

Een dagdeel meelopen Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Brochure 2020-2021 downloadenBrochure 2020-2021 downloadenStichting voor infra-branche NHStichting voor infra-branche NH