Beroepsprofiel Balkman

Als balkman werk je in een team samen in een asfaltploeg. Je regelt en stelt de balk van de asfaltafwerkmachine in waardoor het asfalt op de juiste hoogte en maatvoering wordt aangebracht. Je zult ook regelmatig ’s nachts en in het weekend werken. Wil jij ook deel uitmaken van zo’n ploeg? Altijd buiten werken en steeds op een andere locatie? Ben je daarnaast technisch aangelegd? En kun je goed zelfstandig en in een team werken en heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Volg dan de opleiding tot balkman niveau 3.

Wat is een balkman 

Als balkman bedien je de afwerkbalk van de asfaltafwerkmachine. De afwerkbalk is een zware voorverwarmde balk die los asfalt verspreidt en verdicht tot een vaste laag. Je stelt de hoogte en breedte van de balk in, waarmee je de dikte en de spreidingsbreedte van het asfalt bepaalt. Jij zorgt dat de asfaltlaag volgens specificaties en tekeningen wordt aangelegd en je controleert de samenstelling van het asfalt. Daarnaast geef je leiding aan de medewerkers in de asfaltploeg.

Werkzaamheden 

Als balkman:

  • bedien je samen met de machinist de asfaltafwerkmachine: jij bedient de afwerkbalk en de machinist bestuurt de machine;
  • zorg je ervoor dat de machine de asfaltlaag volgens specificaties en tekeningen afwerkt;
  • maak je samen met de machinist de asfaltafwerkmachine klaar voor transport;
  • verdeel je het werk van de ploeg en instrueer je ploegleden in overleg met de asfaltuitvoerder;
  • zorg je ervoor dat de ploeg zich houdt aan de veiligheids- en milieuvoorschriften.

Competenties 

  • Technisch inzicht: je leest werktekeningen en je werkt met verschillende machines en gereedschap;
  • Kwaliteitsgericht: goed werk afleveren vind je belangrijk en daarom controleer je je werk altijd goed;
  • Samenwerken: je werkt intensief samen om grote klussen te klaren.
  • Leidinggeven: je minder ervaren collega’s stuur je aan.
  • Verantwoordelijk: je neemt je taken zoals het bewaken van de voortgang, veiligheid en kwaliteit serieus.

Waar kun je werken als balkman 

Als balkman kun je aan het werk bij aannemers in de infrastructuur die zich bezighouden met de aanleg en het onderhoud van wegen en andere toepassingen met asfalt. Je werkt vaak op bedrijfsterreinen, wegen in en buiten steden, op steeds wisselende locaties waardoor je te maken hebt met omwonenden, voorbijgangers en verkeer. Bij de uitvoering van je werk ben je vaak afhankelijk van het weer.

Doorstroommogelijkheden 

Heb je inmiddels werkervaring opgedaan als balkman, dan kun je, eventueel door het volgen van cursussen, doorgroeien naar functies zoals voorman/uitvoerder of werkvoorbereider/calculator.

Werktijden 

Je werkt soms onregelmatig, bijvoorbeeld ‘s avonds en 's nachts, om verkeersoverlast te voorkomen. Ook in het weekend, in vakanties en op feestdagen kan jij ingezet worden.

Salaris balkman 

Het startsalaris van een balkman ligt rond de € 1.969,-  bruto per maand. Met de jaren groei je door in je functie en in salaris. Het gemiddelde salaris ligt op € 3.471- bruto per maand.

Als BBL-student wordt je opleiding vaak betaald door je werkgever. De vergoeding kan verschillen per bedrijf, maar ligt ongeveer tussen de € 355,- en € 2.863,- bruto per maand. 

CAO 

In de meeste gevallen werk je onder de cao Bouw & Infra. Lees hier meer over deze cao.

Wat je wellicht ook interessant vindt