Asfaltafwerker

BBL, niveau 2

Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01

Nederland is een klein land met een uitgebreid wegennet, waar automobilisten en vervoerders intensief gebruik van maken. Die wegen moeten dus vakkundig zijn aangelegd om jarenlang in een goede staat te blijven. Je hebt ze vast wel eens aan het werk gezien, de leden van de asfaltploeg, die ook regelmatig ’s nachts, in het weekend of in vakantieperiodes en bij weer en wind het werk aan de weg uitvoeren.

Hoe ziet de opleiding tot asfaltafwerker eruit? 

Tijdens de opleiding tot asfaltafwerker leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om na het afronden aan de slag te gaan in de wereld van de infra. Je krijgt theorie- en praktijklessen en doet ervaring op tijdens je werk (BBL).

Tijdens de opleiding leer je:

 • voorbereidende asfaltwerkzaamheden uitvoeren, zoals maatvoeren, kleven, wapening aanbrengen en materialen en middelen klaarzetten;
 • werkzaamheden rond de asfaltafwerkmachine verzorgen, zoals randen bijwerken en asfalt egaliseren;
 • samen met de collega’s verkeersafzettingen plaatsen, onderhouden en verwijderen;
 • het werkterrein inrichten en opruimen.

Wil je meer weten over de functie? Bekijk hier het beroepsprofiel.

BBL-opleiding 

Bij de BBL-opleiding tot asfaltafwerker werk je drie of vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf in de infra en ga je 1 dag per week naar school. Ben je ouder dan 23 jaar of in het bezit van een startkwalificatie, dan kun je ook in de avond lessen volgen. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op www.volandis.nl of www.stagemarkt.nl.

Keuzedelen 

Behalve een basisdeel en een profieldeel bestaat je opleiding uit een aantal keuzedelen waar je uit gaat kiezen. Met keuzedelen kun je je vakmanschap verbreden en verdiepen of je voorbereiden op een vervolgopleiding. De keuzedelen die je volgt worden vermeld op je diploma. Je kunt kiezen uit de volgende keuzedelen:

 • Inspelen op innovaties
 • Oriëntatie op ondernemerschap
 • Verdieping blijvend fit, veilig en gezond werken (geschikt voor niveau 2)
 • Rekenen 3F

Vervolgopleiding asfaltafwerker 

Na de opleiding tot asfaltafwerker kun je doorleren. Mogelijke vervolgopleidingen zijn balkman niveau 3 of machinist wegenbouw niveau 3.

Praktische informatie 

Toelatingseisen 

 • vmbo-diploma bl met wiskunde;
 • entree-diploma niveau 1, bij voorkeur assistent bouw en infra.

Startdatum 

Instroom bij de BBL-opleidingen in de infra is flexibel. Dat betekent dat je op elk gewenst moment met je opleiding kunt beginnen.

Duur opleiding  

2 jaar

Locatie 

Heerhugowaard

Kosten opleiding 

 • Vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde cursusgeld (BBL);
 • Opleidingsgebonden leermiddelen ± € 490,-.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

Open dag asfaltafwerker 

Heb je interesse in de opleiding tot asfaltafwerker, maar wil je eerst een kijkje nemen op onze school en vragen stellen aan docenten en studenten? Kom dan naar onze open dag en maak kennis met het Regio College. Vind hier alle informatie rondom de open dagen van de infra-opleidingen en meld je aan.

Wat je wellicht ook interessant vindt