Menu
Mbo-opleidingen

Asfaltafwerker

BBL, niveau 2

Nederland is een klein land met een uitgebreid wegennet, waar automobilisten en vervoerders intensief gebruik van maken. Die wegen moeten dus vakkundig zijn aangelegd om jarenlang in een goede staat te blijven. Je hebt ze vast wel eens aan het werk gezien, de leden van de asfaltploeg, die vaak ’s nachts, in het weekend of in vakantieperiodes en bij weer en wind het werk aan de weg uitvoeren.  Topopleiding Mbo RGB

Wil je ook deel uitmaken van zo’n ploeg? Altijd buiten werken en steeds op een andere locatie? Ben je daarnaast fysiek sterk en technisch aangelegd? En kun je goed zelfstandig en in een team werken en heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Dan is de opleiding tot asfaltafwerker zeker iets voor jou.

Als asfaltafwerker:

 • werk je bij een asfaltafwerkmachine en de bijbehorende walsen;
 • ben je als lid van de asfaltploeg bezig met het aanleggen en onderhouden van wegen;
 • verzorg je alle werkzaamheden rond de asfaltafwerkmachine zoals randen bijwerken en asfalt egaliseren met de hark;
 • voer je een aantal werkzaamheden uit die vooraf gaan aan het spreiden van de asfaltlaag;
 • zorg je samen met de balkman voor het plaatsen, onderhouden en verwijderen van verkeersafzettingen;
 • richt je het werkterrein in en ruimt het weer op.

Waar werk je?

Wanneer je de opleiding tot asfaltafwerker succesvol hebt afgerond, kun je aan het werk bij aannemers in de infrastructuur die zich bezighouden met de aanleg en het onderhoud van wegen en specifieke toepassingen van asfalt. Je werkzaamheden vinden plaats op bouwterreinen, op wegen in en buiten steden, of op een vaste locatie waardoor je te maken hebt met omwonenden, voorbijgangers en verkeer. Bij de uitvoering van de werkzaamheden ben je vaak afhankelijk van de weersomstandigheden.

Beroepspraktijkvorming (bpv)

Je werkt drie of vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf in de infra en je gaat acht uur per week naar school bij het Regio College. Ben je ouder dan 23 jaar of in het bezit van een startkwalificatie, dan kun je ook 's avonds naar school. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op www.volandis.nl of www.stagemarkt.nl.

Keuzedelen

Keuzedelen vormen een verplicht onderdeel van je opleiding. Lees hier meer over de keuzedelen waar je uit kunt kiezen en de inhoud ervan.

Waarom kies je voor het Regio College?

Beroepsopleidingen van het Regio College staan helemaal in het teken van de praktijk. Als beginnend asfaltafwerker leer je bij ons hoe jouw toekomstige baan er in de praktijk uitziet en ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je straks in je werk nodig hebt.

Verder leren?

Mogelijke vervolgopleidingen zijn:

Toelatingseisen

 • vmbo-diploma bl met wiskunde of natuur- en scheikunde 1;
 • entree diploma niveau 1, bij voorkeur Assistent bouw en infra.

Startdatum

De BBL-opleidingen in de infra kennen een flexibele instroom. Dat betekent dat je op elk gewenst moment met je opleiding kunt beginnen.

Duur

2 jaar

Plaats

Heerhugowaard

Opleidingskosten

 • Vanaf 18 jaar betaal je cursusgeld. Dit is wettelijk verplicht.
 • De kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± € 490.
 • De vrijwillige bijdrage is € 25.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

Een dagdeel meelopen Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Brochure 2020-2021 downloadenBrochure 2020-2021 downloadenStichting voor infra-branche NHStichting voor infra-branche NH