Allround waterbouwer

BBL, niveau 3

Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01

Nederland is echt een waterland. Als waterbouwer verricht je werkzaamheden als het maken van steigers, beschoeiingen, bruggen, gemalen, kademuren, en sluizen. Je werkt altijd buiten en steeds op andere locaties. 

Hoe ziet de opleiding allround waterbouwer eruit? 

Tijdens de opleiding tot allround waterbouwer leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om na het afronden aan de slag te gaan in de wereld van de infra. Je krijgt theorie- en praktijklessen en doet ervaring op tijdens je werk (BBL).

Tijdens de opleiding leer je:

 • het maken van waterbouwkundige constructies of delen van constructies, zoals afmeerconstructies voor de scheepvaart, steigers en kleine bruggen, grond- en waterkerende constructies maken en onderhouden;
 • het realiseren van sluizen, jachthavens en steigers
 • het maken en/of herstellen van kademuren.
 • het werk onder je ploeg verdelen en instructies geven aan je minder ervaren collega’s.

Wil je meer weten over de functie? Bekijk hier het beroepsprofiel.

BBL-opleiding 

Bij de BBL-opleiding tot allround waterbouwer werk je drie of vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf in de infra en ga je 1 dag per week naar school. Ben je ouder dan 23 jaar of in het bezit van een startkwalificatie, dan kun je ook in de avond lessen volgen. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op www.volandis.nl of www.stagemarkt.nl.

Keuzedelen 

Behalve een basisdeel en een profieldeel bestaat je opleiding uit een aantal keuzedelen waar je uit gaat kiezen. Met keuzedelen kun je je vakmanschap verbreden en verdiepen of je voorbereiden op een vervolgopleiding. De keuzedelen die je volgt worden vermeld op je diploma. Je kunt kiezen uit de volgende keuzedelen:

 • Inspelen op innovaties
 • Rekenen 3F
 • Oriëntatie op ondernemerschap
 • Verdieping blijvend fit, veilig en gezond werken (geschikt voor niveau 3)
 • Werken met GNSS-systemen

Vervolgopleiding allround waterbouwer 

Na de opleiding tot allround waterbouwer kun je doorleren. Een mogelijke vervolgopleiding is Uitvoerder bouw en infra niveau 4.

Praktische informatie 

Toelatingseisen 

Je kunt instromen met een mbo-diploma Waterbouwer niveau 2 of een vergelijkbaar mbo-diploma op niveau 2. Ook andere vooropleidingen zijn mogelijk.

Startdatum 

Instroom bij de BBL-opleidingen in de infra is flexibel. Dat betekent dat je op elk gewenst moment met je opleiding kunt beginnen.

Duur opleiding  

2 jaar

Locatie

Heerhugowaard en Zaandam

Kosten opleiding 

 • Vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde cursusgeld (BBL);
 • Opleidingsgebonden leermiddelen ± € 460,-.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

Open dag allround waterbouwer

Heb je interesse in de opleiding tot Allround waterbouwer, maar wil je eerst een kijkje nemen op onze school en vragen stellen aan docenten en studenten? Kom dan naar onze open dag en maak kennis met het Regio College. Vind hier alle informatie rondom de open dagen van de infra-opleidingen en meld je aan.

Wat je wellicht ook interessant vindt