Beroepsprofiel Allround waterbouwer

Nederland is echt een waterland. Als waterbouwer verricht je werkzaamheden als het maken van steigers, beschoeingen, bruggen, gemalen, kademuren, en sluizen. Je werkt altijd buiten en steeds op andere locaties. Wil jij een allround waterbouwer worden? Volg dan de opleiding Allround waterbouwer niveau 3 aan het Regio College!

Wat is een allround waterbouwer 

Als allround waterbouwer help je bij de aanleg en het onderhoud van waterbouwkundige constructies zoals sluizen, beschoeiingen, damwanden, steigers, kleine bruggen en dijken. Je doet metingen, zet het werk uit en je zorgt voor het omleiden van waterstromen. Voor dit werk bedien je machines en werk je met verschillend gereedschap. Je verdeelt de taken over je ploeg,  je bewaakt de veiligheid en kwaliteit en je controleert of er volgens de milieuvoorschriften wordt gewerkt.

Werkzaamheden waterbouwer  

Als allround waterbouwer:

  • maak en onderhoudt je meer complexe waterbouwkundige constructies, zoals afmeerconstructies voor de scheepvaart, steigers en kleine bruggen, grond- en waterkerende constructies;
  • maak je sluizen en waterbouwkundige constructies
  • verdeel je het werk onder je ploeg en geef je instructies aan minder ervaren collega’s.

Competenties 

  • Technisch inzicht: je leest werktekeningen en je werkt met verschillende machines en gereedschap;
  • Kwaliteitsgericht: goed werk afleveren vind je belangrijk en daarom controleer je je werk altijd goed;
  • Fysiek sterk: je weet van aanpakken en je werkt met zware materialen;
  • Samenwerken: je werkt intensief samen om grote klussen te klaren;
  • Leidinggeven: je minder ervaren collega’s stuur je aan;
  • Verantwoordelijk: je neemt je taken zoals het bewaken van de voortgang, veiligheid, milieu en kwaliteit serieus.

Waar kun je werken als allround waterbouwer 

Je kunt als allround waterbouwer aan het werk bij bedrijven in de grond-, water- en wegenbouw. Opdrachtgevers zijn andere aannemers, overheidsinstellingen, waterschappen, Rijkswaterstaat, particulieren en het bedrijfsleven. Je werkt altijd in de buitenlucht langs of op waterwegen. Vanwege de steeds wisselende locaties ben je vaak onderweg.

Kijk ook eens op www.waterbouw.nl met informatie over de sector, opleidings- en loopbaanmogelijkheden en beroepenfilmpjes.

Doorstroommogelijkheden 

Heb je inmiddels werkervaring opgedaan als allround waterbouwer, dan kun je, eventueel door het volgen van cursussen, doorgroeien naar functies zoals voorman/uitvoerder of werkvoorbereider/calculator.

Werktijden 

In de infra beginnen ze vaak vroeg. Je werktijden liggen daarom tussen 7.00 en 16.00 uur. 

Salaris allround waterbouwer 

Het startsalaris van een allround waterbouwer ligt rond de € 2.577,-  bruto per maand. Met de jaren groei je door in je functie en in salaris. Het gemiddelde salaris ligt op € 3.486,- bruto per maand.

Als BBL-student wordt je opleiding vaak betaald door je werkgever en krijg je daarnaast nog een leerlingen-maandsalaris. De vergoeding kan verschillen per bedrijf, maar ligt ongeveer tussen de € 355,- en € 2.463,- bruto per maand. 

CAO

In de meeste gevallen werk je onder de cao bouw & infra. Lees hier meer over deze cao.

Wat je wellicht ook interessant vindt