Waterbouwer

BBL, niveau 2

Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01
Als waterbouwer verricht je werkzaamheden als baggeren, kust- en oeverwerk. Je werkt altijd buiten en steeds op andere locaties. Infra-opleiding bij het Regio College.

Nederland is echt een waterland. Onze waterwerken zijn wereldberoemd en Nederlandse infrabedrijven werken over de hele wereld. Bedrijven in de waterbouw houden zich bezig met de aanleg en het onderhoud van havens en waterwegen, landaanwinning, aanleg van kunstmatige eilanden, bouwen met natuur en infrastructuurprojecten. De waterbouw is een moderne en dynamische sector met een goed toekomstperspectief. Lijkt dit je wat? Dan is de opleiding Waterbouwer misschien iets voor jou. Topopleiding Mbo RGB


Als waterbouwer:

 • ben je bezig met het maken, onderhouden en verwijderen van eenvoudige waterbouwkundige constructies of delen van constructies, zoals afmeerconstructies voor de scheepvaart, steigers en kleine bruggen, grond- en waterkerende constructies;
 • assisteer je bij kleinschalig baggerwerk;
 • heb je een goede lichamelijke conditie;
 • werk je graag in de buitenlucht op wisselende locaties;
 • heb je verantwoordelijkheidsgevoel en kun je zelfstandig en systematisch werken;
 • heb je oog voor veiligheid, kwaliteit en milieu;
 • kun je goed samenwerken met de collega’s in je ploeg.

Waar werk je?

Je kunt aan het werk bij bedrijven in de grond-, water- en wegenbouw. Opdrachtgevers zijn andere aannemers, overheidsinstellingen, particulieren en het bedrijfsleven. Je werkt altijd in de buitenlucht langs of op waterwegen. Vanwege de steeds wisselende locaties ben je vaak onderweg.
Kijk ook eens op www.waterbouw.nl met informatie over de sector, opleidings- en loopbaanmogelijkheden en beroepenfilmpjes.

Beroepspraktijkvorming (bpv)

Je werkt drie of vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf in de infra en je gaat acht uur per week naar school bij het Regio College. Ben je ouder dan 23 jaar of in het bezit van een startkwalificatie, dan kun je ook 's avonds naar school. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op www.volandis.nl of www.stagemarkt.nl.

Opbouw opleiding

Elke opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Lees hier meer over de keuzedelen waar je uit kunt kiezen en de inhoud ervan.

Verder leren?

Een mogelijke vervolgopleiding is de opleiding Allround waterbouwer niveau 3. 

Toelatingseisen

 • vmbo-diploma bl met wiskunde of natuur- en scheikunde 1;
 • entreediploma niveau 1, bij voorkeur Assistent bouw en infra.

Startdatum

Bij de BBL-opleidingen in de infra kan je op elk gewenst moment met je opleiding beginnen.

Duur

2 jaar

Plaats

Heerhugowaard

Opleidingskosten

 • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde cursusgeld;
 • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± € 440.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.