Waterbouwer

BBL, niveau 2

Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01

Nederland is echt een waterland. Bedrijven in de waterbouw houden zich bezig met de aanleg en het onderhoud van bruggen, steigers, beschoeiingen, jachthavens, sluizen, gemalen en beweegbare bruggen. Je werkt altijd buiten en steeds op andere locaties. De waterbouw is een moderne en dynamische sector met een goed toekomstperspectief. Lijkt dit je wat? Dan is de opleiding Waterbouwer misschien iets voor jou.

Hoe ziet de opleiding waterbouwer eruit? 

Tijdens de opleiding tot waterbouwer leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om na het afronden aan de slag te gaan in de wereld van de infra. Je krijgt theorie- en praktijklessen en doet werkervaring op tijdens je werk (BBL).

Tijdens de opleiding leer je:

  • eenvoudige waterbouwkundige constructies of delen van constructies, zoals afmeerconstructies voor de scheepvaart, steigers en kleine bruggen, grond- en waterkerende constructies maken en onderhouden.

BBL-opleiding 

Bij de BBL-opleiding tot waterbouwer werk je drie of vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf in de infra en ga je een dag per week naar school. Ben je ouder dan 23 jaar of in het bezit van een startkwalificatie, dan kun je ook in de avond lessen volgen. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je hier.

Keuzedelen 

Behalve een basisdeel en een profieldeel bestaat je opleiding uit een aantal keuzedelen waar je uit gaat kiezen. Met keuzedelen kun je je vakmanschap verbreden en verdiepen of je voorbereiden op een vervolgopleiding. De keuzedelen die je volgt worden vermeld op je diploma. Je kunt kiezen uit de volgende keuzedelen: 

  • Inspelen op innovaties
  • Oriëntatie op ondernemerschap
  • Rekenen F

Vervolgopleiding waterbouwer 

Na de opleiding tot waterbouwer kun je doorleren. Een mogelijke vervolgopleiding is Allround waterbouwer niveau 3.

Praktische informatie 

Toelatingseisen 

  • vmbo-diploma bl met wiskunde;
  • entree-diploma niveau 1, bij voorkeur assistent bouw en infra.

Startdatum 

Instroom bij de BBL-opleidingen in de infra is flexibel. Dat betekent dat je op elk gewenst moment met je opleiding kunt beginnen.

Duur opleiding  

2 jaar

Locatie 

Heerhugowaard en Zaandam

Kosten opleiding 

  • Vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde cursusgeld (BBL);
  • Opleidingsgebonden leermiddelen ± € 440,-.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

Open dag waterbouwer 

Heb je interesse in de opleiding tot waterbouwer, maar wil je eerst een kijkje nemen op onze school en vragen stellen aan docenten en studenten? Kom dan naar onze open dag en maak kennis met het Regio College. Vind hier alle informatie rondom de open dagen van de infra-opleidingen en meld je aan.

Wat je wellicht ook interessant vindt