Beroepsprofiel Waterbouwer

Nederland is echt een waterland. Bedrijven in de waterbouw houden zich bezig met de aanleg en het onderhoud van bruggen, steigers, beschoeiingen, jachthavens, sluizen, gemalen en beweegbare bruggen.  Je werkt altijd buiten en steeds op andere locaties. Wil jij waterbouwer worden? Volg dan de opleiding Waterbouwer niveau 2 aan het Regio College!

Wat is een waterbouwer 

Als waterbouwer help je bij de aanleg en het onderhoud van waterbouwkundige constructies zoals sluizen, beschoeiingen, damwanden, steigers, kleine bruggen en dijken. Je werkt met verschillende materialen, gereedschappen en  machines.

Werkzaamheden 

Als waterbouwer:

  • maak en onderhoudt je eenvoudige waterbouwkundige constructies of delen van constructies, zoals afmeerconstructies voor de scheepvaart, steigers en kleine bruggen, grond- en waterkerende constructies en het restaureren van kademuren;
  • heb je oog voor veiligheid, kwaliteit en milieu;
  • kun je goed samenwerken met de collega’s .

Competenties 

  • Technisch inzicht: je leest werktekeningen en je werkt met verschillende machines en gereedschap;
  • Kwaliteitsgericht: goed werk afleveren vind je belangrijk en daarom controleer je je werk altijd goed;
  • Fysiek sterk: je weet van aanpakken en je werkt met zware materialen;
  • Samenwerken: je werkt intensief samen om grote klussen te klaren.

Waar kun je werken als waterbouwer 

Je kunt als waterbouwer aan het werk bij bedrijven in de grond-, water- en wegenbouw. Opdrachtgevers zijn andere aannemers, overheidsinstellingen, waterschappen en Rijkswaterstaat. Je werkt altijd in de buitenlucht langs of op waterwegen. Vanwege de steeds wisselende locaties ben je vaak onderweg.

Kijk ook eens op www.waterbouw.nl met informatie over de sector, opleidings- en loopbaanmogelijkheden en beroepenfilmpjes.

Doorstroommogelijkheden 

Heb je inmiddels ervaring opgedaan als waterbouwer, dan kun je, eventueel door het volgen van cursussen, doorgroeien naar functies met meer zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en leidinggevende taken. Of doorstromen naar de opleiding Allround waterbouwer niveau 3.

Werktijden

In de infra beginnen ze vaak vroeg. Je werktijden liggen daarom tussen 7.00 en 16.00 uur. 

Salaris waterbouwer 

Het startsalaris van een waterbouwer ligt rond de € 1.380,-  bruto per maand. Met de jaren groei je door in je functie en in salaris. Het gemiddelde salaris ligt op € 2.836,- bruto per maand.

Als BBL-student wordt je opleiding vaak betaald door je werkgever en krijg je een maandsalaris. De vergoeding kan verschillen per bedrijf, maar ligt ongeveer tussen de € 355,- en € 1.463,- bruto per maand.

CAO 

In de meeste gevallen werk je onder de cao Bouw & Infra. Lees hier meer over deze cao.

Wat je wellicht ook interessant vindt