Vakman gww (grond-, water- en wegenbouw)

BBL, niveau 2

Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01

Nederland is een klein land met een uitgebreid rioolstelsel om alle regenwater en afvalstoffen op te vangen. Je legt rioolconstructies aan van PVC, PE en beton. Je stelt putten en kolken en sluit deze op het riool aan. Daarnaast plaats je drainage en bemaling. Als vakman gww voer je  grond- en straatwerk uit, zoals het aanbrengen van keerwanden en grondwerkzaamheden met of rondom de mobiele kraan. Spreekt jou dit aan? Dan is de opleiding tot vakman gww zeker iets voor jou.

Hoe ziet de opleiding vakman gww eruit? 

Tijdens de opleiding tot vakman gww leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om na het afronden aan de slag te gaan in de wereld van de infra. Je krijgt theorie- en praktijklessen en doet werkervaring op tijdens je werk (BBL).

Tijdens de opleiding leer je:

 • riolering en drainage aanleggen, onderhouden en herstellen;
 • wegconstructies, grondwerken, oevervoorzieningen en wegverhardingen aanleggen, onderhouden en herstellen;
 • het plaatsen van wegafzettingen en werken volgens de veiligheidsvoorschriften.

BBL-opleiding 

Bij de BBL-opleiding tot vakman gww werk je drie of vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf in de infra en ga je 1 dag per week naar school. Ben je ouder dan 23 jaar of in het bezit van een startkwalificatie, dan kun je ook in de avond lessen volgen. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je hier.

Keuzedelen 

Behalve een basisdeel en een profieldeel bestaat je opleiding uit een aantal keuzedelen waar je uit gaat kiezen. Met keuzedelen kun je je vakmanschap verbreden en verdiepen of je voorbereiden op een vervolgopleiding. De keuzedelen die je volgt worden vermeld op je diploma. Je kunt kiezen uit de volgende keuzedelen: 

 • Inspelen op innovaties
 • Oriëntatie op ondernemerschap
 • Verdieping blijvend fit, veilig en gezond werken (geschikt voor niveau 2)
 • Bestratingsprofielen
 • Werken met hulpmiddelen en machines voor mechanisch straten

Het wordt steeds belangrijker en in sommige gevallen zelfs verplicht om de bestrating mechanisch aan te leggen. In dit keuzedeel leert je hoe je het materieel voor mechanisch straten moet bedienen en onderhouden.

Vervolgopleiding vakman gww 

Na de opleiding tot vakman gww kun je doorleren. Een mogelijke vervolgopleiding is allround vakman gww niveau 3. Deze opleiding duurt dan nog twee tot drie jaar. Je leert meer over je vak, waardoor je breder inzetbaar bent. Je krijgt dan ook meer verantwoordelijkheden. Een andere opleiding in de infra op niveau 3 is ook mogelijk.

Praktische informatie 

Toelatingseisen 

 • vmbo-diploma bl met wiskunde;
 • entree-diploma niveau 1, bij voorkeur assistent bouw en infra.

Startdatum 

Instroom bij de BBL-opleidingen in de infra is flexibel. Dat betekent dat je op elk gewenst moment met je opleiding kunt beginnen.

Duur opleiding  

2 jaar

Locatie 

Heerhugowaard en Zaandam. Voor volwassenen is het mogelijk de opleiding in de avonduren te volgen.

Kosten opleiding 

 • Vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde cursusgeld (BBL);
 • Opleidingsgebonden leermiddelen ± € 660,-.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

Open dag vakman gww 

Heb je interesse in de opleiding tot vakman gww, maar wil je eerst een kijkje nemen op onze school en vragen stellen aan docenten en studenten? Kom dan naar onze open dag en maak kennis met het Regio College. Vind hier alle informatie rondom de open dagen van de infra-opleidingen en meld je aan.

Wat je wellicht ook interessant vindt