Menu
Mbo-opleidingen

Vakman gww (grond-, water- en wegenbouw)

BBL, niveau 2

 • De rioleringswerkers leggen een betonnen riolering aan in een sleuf.
Nederland is een klein land met heel veel wegen, waar bijvoorbeeld automobilisten fors gebruik van maken. Die wegen moeten dus vakkundig zijn aangelegd om jarenlang in een goede staat te blijven. Dit geldt natuurlijk ook voor grondwerken en rioleringen. Topopleiding Mbo RGB

Sta jij stil bij de kwaliteit van onze wegen en ben je gefascineerd door de Nederlandse infrastructuur? Dan is de opleiding tot vakman gww zeker iets voor jou.

Als vakman gww (grond, water- en wegenbouw):

 • houd je je bezig met aanleg, onderhoud en reconstructie van diverse wegconstructies, grondwerken, oevervoorzieningen, rioleringen en wegverhardingen;
 • doe je het hiervoor benodigde grondwerk;
 • werk je vaak in een drukke en gevaarlijke omgeving, dus ben je goed op de hoogte van veiligheidsvoorschriften en gebruik je persoonlijke beschermingsmiddelen;
 • ben je handig en weet je van aanpakken;
 • heb je geen problemen met variërende werkplekken, teams en werktijden;
 • werk je vooral in ploegverband, samen met andere vaklieden en machinisten.

Waar werk je?

Wanneer je de opleiding tot vakman gww (grond, water- en wegenbouw) succesvol hebt afgerond, kun je aan het werk bij aannemers in de infrastructuur. Je opdrachtgevers zijn overheden zoals Rijkswaterstaat, waterschappen, provincies en gemeentes. Ook nutsbedrijven, havenbedrijven, Schiphol, kleinere bedrijven en particulieren zijn regelmatig op zoek naar mensen met jouw achtergrond.

Beroepspraktijkvorming (bpv)

Je werkt drie of vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf in de infra en je gaat acht uur per week naar school bij het Regio College. Ben je ouder dan 23 jaar of in het bezit van een startkwalificatie, dan kun je ook 's avonds naar school. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op www.volandis.nl of www.stagemarkt.nl.

Keuzedelen

Keuzedelen vormen een verplicht onderdeel van je opleiding. Lees hier meer over de keuzedelen waar je uit kunt kiezen en de inhoud ervan.

Waarom kies je voor het Regio College?

Beroepsopleidingen van het Regio College staan helemaal in het teken van de praktijk. Als aankomend vakman gww leer je bij ons hoe jouw toekomstige baan er in de praktijk uitziet en ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je straks in je werk nodig hebt.

Verder leren?

Een mogelijke vervolgopleiding is de opleiding Allround vakman gww niveau 3. Deze opleiding duurt dan nog twee tot drie jaar. Je leert meer over je vak, waardoor je breder inzetbaar bent. Je krijgt dan ook meer verantwoordelijkheden. Een andere opleiding in de infra op niveau 3 is ook mogelijk.

Toelatingseisen

 • vmbo-diploma bl met wiskunde of natuur- en scheikunde 1;
 • entreediploma niveau 1, bij voorkeur Assistent bouw en infra.

Startdatum

De BBL-opleidingen in de infra kennen een flexibele instroom. Dat betekent dat je op elk gewenst moment met je opleiding kunt beginnen.

Duur

2 jaar

Plaats

Heerhugowaard

Opleidingskosten:

 • Vanaf 18 jaar betaal je cursusgeld (BBL). Dit is wettelijk verplicht.
 • De kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± € 660.
 • De vrijwillige bijdrage is € 25.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Wij helpen je graag!Wij helpen je graag!Brochure 2020-2021 downloadenBrochure 2020-2021 downloadenStichting voor infra-branche NHStichting voor infra-branche NH