Vakman gww (grond-, water- en wegenbouw)

BBL, niveau 2

Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01

Nederland is een klein land met heel veel wegen, waar bijvoorbeeld automobilisten fors gebruik van maken. Die wegen moeten dus vakkundig zijn aangelegd om jarenlang in een goede staat te blijven. Dit geldt natuurlijk ook voor grondwerken en rioleringen. Sta jij stil bij de kwaliteit van onze wegen en ben je gefascineerd door de Nederlandse infrastructuur? Dan is de opleiding tot vakman gww zeker iets voor jou.

Hoe ziet de opleiding vakman gww eruit? 

Tijdens de opleiding tot vakman gww leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om na het afronden aan de slag te gaan in de wereld van de infra. Je krijgt theorie- en praktijklessen en doet werkervaring op tijdens je werk (BBL).

Tijdens de opleiding leer je:

 • wegconstructies, grondwerken, oevervoorzieningen en wegverhardingen aanleggen, onderhouden en herstellen;
 • riolering en drainage aanleggen, onderhouden en herstellen;
 • omgaan met de veiligheidsvoorschriften;

BBL-opleiding 

Bij de BBL-opleiding tot vakman gww werk je drie of vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf in de infra en ga je 1 dag per week naar school. Ben je ouder dan 23 jaar of in het bezit van een startkwalificatie, dan kun je ook in de avond lessen volgen. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je hier.

Keuzedelen 

Behalve een basisdeel en een profieldeel bestaat je opleiding uit een aantal keuzedelen waar je uit gaat kiezen. Met keuzedelen kun je je vakmanschap verbreden en verdiepen of je voorbereiden op een vervolgopleiding. De keuzedelen die je volgt worden vermeld op je diploma. Je kunt kiezen uit de volgende keuzedelen: 

 • Inspelen op innovaties
 • Oriëntatie op ondernemerschap
 • Duurzaamheid in het beroep B
 • Werken met hulpmiddelen en machines voor mechanisch straten

Het wordt steeds belangrijker en in sommige gevallen zelfs verplicht om de bestrating mechanisch aan te leggen. In dit keuzedeel leert je hoe je het materieel voor mechanisch straten moet bedienen en onderhouden.

Vervolgopleiding vakman gww 

Na de opleiding tot vakman gww kun je doorleren. Een mogelijke vervolgopleiding is allround vakman gww niveau 3. Deze opleiding duurt dan nog twee tot drie jaar. Je leert meer over je vak, waardoor je breder inzetbaar bent. Je krijgt dan ook meer verantwoordelijkheden. Een andere opleiding in de infra op niveau 3 is ook mogelijk.

Praktische informatie 

Toelatingseisen 

 • vmbo-diploma bl met wiskunde of natuur- en scheikunde 1;
 • entree-diploma niveau 1, bij voorkeur assistent bouw en infra.

Startdatum 

De BBL-opleidingen in de infra kennen een flexibele instroom. Dat betekent dat je op elk gewenst moment met je opleiding kunt beginnen.

Duur opleiding  

2 jaar

Locatie 

Heerhugowaard

Kosten opleiding 

 • Vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde cursusgeld (BBL);
 • Opleidingsgebonden leermiddelen ± € 660,-.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

Open dag vakman gww 

Heb je interesse in de opleiding tot vakman gww, maar wil je eerst een kijkje nemen op onze school en vragen stellen aan docenten en studenten? Kom dan naar onze open dag en maak kennis met het Regio College. Vind hier alle informatie rondom de open dagen van de infra-opleidingen en meld je aan.

Wat je wellicht ook interessant vindt