Technicus hout en restauratie

BOL, niveau 3

Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01

Technicus hout en restauratie (1)

Als technicus hout en restauratie word je opgeleid voor het werken in de bouw en meubelmakerij. Hout is een prachtig materiaal om mee te werken en wordt op vele manieren gebruikt. En het gebruik van hout neemt de komende jaren enorm toe, omdat dit beter is voor het milieu dan beton en stenen. Hout verbindt; er worden huizen mee gebouwd en oude gebouwen mee hersteld. De opleiding Technicus hout en restauratie is een opleiding waarin alle onderdelen van het bouwen aan bod komen, zoals de bouw, meubelmakerij, restauratie en machinale houtbewerking. Deze opleiding is voor iedereen die een modern ambacht wil leren en zich graag laat inspireren door historische bouwmaterialen en constructies. 

De opleiding is een samenwerking tussen het Regio College, het Hout en Meubileringscollege Amsterdam, de Hemmesgroep en het ROP, een stichting voor restauratieopleidingen. Met elkaar verzorgen we voor de regio noordwest Nederland deze unieke en centrale opleiding voor het restauratievak. 

Wil je weten wat de werkzaamheden zijn van een technicus hout en restauratie en wat je gaat verdienen? Lees dan in het beroepsprofiel alles over wat het werk van een technicus hout en restauratie inhoudt.

 

Hoe ziet de opleiding Technicus hout en restauratie eruit?

Tijdens de opleiding tot technicus hout en restauratie leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om na het afronden aan de slag te gaan in de wereld van de houtbouw. Je krijgt theorie- en praktijklessen en doet werkervaring op tijdens je stage (BOL). Allle onderdelen van houtbewerking komen aan bod. Je gaat aan de slag met diverse houtsoorten, bijzondere houtverbindingen, zoals zwaluwstaarten, en houtconstructies. Ambachten, innovatie en creativiteit komen in deze opleiding bij elkaar. 

Tijdens de opleiding leer je:

  • werken met diverse houtsoorten, houtverbindingen en bijzondere houtconstructies;
  • werken met historische bouwmaterialen, zoals deuren, ramen en gebinten;
  • werken met maatvoering en maten uitrekenen;
  • werken met computergestuurde machines.

Waar ga je werken?

Je kan aan de slag bij bouwbedrijven op het gebied van bouw of interieurprojecten voor particulieren, bedrijven, musea of erfgoedstichtingen.

BOL-opleiding Technicus hout en restauratie

Bij een BOL-opleiding ga je voor een groot gedeelte naar school en loop je daarnaast stage. In het eerste jaar van je opleiding ga je twee dagen per week naar school en loop je drie dagen per week stage.

Vervolgopleiding Technicus hout en restauratie

Na de opleiding tot technicus hout en restauratie kun je doorleren. Een mogelijke vervolgopleiding is Uitvoerder bouw en infra niveau 4.

Praktische informatie 

Toelatingseisen 

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg;
  • of een overgangsbewijs van 3- naar 4 havo/vwo;
  • of een mbo-diploma Timmerman niveau 2 (de opleiding duurt dan geen drie, maar twee jaar).

Startdatum

Augustus

Duur opleiding 

3 jaar.

Locatie 

Zaandam

Kosten opleiding 

  • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde lesgeld;
  • opleidingsgebonden leermiddelen moeten nog bepaald worden.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

Open dag opleiding Technicus hout en restauratie 

Heb je interesse in de opleiding tot technicus hout en restauratie, maar wil je eerst een kijkje nemen op onze school en vragen stellen aan docenten en studenten? Kom dan naar onze open dag en maak kennis met het Regio College. Vind hier alle informatie rondom de open dagen van de bouwopleidingen en meld je aan.

Wat je wellicht ook interessant vindt