Technicus hout en restauratie

BOL/BBL, niveau 3

Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01

Technicus hout en restauratie (1)

De opleiding Technicus hout en restauratie is een creatieve, kleine en persoonlijke opleiding. Betrokken vakdocenten leren jou alles over houtbewerking en -restauratie. Tijdens deze opleiding ben je veel met je handen bezig. Je leert een echt ambacht en werkt in een team aan leuke en uitdagende projecten die met houtbewerking te maken hebben.

Als technicus hout en restauratie

Als technicus hout en restauratie word je opgeleid voor het werken in de bouw en houtsector. Hout is een prachtig materiaal om mee te werken en wordt op vele manieren gebruikt. En het gebruik van hout neemt de komende jaren enorm toe, omdat dit beter is voor het milieu dan beton en stenen. De opleiding Technicus hout en restauratie is een opleiding waarin alle onderdelen van het bouwen aan bod komen, zoals restaureren, timmeren, machinale houtbewerking en interieurbetimmering.

Deze opleiding is voor iedereen geschikt die voldoet aan de toegangseisen. Je wilt graag  iets creëren en maken. Je werkt met je handen maar het is geen extreem zwaar werk. Je wilt graag samenwerken aan praktijk- of restauratieopdrachten. 

Wil je weten wat de werkzaamheden zijn van een technicus hout en restauratie en wat je gaat verdienen? Lees dan in het beroepsprofiel alles over wat het werk van een technicus hout en restauratie inhoudt.

Hoe ziet de opleiding Technicus hout en restauratie eruit?

De opleiding technicus hout en restauratie wordt in de BOL en in de BBL variant aangeboden.

BOL: Kies je voor de BOL-opleiding? Dan krijg je tijdens het eerste halfjaar twee dagen praktijkles, twee dagen theorieles. Eén dag per week wordt besteed aan excursies naar allerlei bedrijven en restauratieprojecten. Het tweede halfjaar loop je drie dagen stage, een dag theorie en een dag praktijkles. Voordat je aan je stage begint leer je van ons alle basisvaardigheden.

BBL: Kies je voor de BBL-opleiding? Je werkt dan drie tot vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf en gaat één tot twee dag(en) per week naar school bij het Regio College. Tijdens je studie krijg je begeleiding bij het leerbedrijf (je werkgever). Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Wat leer je tijdens de opleiding Technicus hout en restauratie?

Tijdens je opleiding leer je stap voor stap alle kennis en vaardigheden zodat je straks als echte vakman of -vrouw aan het werk kan. Aan het begin van je studie leer je om te werken met diverse houtsoorten en plaatmaterialen. Ook werk je met computergestuurde machines en leggen we uit hoe de maatvoering werkt en hoe je hier slim mee kunt werken. Later in je opleiding kun je je verder verdiepen en specialiseren in bijvoorbeeld bouw of interieurrestauratie tot het restaureren van molens. Behalve de vakspecifieke lessen krijg je ook Nederlands, rekenen, burgerschap en drie keuzedelen.

Waar ga je werken?

Je kan aan de slag bij bouwbedrijven op het gebied van bouw of interieurprojecten voor particulieren, bedrijven, musea of erfgoedstichtingen.

Vervolgopleiding Technicus hout en restauratie

Na de opleiding tot technicus hout en restauratie kun je doorleren. Een mogelijke vervolgopleiding is Uitvoerder bouw en infra niveau 4.

Een dag uit het leven van een student

Praktische informatie 

Toelatingseisen 

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg;
  • of een overgangsbewijs van 3- naar 4 havo/vwo;
  • of een mbo-diploma Timmerman niveau 2 (de opleiding duurt dan geen drie, maar twee jaar).

Startdatum

Augustus

Duur opleiding 

3 jaar.

Locatie 

Zaandam

De opleiding is een samenwerking tussen het Regio College, het Hout en Meubileringscollege Amsterdam, de Hemmesgroep en het ROP, een stichting voor restauratieopleidingen. Met elkaar verzorgen we voor de regio noordwest Nederland deze unieke opleiding voor het restauratievak. 

Kosten opleiding 

  • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde lesgeld;
  • opleidingsgebonden leermiddelen moeten nog bepaald worden.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

Open dag opleiding Technicus hout en restauratie 

Heb je interesse in de opleiding tot technicus hout en restauratie, maar wil je eerst een kijkje nemen op onze school en vragen stellen aan docenten en studenten? Kom dan naar onze open dag en maak kennis met het Regio College. Vind hier alle informatie rondom de open dagen van de bouwopleidingen en meld je aan.

Wat je wellicht ook interessant vindt