Menu
Mbo-opleidingen

Sport- en bewegingsleider

BOL, niveau 3

 • De sport- en bewegingsleider geeft zwemles.

Onze samenleving kent steeds meer mensen met overgewicht. Logisch dat er steeds meer aandacht is voor een gezonde leefstijl. Sport en bewegen maken daar een belangrijk onderdeel van uit. Als sport- en bewegingsleider organiseer en begeleid je sport- en bewegingsactiviteiten. Je geeft les aan allerlei groepen mensen die op wat voor dan manier dan ook in beweging zijn. Daar komt heel wat bij kijken: je moet niet alleen kennis hebben van veel verschillende sporten, maar ook weten hoe het menselijk lichaam werkt. Met jouw hulp gaan mensen gezonder leven, een mooi beroep!

Als sport- en bewegingsleider:

 • bied je sport- en bewegingsactiviteiten aan;
 • organiseer je wedstrijden, toernooien en evenementen, afgestemd op specifieke doelgroepen;
 • verzorg je trainingen, lessen en recreatieve sportactiviteiten;
 • coach en begeleid je deelnemers;
 • beheer je de materialen en accommodatie;
 • voer je indien nodig receptiewerkzaamheden uit.

Waar werk je?

Met het diploma Sport- en bewegingsleider op zak zijn de mogelijkheden legio. Je kunt aan de slag bij sport- en zwemverenigingen, zwembaden, fitnesscentra en buitensportondernemingen. Maar denk ook eens aan bureaus die sportevenementen organiseren, buurt- en wijkorganisaties en overheidsinstellingen (zoals politie of defensie). Waar je ook werkt, het promoten van een gezonde leefstijl met alles dat daarbij hoort staat steeds centraal.

Beroepspraktijkvorming (bpv)

Je loopt tijdens de hele opleiding één dag per week stage en gaat vier dagen per week naar school. Een overzicht van erkende leerbedrijven waar je stage kunt lopen vind je op www.stagemarkt.nl.

Opbouw opleiding

Elke opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Lees hier meer over de keuzedelen waar je uit kunt kiezen en de inhoud ervan.

Sportkamp

Tijdens je sportopleiding ga je jaarlijks op kamp. Je begint met een introductiekamp in het eerste jaar. In het tweede jaar volgt een watersportkamp, in het derde jaar een skikamp. Jaarlijks zijn er ook nog twee activiteitenweken volg bijzondere sportactiviteiten.

Waarom kies je voor het Regio College?

Beroepsopleidingen van het Regio College staan helemaal in het teken van de praktijk. Als beginnend sport- en bewegingsleider leer je bij ons hoe jouw toekomstige baan er in de praktijk uitziet en ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je straks in je werk nodig hebt.

Verder leren?

Een mogelijke vervolgopleiding is de mbo-opleiding Coördinator sportinstructie, training en coaching niveau 4.

Toelatingseisen

 • vmbo-diploma kl;
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • een mbo-diploma op niveau 2;
 • zwemdiploma A.

Er gelden aanvullende eisen. De testdag bestaat uit een sporttest, het geven van een oefenles en een gesprek over je sportfolio. Daarnaast moet je medisch gekeurd worden.

Startdatum

Augustus

Duur

3 jaar

Plaats

Koog aan de Zaan

Opleidingskosten

 • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk bepaalde lesgeld;
 • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± € 1000 (voor de hele opleiding. Incl. digitaal boekenpakket, sportkledingpakket, jaarlijks kamp en excursies);
 • kosten medische keuring ± € 150;
 • indien nodig een Verklaring Omtrent het Gedrag; 
 • er is een vrijwillige bijdrage van € 25;
 • heb je nog geen laptop, dan moet je deze aanschaffen om de opleiding te kunnen volgen.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

 Let op: er is op dit moment een wachtlijst. Je kunt je nog wel aanmelden. Mocht je je liever oriënteren op een andere opleiding? Neem dan contact op met het Servicecentrum.

Verklaring Omtrent het Gedrag

Houd er rekening mee dat je voordat je op stage gaat een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) moet kunnen overleggen. De VOG kun je aanvragen bij de gemeente waar je woont. Het ontbreken van een VOG kan gevolgen hebben voor het volgen en afronden van je opleiding.

Op de website www.justis.nl, van het Ministerie van Justitie en Veiligheid kun je meer informatie vinden over de VOG.

 

Een dagdeel meelopen Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Wij helpen je graag!Wij helpen je graag!ProefstuderenTijdelijk niet mogelijk ProefstuderenSporten in Topsporthal de KoogLees hier meer!Sporten in Topsporthal de KoogBrochure 2020-2021 downloadenBrochure 2020-2021 downloaden

Deze opleiding in cijfers *


* Afkomstig van de overheid. Deze cijfers worden     twee keer per jaar vernieuwd.