Buurtsportcoach

BOL, niveau 4

Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01

In onze samenleving is er steeds meer aandacht voor een gezonde leefstijl. Sporten en bewegen maken daar een belangrijk onderdeel van uit. Als buurtsportcoach ben je breed inzetbaar en kun je uit de voeten met verschillende soorten sporten. Met deze sportopleiding begeleid je allerlei groepen mensen die op wat voor dan manier dan ook in beweging zijn. Van 55-plussers en jongeren in achterstandswijken tot recreanten of fanatieke sporters. Jij brengt anderen in beweging!

Hoe ziet de opleiding eruit? 

Tijdens deze opleiding leer je hoe je sport- en bewegingsactiviteiten aanbiedt aan verschillende doelgroepen zoals kinderen, jongeren en ouderen. Daarnaast leer je hoe je wedstrijden, evenementen of toernooien organiseert.
Tijdens de opleiding krijg je onder andere de volgende lessen: lesgeven, organiseren van sportieve evenementen, groepen mensen aanmoedigen te bewegen en sporten, en natuurlijk zelf sporten en bewegen.
Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken (o.a. Nederlands, Engels, rekenen) en je gaat op stage. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.

Uitstroomrichting buurtsportcoach:

Vanaf het derde leerjaar ga je je specialieren in de richting van buurtsportcoach.  

Als buursportcoach heb je een coördinerende rol waarin je verantwoordelijk bent voor grotere sportactiviteiten, afgestemd op specifieke doelgroepen. Je hebt een hulpvaardige, coachende en stimulerende houding naar deelnemers en collega's. Je zorgt  ervoor dat mensen op school en in de buurt meer gaan sporten en bewegen. Dat doe je door ze te motiveren om mee te doen aan sportieve activiteiten die jij (mede) organiseert.

Waar ga je werken? 

Met deze sportopleiding zijn er veel mogelijkheden. Je kunt aan de slag bij sport- en zwemverenigingen, zwembaden, fitnesscentra en in de buitensport. Maar ook bij bureaus die sportevenementen organiseren, buurt- en wijkorganisaties en overheidsinstellingen (zoals politie of defensie). Je kunt aan de slag als combinatiefunctionaris, buurtsportcoach en in de naschoolse opvang.

Beroepspraktijkvorming

Je loopt tijdens de hele opleiding één dag per week stage en gaat vier dagen per week naar school. Een overzicht van erkende leerbedrijven waar je stage kunt lopen vind je op www.stagemarkt.nl.

Sportkamp 

Tijdens je sportopleiding ga je jaarlijks op kamp. Je begint met een introductiekamp in het eerste jaar. In het tweede jaar volgt een watersportkamp, in het derde jaar een wintersportkamp. Jaarlijks zijn er ook nog twee activiteiten weken volg bijzondere sportactiviteiten.

Keuzedelen 

Behalve een basisdeel en een profieldeel bestaat je opleiding uit een aantal keuzedelen waar je uit gaat kiezen. Met keuzedelen kun je je vakmanschap verbreden en verdiepen of je voorbereiden op een vervolgopleiding. De keuzedelen die je volgt worden vermeld op je diploma. Je kunt kiezen uit de volgende keuzedelen:

  • Fitnesstrainer
  • Personal trainer (vanaf 2024-2025)
  • Lesgeven in het ZwemABC
  • Trainer voetbal UEFA C
  • Outdoor activiteitenbegeleider

Vervolgopleiding

Je kunt na deze opleiding doorstromen naar een hbo-opleiding, bijvoorbeeld de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO), Fysiotherapie, Sportkunde, Voeding en Diëtetiek, Social Work of PABO. 

Praktische informatie 

Toelatingseisen 

  • vmbo-diploma kl, gl of tl;
  • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
  • en mbo-diploma op niveau 3;
  • zwemdiploma A.

Er zijn aanvullende eisen. Tijdens een testdag doe je een sporttest, geef je een gastles en heb je een gesprek over je sportfolio. Daarnaast moet je medisch gekeurd worden.

Startdatum 

Augustus

Duur opleiding  

3 jaar

Locatie 

Koog aan de Zaan

Kosten opleiding 

  • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk bepaalde lesgeld;
  • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± € 1000 (voor de hele opleiding. Incl. digitaal boekenpakket, sportkleding pakket, schoeisel voor zaal en kunstgras, jaarlijks kamp en excursies);
  • kosten medische keuring ± € 150;
  • indien nodig een Verklaring Omtrent het Gedrag;
  • heb je nog geen laptop, dan moet je deze aanschaffen om de opleiding te kunnen volgen. 

Meer uitleg over opleidingskosten vind je hier.

Open dag

Heb je interesse in de opleiding tot buurtsportcoach, maar wil je eerst een kijkje nemen op onze school en vragen stellen aan docenten en studenten? Kom dan naar onze open dag en maak kennis met het Regio College. Meer informatie over de open dag vind je hier.

Wat je wellicht ook interessant vindt