Software developer

BOL/BBL, niveau 4

Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01

Je bent geïnteresseerd in computers en software. Je bent niet bang om je tanden in een ingewikkeld probleem te zetten en geeft niet gauw op. Als software developer maak je programma’s of applicaties/apps, websites en soms games of simulaties. Je praat met klanten en gebruikers over hun wensen en zet dat om in concrete oplossingen die goed samenwerken met andere programma’s. Je test de oplossingen en kunt aan anderen uitleggen hoe ze er het beste mee kunnen werken.

Als je deze opleiding afrondt, ben je in het bezit van een mbo-diploma waarmee je een uitstekende basis legt voor een mooie carrière als applicatie- en mediaontwikkelaar. Bovendien is dit een diploma dat prima aansluit bij een hbo-vervolgopleiding.

Hoe ziet de opleiding software developer eruit?

Tijdens de opleiding tot software developer leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om na het afronden aan de slag te gaan als software developer bij ICT-bedrijven. Je krijgt theorie- en praktijklessen en doet werkervaring op in de vorm van stage (BOL) of tijdens je baan (BBL).

Als software developer:

 • ontwerp en ontwikkel je computerprogramma's (o.a. apps en websites) die je daarna bouwt, test en zorgt dat ze goed werken;
 • controleer je of bestaande programma's goede blijven werken of moeten worden uitgebreid en doe je verbetervoorstellen;
 • werk je in een team met andere ontwikkelaars en collega's;
 • voer je overleg en je kun je jouw werk goed presenteren en uitleggen. 

Scrum methode

Bij de opleiding software developer van het Regio College wordt gebruik gemaakt van de SCRUM methode. De SCRUM methode is een manier van werken die is ontstaan in de IT en doordat het zeer efficiënt is gebleken wordt deze methode nu ook in meerdere sectoren toegepast. Alle taken beginnen onder het kopje “to do” en worden verplaatst naar het kopje “in progress” op het moment dat eraan gewerkt wordt. Als de taken klaar zijn worden ze verplaatst naar het laatste kopje “Done”. Er wordt van tevoren een bepaald hoe lang iemand mag doen over een taak. Op deze manier wordt er veel werk in een korte tijd gedaan.

Waar ga je werken als software developer?

Software developers werken vaak bij ICT-bedrijven die gespecialiseerd zijn in software development of bij grotere organisaties met een eigen ICT-afdeling. Je werkt zowel in projectgroepen als zelfstandig.

BOL- of BBL-opleiding

BOL-opleiding

Bij een BOL-opleiding ga je voor een groot gedeelte naar school en loop je daarnaast stage.In het tweede en derde jaar van je mbo-opleiding ga je ongeveer vijf maanden op stage bij een erkend leerbedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

BBL-opleiding

Bij een BBL-opleiding ga je een dag per week naar school en werk je minimaal twintig uur in de praktijk. Het is belangrijk dat je eerst op zoek gaat naar een baan, zodat jouw  werkgever je kan aanmelden bij Regio College. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je hier.

De BBL-variant kun je ook volgen via de Linden-IT Academy

Linden-IT heeft samen met het Regio College de Linden IT Academy opgericht. Hierin bieden wij een tweejarig BBL-traject (niveau 4) in de vorm van ‘blended learning’. Gedurende dit traject behaal je tijdens een bootcamp de benodigde ITIL- en Microsoft-certificeringen, waarna je een BBL-overeenkomst aangeboden krijgt en de studie wordt gefinancierd door Linden-IT. Het voordeel van een BBL-traject is dat de opgedane kennis meteen in de praktijk gebracht kan worden. Je bouwt werkervaring op en verdient geld. Uiteraard word je op afstand ondersteund door de ‘docent’. Om de kwaliteit van het diploma te waarborgen krijg je doorlopend de ruimte om je onder begeleiding van consultants van Linden-IT te ontwikkelen richting mbo ICT-niveau 4, naast je dagelijkse werkzaamheden. Meer informatie (o.a. toelatingseisen).

Keuzedelen

Behalve uit een basisdeel en een profieldeel bestaat de mbo software developer opleiding uit een aantal keuzedelen waar je uit gaat kiezen. Met keuzedelen kun je je vakmanschap verbreden en verdiepen of je voorbereiden op een vervolgopleiding. De keuzedelen die je volgt worden vermeld op je diploma. Je kunt kiezen uit de volgende keuzedelen:

 • Digitale vaardigheden gevorderd;
 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4);
 • voorbereiding hbo;
 • verdieping software.

Vervolgopleiding software developer

Je kunt verder gaan met een hbo-opleiding op het gebied van ICT, zoals Informatica, Bedrijfskundige informatica, Software Engineer, Game Development of Communication & multimedia design.

Praktische informatie

Aanvullende certificaten

Volg je een niveau 4-opleiding, dan kun je bij het Regio College aanvullende ICT-certificaten halen van Cisco en Microsoft. Je bent dan (nog) beter voorbereid op de arbeidsmarkt. Het gaat om de volgende certificaten:

 • CCENT en CCNA Routing & Switching van Cisco;
 • MTA van Microsoft;
 • MOS (Microsoft Office Specialist).

Diverse Microsoft IT Academy-certificaten zijn er voor zowel Software Developer als Expert IT systems and devices. De CCNA-certificaten zijn bedoeld voor Expert IT systems and devices. Een enkel CCNA-certificaat kan ook al worden behaald tijdens de opleiding Allround medewerker IT systems and devices op niveau 3.

Toelatingseisen

 • vmbo-diploma kl,gl of tl;
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • mbo-diploma niveau 2 of 3, bij voorkeur van een vergelijkbare vooropleiding.

Startdatum

Augustus en februari. Tussentijds instromen is mogelijk.

Duur opleiding

3 jaar (een versneld traject is mogelijk).

Locatie

Zaandam

Kosten opleiding

 • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk bepaalde lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL);
 • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± € 350;
 • heb je nog geen laptop, dan moet je deze aanschaffen om de opleiding te kunnen volgen.

Meer uitleg over opleidingskosten vind je hier.

Open dag software developer opleiding

Heb je interesse in de opleiding tot software developer, maar wil je eerst een kijkje nemen op onze school en vragen stellen aan docenten en studenten? Kom dan naar onze open dag en maak kennis met het Regio College. Meer informatie over de open dag vind je hier.

Wat je wellicht ook interessant vindt