Softwaredeveloper

BOL/BBL, niveau 4

Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01
Als applicatie- en mediaontwikkelaar ontwikkel je software. Bij het Regio College kun je al in 2½ tot 3 jaar je mbo-diploma halen en door naar het hbo.
Je bent geïnteresseerd in computers en software. Je bent niet bang om je tanden in een ingewikkeld probleem te zetten en geeft niet gauw op. Als softwaredeveloper maak je programma’s of applicaties/apps, websites en soms games of simulaties. Je praat met klanten en gebruikers over hun wensen en zet dat om in concrete oplossingen
die goed samenwerken met andere programma’s. Je test de oplossingen en kunt aan anderen uitleggen hoe ze er het beste mee kunnen werken.
Keurmerk

Als je deze opleiding afrondt, ben je in het bezit van een mbo-diploma waarmee je een uitstekende basis legt voor een mooie carrière als applicatie- en mediaontwikkelaar. Bovendien is dit een diploma dat prima aansluit bij een hbo-vervolgopleiding. 

Als softwaredeveloper:

 • ontwerp en ontwikkel je computerprogramma's (o.a. apps en websites) die je daarna bouwt, test en zorgt dat ze goed werken;
 • ook controleer je of bestaande programma's goede blijven werken of moeten worden uitgebreid en doe je verbetervoorstellen;
 • werk je in een team met andere ontwikkelaars en collega's;
 • voer je overleg en je kun je jouw werk goed presenteren en uitleggen.  

Waar werk je?

Softwaredevelopers werken vaak bij ICT-bedrijven die gespecialiseerd zijn in softwaredevelopment of bij grotere organisaties met een eigen ICT-afdeling. Je werkt zowel in projectgroepen als zelfstandig.

Beroepspraktijkvorming

In het tweede en derde jaar van je mbo-opleiding ga je ongeveer vijf maanden op stage bij een erkend leerbedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Opbouw opleiding

Elke opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Lees hier meer over de keuzedelen waar je uit kunt kiezen en de inhoud ervan.

Aanvullende certificaten

Volg je een niveau 4-opleiding, dan kun je bij het Regio College aanvullende ICT-certificaten halen van Cisco en Microsoft. Je bent dan (nog) beter voorbereid op de arbeidsmarkt. Het gaat om de volgende certificaten:

 • CCENT en CCNA Routing & Switching van Cisco;
 • MTA van Microsoft;
 • MOS (Microsoft Office Specialist).

Diverse Microsoft IT Academy-certificaten zijn er voor zowel Softwaredeveloper als Expert IT systems and devices. De CCNA-certificaten zijn bedoeld voor Expert IT systems and devices. Een enkel CCNA-certificaat kan ook al worden behaald tijdens de opleiding Allround medewerker IT systems and devices op niveau 3.

Verder leren?

Je kunt verder gaan met een hbo-opleiding op het gebied van ICT, zoals Informatica, Bedrijfskundige informatica, Software Engineer, Game Development of Communication & multimedia design.

Toelatingseisen

 • vmbo-diploma kl, gl of tl;
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • mbo-diploma niveau 2 of 3, bij voorkeur van een vergelijkbare vooropleiding.

Startdatum

Augustus

Duur

3 jaar (een versneld traject is mogelijk met een mbo-diploma Allround medewerker it systems and devices niveau 3)

Plaats

Zaandam

Opleidingskosten

 • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk bepaalde lesgeld;
 • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± € 350;
 • heb je nog geen laptop, dan moet je deze aanschaffen om de opleiding te kunnen volgen.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.