Retail medewerker

BOL/BBL, niveau 2

Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01

Werken in een winkel is veelzijdig: contact met klanten, collega's en leveranciers, artikelen zo presenteren dat ze goed tot hun recht komen, de kassa bedienen, verkoopgesprekken voeren, de voorraad beheren. Dit zijn allemaal werkzaamheden die bij je takenpakket horen. In wat voor winkel je ook werkt: je bent altijd het visitekaartje. Je zorgt ervoor dat klanten tevreden de deur uitlopen. En heb je ambitie? Dan kun je doorgroeien tot leidinggevende of filiaalmanager. 

Hoe ziet de opleiding Retail medewerker eruit? 

Tijdens de opleiding tot retail medewerker leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om na het afronden aan de slag te gaan in de wereld van de retail. Je krijgt theorie- en praktijklessen en doet werkervaring op tijdens je stage (BOL) of werk (BBL).

Tijdens de opleiding leer je:

 • producten verkopen die zo goed mogelijk aansluiten bij de wensen van de klant;
 • de nieuwe voorraden verwerken;
 • ervoor zorgen dat de schappen gevuld zijn en er altijd netjes uitzien;
 • de kassa bedienen.

BOL- of BBL-opleiding Retail medewerker niveau 2

BOL-opleiding 

Bij een BOL-opleiding ga je voor een groot gedeelte naar school en loop je daarnaast stage. Je besteedt bij de opleiding tot retail medewerker gemiddeld één à twee dagen per week aan stage en/of praktijk.

BBL-opleiding 

Bij de BBL-opleiding ga je een dag per week naar school en werk je minimaal 3 dagen bij een leerbedrijf. Het is belangrijk dat je eerst op zoek gaat naar een baan, zodat jouw werkgever je kan aanmelden bij het Regio College. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je hier www.stagemarkt.nl.

Keuzedelen 

Behalve een basisdeel en een profieldeel bestaat je opleiding uit een aantal keuzedelen waar je uit gaat kiezen. Met keuzedelen kun je je vakmanschap verbreden en verdiepen of je voorbereiden op een vervolgopleiding. De keuzedelen die je volgt worden vermeld op je diploma. Je kunt kiezen uit de volgende keuzedelen:

 • Duurzaamheid in het beroep B
 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening
 • Engels in de beroepscontext A2

Vervolgopleiding retail medewerker niveau 2

Na de opleiding tot retail medewerker kun je doorleren. Een mogelijke vervolgopleiding is Retail specialist niveau 3. Je kunt deze opleiding dan in 2 jaar in plaats van 3 jaar afronden.

Praktische informatie

Toelatingseisen 

 • vmbo-diploma bl;
 • entreediploma niveau 1.

Startdatum 

BOL: september 2023
BBL: september 2024

Duur opleiding  

1,5 tot 2 jaar. Werk je hard en zijn er voldoende studieplekken beschikbaar? Dan kun je je opleiding een half tot een heel jaar eerder afronden of je opleiding op niveau 3 volgen.

Locatie 

Zaandam

Kosten opleiding 

 • Vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL);
 • Opleidingsgebonden leermiddelen ± € 350,-;
 • Je hebt een laptop nodig om deze opleiding te kunnen volgen.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

Open dag retail medewerker 

Heb je interesse in de opleiding tot retail medewerker, maar wil je eerst een kijkje nemen op onze school en vragen stellen aan docenten en studenten? Kom dan naar onze open dag en maak kennis met het Regio College. Vind hier alle informatie rondom de open dagen van de retail-, economie- en administratie-opleidingen en meld je aan.

Wat je wellicht ook interessant vindt