Retail specialist

BOL/BBL, niveau 3

Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01

Als retail specialist weet je alles over jouw producten of diensten. Je bent enthousiast, weet de klant te inspireren en in te spelen op zijn wensen. Zo krijg je tevreden klanten. Zeg nou zelf: wanneer je iets koopt, wil je goed geholpen worden. Door iemand die vriendelijk en servicegericht is en weet waar hij of zij over praat. In de opleiding Retail specialist leer je om zo’n soort verkoper te worden en begeleid je je collega’s hierin. Ook weet je het verkoopproces in jouw winkel zo goed en efficiënt mogelijk in te richten.

Hoe ziet de opleiding Retail specialist eruit? 

Tijdens de opleiding tot retails pecialist leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om na het afronden aan de slag te gaan in de wereld van de retail. Je krijgt theorie- en praktijklessen en doet werkervaring op tijdens je werk of stage.

Tijdens de opleiding leer je:

 • brede kennis ontwikkelen over jouw product;
 • klanten goed adviseren;
 • artikelen aantrekkelijk presenteren in de winkel;
 • de voorraden en de kassa beheren;
 • op de hoogte te zijn van de laatste trends;
 • verbetervoorstellen doen die de positie op de (lokale) markt verstevigen.

Opleiding Retail specialist onderdeel van de Business school

Op de Business school word je in het eerste half jaar klaargestoomd voor het bedrijfsleven. Je volgt modules van verschillende economische opleidingen. De Business school geeft je de mogelijkheid om verschillende richtingen te proberen voordat je een keuze maakt. Je maakt kennis met verschillende beroepen, om een goed beeld te krijgen van het werkveld. Je leert welke afdelingen er zijn binnen een bedrijf en hoe deze afdelingen samen werken. Zo wordt je optimaal voorbereid op de stage. Mocht je eerste keuze toch niet aan je verwachtingen voldoen, dan kun je samen met je loopbaancoach kijken welke opleiding beter bij je past. Na het eerste half jaar volg je de vakken van de opleiding die je hebt gekozen.

BOL- of BBL-opleiding Retail specialist

BOL-opleiding

Bij een BOL-opleiding ga je voor een groot gedeelte naar school en loop je daarnaast stage. Je besteedt bij de opleiding tot retail specialist gemiddeld één à twee dagen per week aan stage en/of praktijk.

BBL-opleiding 

Bij de BBL-opleiding ga je een dag per week naar school en werk je minimaal 3 dagen bij een leerbedrijf. Het is belangrijk dat je eerst op zoek gaat naar een baan, zodat jouw werkgever je kan aanmelden bij het Regio College. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je hier.

Keuzedelen 

Behalve een basisdeel en een profieldeel bestaat je opleiding uit een aantal keuzedelen waar je uit gaat kiezen. Met keuzedelen kun je je vakmanschap verbreden en verdiepen of je voorbereiden op een vervolgopleiding. De keuzedelen die je volgt worden vermeld op je diploma. Je kunt kiezen uit de volgende keuzedelen:

 • Duurzaamheid in het beroep C;
 • Oriëntatie op ondernemerschap;
 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening;
 • Mode.

Vervolgopleiding retail specialist 

Na de opleiding tot retail specialist kun je doorleren. Een mogelijke vervolgopleiding is Retail manager niveau 4 of Ondernemer handel niveau 4. Je kunt deze opleiding dan in 2 jaar in plaats van 3 jaar afronden.

Praktische informatie

Toelatingseisen

 • vmbo-diploma kl, gl of tl;
 • mbo-diploma retailmedewerker niveau 2 of een gelijkwaardig diploma.

Startdatum

Augustus

Duur opleiding 

De opleiding duurt 2 jaar. Aansluitend kun je niveau 4 opleiding in 2 jaar behalen. 

Locatie

Zaandam

Kosten opleiding 

 • Vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde cursusgeld (BBL);
 • Opleidingsgebonden leermiddelen ± € 500,-;
 • Je hebt een laptop nodig om deze opleiding te kunnen volgen.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

Open dag opleiding Retail specialist 

Heb je interesse in de opleiding tot retail specialist, maar wil je eerst een kijkje nemen op onze school en vragen stellen aan docenten en studenten? Kom dan naar onze open dag en maak kennis met het Regio College. Vind hier alle informatie rondom de open dagen van de retail-, economie- en administratie-opleidingen en meld je aan.

Wat je wellicht ook interessant vindt