Beroepsprofiel retail medewerker

Werken in een winkel is veelzijdig: contact met klanten, collega's en leveranciers, artikelen zo presenteren dat ze goed tot hun recht komen, de kassa bedienen, verkoopgesprekken voeren, de voorraad beheren. Dit zijn allemaal werkzaamheden die bij je takenpakket horen. In wat voor winkel je ook werkt: je bent altijd het visitekaartje. Je zorgt ervoor dat klanten tevreden de deur uitlopen. En heb je ambitie? Dan kun je doorgroeien tot leidinggevende of filiaalmanager.

Ben jij praktisch, flexibel, kunt goed samenwerken en je houdt van aanpakken? Volg dan de opleiding tot retail medewerker niveau 2 aan het Regio College!

Wat is een retail medewerker 

Als retail medewerker kun je in allerlei winkels in de detailhandel aan het werk. Je adviseert klanten en verkoopt producten of diensten. Je hebt veel productkennis en je kunt je goed verplaatsen in de wensen van de klant. Ook handel je klachten af, houdt de winkel en het magazijn op orde en vult de schappen aan. Jij bent het visitekaartje van de winkel.

Wat doet een retail medewerker 

Als retail medewerker:

  • verkoop je producten die zo goed mogelijk aansluiten bij de wensen van de klant;
  • verwerk je de nieuwe voorraden;
  • zorg je dat de schappen of rekken goed gevuld blijven en er altijd netjes uitzien;
  • verricht je kassawerkzaamheden.

Competenties 

  • Klantgericht: je bent dienstverlenend en denkt met de klant mee;
  • Samenwerken: je werkt samen met je collega’s om de winkel netjes en draaiende te houden;
  • Sociaal: je hebt mensenkennis, je kan duidelijk communiceren, goed luisteren en situaties aanvoelen;
  • Verantwoordelijk: je neemt je taken zoals het bewaken van de voorraad, en het netjes houden van de winkel serieus.

Waar kun je werken als retail medewerker 

Als retail medewerker kun je aan het werk binnen uiteenlopende winkels in de detailhandel. Van supermarkt tot kledingwinkel, van sportzaak tot webshop. 

Doorstroommogelijkheden 

Heb je inmiddels ervaring opgedaan als retail medewerker, dan kun je, eventueel door het volgen van cursussen, doorgroeien naar functies met meer zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en leidinggevende taken.

Werktijden 

Je werktijden vallen binnen en rondom winkeltijden (09.00 - 18.00/21.00 uur). Je moet dus geen bezwaar hebben tegen het werken op koopavonden en in de weekenden.

Salaris retail medewerker 

Het startsalaris van een retailmanager ligt rond de € 1.278,-  bruto per maand. Met de jaren groei je door in je functie en in salaris. Het gemiddelde salaris ligt op € 1.967,- bruto per maand.

Als BBL-student wordt je opleiding vaak betaald door je werkgever en krijg je daarnaast nog een leerlingen-maandsalaris. De vergoeding kan verschillen per bedrijf, maar ligt ongeveer tussen de € 355,- en € 1.463,- bruto per maand. Ook kan het voorkomen dat het minimumloon betaald wordt.

Cao 

De detailhandel kent veel verschillende cao’s. Vraag bij jouw stage- of leerbedrijf na welke cao zij hanteren. Op internet kan je deze cao’s vaak gemakkelijk vinden. 

Wat je wellicht ook interessant vindt