Beroepsprofiel Pedagogisch medewerker kinderopvang

Als pedagogisch medewerker help je kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar zich te ontwikkelingen op communicatief, taalkundig en sociaal vlak waar mogelijk en begeleid je kinderen die extra aandacht nodig hebben. Op deze pagina lees je meer over de functieomschrijving van een pedagogisch medewerker en wat je gaat verdienen. Op deze manier ben je goed voorbereid voor de opleiding tot pedagogisch medewerker kinderopvang.

Wat is een pedagogisch medewerker? 

Opvoeden is een uitdaging. Pedagogisch medewerkers zijn in onze maatschappij daarom van grote waarde. Zij leveren een bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen en helpen en begeleiden hen waar ze kunnen. Een pedagogisch medewerker werkt meestal in de jeugdzorg of kinderopvang en houdt zich bezig met het begeleiden, verzorgen en bijstaan van kinderen en/of jongeren. Als pedagogisch medewerker help je kinderen bij hun ontwikkeling door activiteiten te organiseren zoals: Knutselen, spelletjes spelen, dansen en toneelspelen. De activiteiten zijn afhankelijk van de leeftijd van kinderen.

Wat doe je als pedagogisch medewerker? 

Als pedagogisch medewerker in de kinderopvang begeleidt je groepen kinderen op een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang (BSO) of peuterspeelzaal. Soms zijn dit kinderen met problemen. Hierbij kun je denken aan kinderen met een ontwikkelings- of taalachterstand of opvoedingsproblemen. Binnen het pedagogisch beleid bepaal je wat je op een dag of in een dagdeel met de kinderen gaat doen. De activiteiten leveren een bijdrage aan de opvoeding en passen goed bij de leeftijd. Je zorgt voor een veilige, vertrouwde en gezellige omgeving. Je houdt de ontwikkelingen van de kinderen goed in de gaten en als er problemen zijn, overleg je met collega’s, de ouders of een deskundige. Ook als ouders vragen hebben over hun kinderen kunnen ze bij jou terecht.

Competenties (of kwaliteiten) 

  • Communicatieve vaardigheden: Naast de kinderen heb je ook veel contact met ouders en collega's. Je kunt je zowel op kindniveau als in het contact met volwassenen goed uitdrukken;
  • Creativiteit: knutselen, spelletjes spelen, dansen, toneelspelen of de natuur in. Door een juiste dagindeling moet je ervoor zorgen dat de kinderen zich niet gaan vervelen;
  • Inlevingsvermogen: om goed op de verschillende doelgroepen aan te sluiten, moet je jezelf inleven in wat kinderen leuk vinden en wat hen bezighoudt;
  • Organisatietalent: kinderen hebben structuur nodig;
  • Samenwerken: je staat nooit alleen op een groep. Samen met collega’s ben je verantwoordelijk voor de groep;
  • Betrokkenheid: je vindt het leuk om dagelijks met de kinderen bezig te zijn, ook als ze druk zijn, veel lawaai maken tijdens het spelen of veel aandacht en verzorging nodig hebben;
  • Verantwoordelijkheid: het is belangrijk dat je de verantwoordelijkheid voor de kinderen serieus neemt.

Waar kun je werken? 

  • kinderdagverblijven;
  • BSO’s (buitenschoolse opvang);
  • Peuterspeelzalen.

Doorstroommogelijkheden 

Je kunt verder met de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4 (deze opleiding is er in de BOL en in de BBL variant).

Werktijden 

Pedagogisch medewerkers werken volgens een rooster, waarbij de reguliere werktijden op werkdagen zijn tussen 7.00 uur en 18.30 uur.

Pedagogisch medewerker salaris 

Hoeveel een pedagogisch medewerker verdient is afhankelijk van leeftijd en ervaring, maar het salaris ligt tussen de €2.069,- en €3.072,- bruto per maand. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn bijvoorbeeld 8% vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering. Bij onregelmatige werktijden kan ook een onregelmatigheidstoeslag van toepassing zijn.

CAO  

In de CAO vind je afspraken over loon, toeslagen, werktijden, overwerk, vakantie en pensioen.

Aanmelden opleiding pedagogisch medewerker kinderopvang

Lijkt het je wat om pedagogisch medewerker te worden? Bekijk dan de opleiding tot pedagogisch medewerker kinderopvang en meld je aan!

 

Wat je wellicht ook interessant vindt