Beroepsprofiel middenkaderfunctionaris bouw | Regio College

Op de bouwplaats is er altijd iets gaande. Vakmensen werken intensief samen om een bouwproject goed af te ronden. Er moet dus ook iemand zijn die de grote lijnen van een bouwproject opzet en in stand houdt. Als middenkaderfunctionaris fungeer je als werkvoorbereider en draag je er zorg voor dat je collega’s op de bouwplaats hun werk goed kunnen doen zonder na te hoeven denken over zaken daaromheen. Alles wat je wel of niet doet binnen een project heeft gevolgen, voor de kosten, de planning of de kwaliteit. Heb jij een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en lijkt jou deze opleiding interessant? Klik dan hier voor meer informatie over de opleiding middenkaderfunctionaris bouw.

Wat is een middenkaderfunctionaris bouw? 

Een middenkaderfunctionaris in de bouw werkt op bouwprojecten. Hij werkt voornamelijk als werkvoorbereider en overlegd taken eventueel met zijn leidinggevende. Een middenkader functionaris bouw verzamelt en analyseert de benodigde gegevens en geeft informatie over de status en kwaliteit van de ontwikkeling, werkvoorbereiding en de uitvoering ervan. 

Wat doet een middenkaderfunctionaris bouw? 

Als middenkaderfunctionaris bouw:

 • ben je betrokken bij het ontwerp, de realisatie en de instandhouding van bouwprojecten;
 • werk je ontwerpen uit;
 • bereid je de uitvoering voor: je hebt te maken met tekeningen, bestekken, begrotingen/offertes, planningen, constructies, vergunningen en uitvoeringsaspecten;
 • begeleid je bouwwerkzaamheden en houd je de planning en kosten in de gaten;
 • ben je breder betrokken bij meerdere aspecten van een project of voer je juist een meer specialistische taak uit binnen een projectfase;
 • heb je een flinke dosis verantwoordelijkheidsgevoel;
 • heb je technisch, ruimtelijk en wiskundig inzicht;
 • durf je beslissingen te nemen.

Competenties 

 • Technisch: je hebt technisch inzicht
 • Oplossingsgericht: je ziet oplossingen voor verschillende dilemma's
 • Gefocust: je houd je koppie erbij   
 • Planmatig: je kan goed plannen 

Waar kun je werken als middenkaderfunctionaris bouw? 

Als middenkaderfunctionaris bouw werk je zowel binnen als buiten het bedrijf. Als middenkaderfunctionaris bouw kun aan de slag bij organisaties, bedrijven en instellingen die  werken met bouwprojecten. Denk hierbij aan ontwerpbureaus, specialistische bureaus, overheid, aannemers of gespecialiseerde aannemers in verschillende functies. 

Doorstroommogelijkheden 

Voor alle kaderfuncties in de bouw geldt dat specialisatie, meer leidinggevende taken of coördinatie van grotere projecten tot de mogelijkheden behoren. Je kunt je ook gaan specialiseren door het volgen van een hbo-opleiding, zoals bijvoorbeeld Bouwkunde, Bouwtechnische bedrijfskunde of Technische bedrijfskunde 

Werktijden 

Als middenkaderfunctionaris bouw werk je merendeel tijdens kantooruren. Vaak is het zo wanneer je collega's op de bouwplaats aan het werk zijn jij daar ook bent. 

Salaris middenkaderfunctionaris bouw 

Het loon van een middenkaderfunctionaris hangt af van de opleiding, ervaring en leeftijd. Als je de mbo-opleiding middenkaderfunctionaris bouw hebt afgerond begin je op 16 jarige leeftijd rond het brutosalaris van €1.700,- per maand. Daarna kan je klimmen in loonschalen tot een maximum van ongeveer €5.400,- per maand. Zie het CAO Bouw en infra.  

CAO 

In de meeste gevallen val je onder de CAO Bouw en infra.  

Wat je wellicht ook interessant vindt