Menu
Mbo-opleidingen

Middenkaderfunctionaris bouw

BOL, niveau 4


Op de bouwplaats is het altijd een drukte van belang. Vakmensen werken intensief samen om een bouwproject goed af te ronden. Als middenkaderfunctionaris bouw ben je betrokken bij het ontwerp, de realisatie en de instandhouding van bouwprojecten. Je bent onderdeel van de totale bouwcyclus. Alles wat je wel of niet doet binnen een project heeft gevolgen, voor de kosten, de planning of de kwaliteit. Dat vraagt een flinke dosis verantwoordelijkheidsgevoel. Heb jij daarnaast technisch, ruimtelijk en wiskundig inzicht, en ben je iemand die beslissingen durft te nemen? Kies dan voor de opleiding tot middenkaderfunctionaris bouw!    
        Topopleiding Mbo RGB        


Als middenkaderfunctionaris bouw:

 • ben je betrokken bij het ontwerp, de realisatie en de instandhouding van bouwprojecten;
 • werk je ontwerpen uit;
 • bereid je de uitvoering voor: je hebt te maken met tekeningen, bestekken, begrotingen/offertes, planningen, constructies, vergunningen en uitvoeringsaspecten;
 • begeleid je bouwwerkzaamheden en houd je de planning en kosten in de gaten;
 • ben je breder betrokken bij meerdere aspecten van een project of voer je juist een meer specialistische taak uit binnen een projectfase;
 • heb je een flinke dosis verantwoordelijkheidsgevoel;
 • heb je technisch, ruimtelijk en wiskundig inzicht;
 • durf je beslissingen te nemen. 

Waar werk je?
Je kunt aan de slag bij bouwbedrijven, aannemers, een architectenbureau of de overheid. Jouw rol en verantwoordelijkheid hangen af van het soort organisatie waar je werkt (particulier, overheid) en de doelstelling van de organisatie (ontwerp, uitvoering, beheer). Elk project is uniek, en locatie, opdrachtgever, omstandigheden en ontwerp zijn steeds anders.

Beroepspraktijkvorming (bpv)
BOL: je loopt in het tweede jaar vijftien weken stage. In het derde en vierde jaar ga je twintig weken op stage.
Duaal: in de laatste twee jaar combineer je leren en werken. 

Opbouw opleiding
Elke opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Lees hier meer over de keuzedelen waar je uit kunt kiezen en de inhoud ervan.

Waarom kies je voor het Regio College?
Beroepsopleidingen van het Regio College staan helemaal in het teken van de praktijk. Als aankomend middenkaderfunctionaris bouw leer je bij ons hoe jouw toekomstige baan er in de praktijk uitziet en ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je straks in je werk nodig hebt.

Verder leren?
Voor alle kaderfuncties in de bouw geldt dat specialisatie, meer leidinggevende taken of coördinatie van grotere projecten tot de mogelijkheden behoren.
Je kunt ook verder gaan met een hbo-opleiding, zoals bijvoorbeeld Bouwkunde, Bouwtechnische bedrijfskunde of Technische bedrijfskunde.Toelatingseisen

 • vmbo-diploma kl, gl of tl met wiskunde of natuur- en scheikunde 1; 
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo.

Startdatum
Augustus

Duur
4 jaar

Plaats
Zaandam (Jufferstraat)

Opleidingskosten:

 • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde lesgeld;
 • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen het eerste jaar ± € 600, het tweede jaar € 170, het derde en vierde jaar € 90;
 • er is een vrijwillige eigen bijdrage van € 25.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

Een dagdeel meelopen Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Brochure downloadenBrochure downloaden Meld je aan!Meld je aan!