Beroepsprofiel eerste monteur gas-, water- en warmtedistributie

Allerlei basisvoorzieningen die iedereen zo vanzelfsprekend vindt kunnen alleen gebruikt worden dankzij infratechniek. Het enorme netwerk van leidingen en kabels zie je niet, maar zonder de juiste verbindingen komt er geen water uit de kraan, kun je niet koken en je huis niet verwarmen.. Als eerste monteur gas-, water- en warmtedistributie zorg je voor de aanleg en het onderhoud van alle leidingen die nodig zijn voor gas-, water- en warmtevoorzieningen thuis en bij bedrijven. Wil jij eerste monteur gas-, water- en warmtedistributie worden? Volg dan de opleiding Eerste monteur gas-, water- en warmtedistributie niveau 3 van het Regio College.

Wat is een Eerste monteur gas-, water- en warmtedistributie 

Als eerste monteur gas-, water- en warmtedistributie repareer, vervang en leg je hoofd- en transportleidingen voor de distributie van gas, water- en warmte aan. Je gebruikt hand- en speciaalgereedschap om te monteren en te repareren en meet- en controleapparatuur om druk te meten, lekken op te sporen of leidingen te controleren. Daarnaast verhelp je storingen in het distributienetwerk. Je let altijd op veiligheid en hygiëne. Ook werk je veel samen met je collega’s.

Werkzaamheden 

Als eerste monteur gas-, water- en warmtedistributie:

  • leg je leidingen en monteer je onderdelen van nieuwe en bestaande transport- en distributienetten voor gas, water of warmte, zoals afsluiters, drukregelaars en brandkranen;
  • leg je distributienetten aan en maakt ze klaar voor gebruik;
  • verzorg je het onderhoud;
  • controleer je op lekkages en help je bij het verhelpen van storingen.

Competenties 

  • Kwaliteitsgericht: goed werk afleveren vind je belangrijk en daarom controleer je je werk altijd goed;
  • Zorgvuldig: je werkt altijd volgens de milieu- en veiligheidsvoorschriften;
  • Oplossingsgericht: je onderzoekt problemen stap voor stap tot je een oplossing hebt gevonden;
  • Technisch inzicht: je leest werktekeningen en je werkt met verschillende machines en gereedschap;
  • Fysiek sterk: je weet van aanpakken en je werkt met zware materialen;
  • Samenwerken: je werkt samen en geeft leiding aan een ploeg.

Waar kun je werken als eerste monteur gas-, water- en warmtedistributie 

Je kunt als eerste monteur gas-, water- en warmtedistributie aan het werk bij bedrijven die zich bezighouden met het aanleggen en onderhouden van de infrastructuur, zoals aannemers, energiebedrijven, waterbedrijven of telecommunicatiebedrijven. Je werkt vaak buiten en steeds op andere locaties.

Doorstroommogelijkheden 

Heb je inmiddels ervaring opgedaan als eerste monteur gas-, water- en warmtedistributie, dan kun je, eventueel door het volgen van cursussen, doorgroeien naar functies met meer zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en leidinggevende taken. Je kunt ook doorstromen naar de opleiding Uitvoerder.

Werktijden 

In de infra beginnen ze vaak vroeg. Je werktijden liggen daarom meestal tussen 7.00 en 16.00 uur. Soms loop je storingsdienst waarbij je mogelijk  ‘s avonds, ‘s nachts of in het weekend in actie moet komen.

Salaris eerste monteur gas-, water- en warmtedistributie 

Het startsalaris van een eerste monteur gas-, water- en warmtedistributie ligt rond de € 1.732,-  bruto per maand. Met de jaren groei je door in je functie en in salaris. Het gemiddelde salaris ligt op € 2.501,- bruto per maand. Je krijg vaak ook je schooldag doorbetaald.

Als BBL-student wordt je opleiding betaald door je werkgever. De vergoeding kan verschillen per bedrijf, maar ligt ongeveer tussen de € 355,- en € 1.863,- bruto per maand.

CAO 

In de meeste gevallen werk je onder de cao Bouw & Infra of de kleinmetaal. Lees hier meer over deze cao.

Wat je wellicht ook interessant vindt