Menu
Mbo-opleidingen

Eerste monteur gas-, water- en warmtedistributie

BBL, niveau 3

 • De monteur gas/water/warmte koppelt waterleidingen aan elkaar.
Heb je al enkele jaren ervaring opgedaan als monteur gas-, water- en warmtedistributie en wil je doorgroeien in je vak? Kun jij je werk zelfstandig uitvoeren en leidinggeven aan mensen die nog niet zo ervaren zijn als jij? Ben je bovendien een organisatietalent en resultaatgericht? En ben je je bewust van de risico’s die je werk met zich meebrengt? Dan is deze opleiding iets voor jou. Topopleiding Mbo RGB


Als eerste monteur gas-, water- en warmtedistributie:

 • leg je leidingen en (de)monteer je onderdelen van nieuwe en bestaande transport- en distributienetten voor gas, (drink)water of warmte, zoals afsluiters, drukregelaars en brandkranen;
 • maak je aangelegde en gemonteerde distributienetten gebruiksklaar;
 • pleeg je onderhoud;
 • lokaliseer, analyseer en verhelp je storingen;
 • heb je oog voor veiligheid van jezelf, de ploeg en de omgeving;
 • verdeel je de dagelijkse werkzaamheden in een ploeg en geef je instructies;
 • begeleid je collega's bij het uit te voeren werk.

Waar werk je?

Je kunt aan het werk bij bedrijven die zich vooral bezig houden met de aanleg en het onderhoud van infrastructuur, zoals aannemers, energiebedrijven, waterbedrijven of datacommunicatiebedrijven. Je werkt vaak buiten en steeds op andere locaties. Niet bepaald saai dus.

Beroepspraktijkvorming (bpv)

Je werkt drie of vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf in de infra en je gaat acht uur per week naar school bij het Regio College. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op www.volandis.nl of www.stagemarkt.nl.

Opbouw opleiding

Elke opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Lees hier meer over de keuzedelen waar je uit kunt kiezen en de inhoud ervan.

Waarom kies je voor het Regio College?

Beroepsopleidingen van het Regio College staan helemaal in het teken van de praktijk. Als beginnend eerste monteur gas/water/warmte leer je bij ons hoe jouw toekomstige baan er in de praktijk uitziet en ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je straks in je werk nodig hebt.

Verder leren?

Een mogelijke vervolgopleiding is utvoerder bouw en infra niveau 4.

Toelatingseisen

Je kunt instromen met een diploma Monteur gas-, water- en warmtedistributie niveau 2.

Startdatum

De BBL-opleidingen in de infra kennen een flexibele instroom. Dat betekent dat je op elk gewenst moment met je opleiding kunt beginnen.

Duur

2 tot 3 jaar

Plaats

Heerhugowaard

Opleidingskosten

 • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde cursusgeld;
 • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± € 550;
 • er is een vrijwillige bijdrage is € 25.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

Een dagdeel meelopen Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Brochure 2020-2021 downloadenBrochure 2020-2021 downloadenStichting voor infra-branche NHStichting voor infra-branche NH