Beroepsprofiel Asfaltafwerker

Als asfaltafwerker werk je in een team samen in een asfaltploeg. De  leden van de asfaltploeg zijn ook regelmatig ’s nachts en in het weekend aan het werk om asfalt aan te brengen.  Wil jij ook deel uitmaken van zo’n ploeg? Altijd buiten werken en steeds op een andere locatie? Ben je daarnaast fysiek sterk en technisch aangelegd? En kun je goed zelfstandig en in een team werken en heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Volg dan de opleiding tot asfaltafwerker niveau 2 van het Regio College.

Wat is een asfaltafwerker 

Een asfaltafwerker maakt, samen met zijn asfaltploeg, nieuwe wegen, parkeer- en opslagtereinen van asfalt. Je maakt de wegen schoon met een veegwagen en helpt bij het aanbrengen van de maatvoering, kleef- en of wapeningslaag. Je werkt rondom de  asfaltmachine om het asfalt te spreiden en op hoogte te brengen. Daarna breng je (machinaal) een splitlaag aan. 

Werkzaamheden 

Als asfaltafwerker:

 • leg je met je asfaltploeg wegen aan en doe je het onderhoud aan wegen;
 • zorg je mede voor het plaatsen, onderhouden en verwijderen van verkeersafzettingen;
 • assisteer je bij het uitzetten van de maatvoering;
 • voer je werk uit dat voorafgaat aan het spreiden van de asfaltlaag;
 • verzorg je werkzaamheden rond de asfaltafwerkmachine zoals randen bijwerken en asfalt egaliseren;
 • strooi je het asfalt (machinaal) af met brekerzand of split;
 • richt je het werkterrein in en ruimt het weer op.

Competenties 

 • Technisch inzicht: je werkt met verschillende machines en gereedschap;
 • Kwaliteitsgericht: goed werk afleveren vind je belangrijk en daarom controleer je je werk altijd goed;
 • Fysiek sterk: je weet van aanpakken en je werkt met zware materialen;
 • Samenwerken: je werkt intensief samen om grote klussen te klaren.

Waar kun je werken als asfaltafwerker 

Als asfaltafwerker kun je aan het werk bij aannemers in de infrastructuur die zich bezighouden met de aanleg en het onderhoud van wegen en andere toepassingen met asfalt. Je werkt vaak op bedrijfsterreinen, wegen in en buiten steden, op steeds wisselende locaties waardoor je te maken hebt met omwonenden, voorbijgangers en verkeer. Bij de uitvoering van je werk ben je vaak afhankelijk van het weer.

Doorstroommogelijkheden 

Heb je inmiddels ervaring opgedaan als asfaltafwerker, dan kun je doorstromen naar de opleiding Balkman niveau 3 of Machinist wegenbouw niveau 3.

Werktijden 

Je werkt soms onregelmatig, bijvoorbeeld ‘s avonds en 's nachts, om verkeersoverlast te voorkomen. Ook in het weekend, in vakanties en op feestdagen kan jij ingezet worden.

Salaris asfaltafwerker 

Het startsalaris van een asfaltafwerker ligt rond de € 1.880,-  bruto per maand. Met de jaren groei je door in je functie en in salaris. Het gemiddelde salaris ligt op € 3.236,- bruto per maand.

Als BBL-student wordt je opleiding vaak betaald door je werkgever. De vergoeding kan verschillen per bedrijf, maar ligt ongeveer tussen de € 355,- en € 2.463,- bruto per maand. 

CAO 

In de meeste gevallen werk je onder de cao Bouw & Infra. Lees hier meer over deze cao.

Wat je wellicht ook interessant vindt