Beroepsprofiel Technicus engineering werktuigbouw

Er komt veel kijken bij het ontwerpen, voorbereiden, maken, begeleiden en onderhouden van producten en systemen. Robotisering is niet meer weg te denken in onze veranderende maatschappij. Met name in de werktuigbouw speelt dit een grote rol. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lasrobots. De ondersteunende werkzaamheden die je als technicus engineering verricht bij deze productieprocessen zijn daarbij onmisbaar. Wil jij technicus engineering werktuigbouw worden? Kijk dan hier voor onze opleiding technicus engineering niveau 4 (BOL/BBL) van het Regio College. 

Functieomschrijving technicus engineering werktuigbouw

Een technicus engineering werktuigbouw ontwikkelt nieuwe of betere systemen, installaties en machines. Je bent breed inzetbaar, want je ontwerpt, calculeert en doet de werkvoorbereiding en helpt bij de productie en installatie. Denk bijvoorbeeld aan systemen voor klimaatbeheersing, duurzame energie, automatisering of beveiliging. Je werkt met moderne technieken als robotica, domotica en mechatronica.

Wat doet een technicus engineering werktuigbouw? 

Als technicus engineering werk je aan nieuwe ontwikkelingen. Je ontwerpt, overlegt met de opdrachtgever, werkt ontwerpen technisch uit, kiest de materialen en maakt de kostenberekening. Ook begeleidt je de productie en je helpt bij het installeren en afstellen van de systemen. Je minder ervaren collega’s stuur je hierbij aan.

Competenties 

 • Kwaliteitsgericht: goed werk afleveren is belangrijk voor je;
 • Nauwkeurig: je werkt volgens de richtlijnen en veiligheidsvoorschriften;
 • Technisch inzicht: je leest werktekeningen, werkt met computerprogramma’s en bedient machines;
 • Klantgericht: je bent dienstverlenend en denkt met de klant mee;
 • Besluitvaardig: je maakt beslissingen over hoe je problemen het beste kunt oplossen.

Waar kun je werken technicus engineer werktuigbouw?  

 • Industriële bedrijven
 • Toeleverende bedrijven van eindproducten en (half)fabricaten
 • Metaalproductenindustrie
 • Machine- en apparatenbouw
 • Transportmiddelenindustrie
 • Voedingsmiddelenindustrie
 • (Petro)chemie
 • Hout- en papierindustrie
 • Onderhouds- en servicebedrijven

Doorstroommogelijkheden 

Binnen je functie van technicus engineer leer je steeds zelfstandiger werken en krijg je langzamerhand meer verantwoordelijkheden. Je kunt doorgroeien naar functies als ontwerper, projectleider, werkvoorbereider of leidinggevende. Je kunt natuurlijk ook doorstuderen aan het hbo. Een mogelijke vervolgopleiding is een technisch georiënteerde hbo-opleiding, bijvoorbeeld werktuigbouwkunde of technische bedrijfskunde.

Werktijden 

Afhankelijk van het bedrijf waar je werkt en het project waar je mee bezig bent kunnen je werktijden variëren. Het kan zijn dat je spoedklussen krijgt of storingsdiensten draait in de avonden, nachten, weekenden of op feestdagen. Je moet dus geen bezwaar hebben tegen onregelmatige werktijden

Technicus engineering salaris  

Het startsalaris van een technicus engineer ligt rond de € 1949,-  bruto per maand. Met de jaren groei je door in je functie en in salaris. Het gemiddelde salaris ligt op € 2355,- bruto per maand.

Als BBL-student wordt je opleiding vaak betaald door je werkgever en ben je in loondienst. De vergoeding kan verschillen per bedrijf, maar begint veelal met € 1.500,- bruto per maand. Ook kan het voorkomen dat het minimumloon betaald wordt.

CAO 

In de meeste gevallen werk je onder de cao Metaaltechniek. Lees hier meer over deze cao. 

Wat je wellicht ook interessant vindt

Aanmelden voor de opleiding

Engineering