Technicus engineering werktuigbouw

BOL/BBL, niveau 4

Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01

Er komt veel kijken bij het ontwerpen, voorbereiden, maken, begeleiden en onderhouden van producten en systemen. Robotisering is niet meer weg te denken in onze veranderende maatschappij. Met name in de werktuigbouw speelt dit een grote rol. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lasrobots. De ondersteunende werkzaamheden die je als engineer verricht bij deze productiecyclussen zijn daarbij onmisbaar. Heb jij technisch, ruimtelijk en wiskundig inzicht, ben je iemand die beslissingen durft te nemen en heb je een flinke dosis verantwoordelijkheidsgevoel? Kies dan voor de opleiding Technicus engineering werktuigbouw niveau 4 BOL.

Werk je al in de metaaltechniek op niveau 3 en wil je graag doorgroeien? Kies dan voor de BBL-variant van deze opleiding.

Hoe ziet de opleiding mbo Technicus engineering werktuigbouw eruit?

Er zijn drie vakrichtingen binnen Technicus engineering: robotica-, elektrotechnisch- en werktuigbouwkundig engineer. In het eerste leerjaar ontwikkel je de basiskennis en vaardigheden die een engineer nodig heeft. Aan het eind van het eerste jaar maak je de keuze voor de opleiding Technicus engineering robotica, elektrotechniek of werktuigbouw.

Tijdens de opleiding Technicus engineering werktuigbouw leer je:

 • inzicht krijgen in ontwerpprocessen, productietechnieken en productieprocessen;
 • een voorbereidende, organiserende en begeleidende rol aannemen in het organiseren van mensen en middelen;
 • producten ontwerpen en onderhouden;
 • productiewerk voorbereiden en begeleiden;
 • zelfstandig en klantgericht werken.

Keuzedelen

Behalve een basisdeel en een profieldeel bestaat je opleiding uit een aantal keuzedelen waaruit je gaat kiezen. Met keuzedelen kun je je vakmanschap verbreden en verdiepen of je voorbereiden op een vervolgopleiding. De keuzedelen die je volgt worden vermeld op je diploma. Je kunt kiezen uit onder andere de volgende keuzedelen:

 • Voorbereiding hbo wiskunde v/d techniek
 • Digitale technieken en productievoorbereiding I
 • BV werktuigkundige installaties geschikt voor N4 (480 uur)
 • Industriële automatisering
 • Drones Techniek
 • Industriële Robotica
 • Smart Technology (480 uur)

BOL-opleiding 

Kies je na het eerste jaar voor de BOL-opleiding Technicus engineering werktuigbouw, dan kies je voor een opleiding met veel kans op werk. Werknemers willen breed opgeleide professionals. Daarom is het eerste jaar een jaar wanneer in alle drie de vakrichtingen, robotica, elektrotechniek en werktuigbouwkunde, aan bod komen. Je werkt in groepjes aan projectopdrachten. De theorie- en praktijklessen haken daarop in. Voorbeelden van projectopdrachten in de richting werktuigbouw zijn het ontwerpen van een hovercraft en het programmeren van een robot. Aan het eind van het eerste jaar kies je voor een uitstroomrichting. Uiteraard helpt school je bij het kiezen van de juiste richting.

In het tweede jaar loop je tien weken stage en in het derde en vierde jaar twintig weken stage.

BBL-opleiding 

De BBL-opleiding is opgezet als vervolg op de niveau 3 opleidingen in de metaal. Je werkt drie of vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf en gaat één middag/avond per week naar school bij het Regio College. Daar waar mogelijk worden werkprocessen uit het leerbedrijf gebruikt in de lessen.  Zoek je nog een leerbedrijf waar je kunt werken? Op www.stagemarkt.nl vind je een overzicht van alle erkende leerbedrijven.

Van havo naar mbo

Voor veel havisten is het een logische stap: na de havo naar het hbo. Maar soms is een mbo-opleiding is een betere keuze. En je hoeft niet eens eerst de havo af te maken. Waarom zou je dat doen? Dit zijn de voordelen van een mbo-opleiding.

Vervolgopleiding Technicus engineering werktuigbouw 

Na de mbo-opleiding technicus engineering werktuigbouw niveau 4 kan je doorstuderen aan het hbo. Een mogelijke vervolgopleiding is een technisch georiënteerde hbo-opleiding, bijvoorbeeld werktuigbouwkunde of technische bedrijfskunde.

Praktische informatie 

Toelatingseisen

Bij aanmelden: selecteer de opleiding Technicus engineering BOL.

BOL:
vmbo-diploma kl, gl of tl met wiskunde of natuur- en scheikunde;
overgangsbewijs van 3 naar 4 havo.

BBL:
overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
mbo-diploma metaaltechniek niveau 3. 

Startdatum 

Augustus 

Duur opleiding 

BOL: 4 jaar
BBL: 2 jaar

Locatie 

Zaandam 

Kosten opleiding 

 • Wanneer je 18 jaar of ouder bent betaal je het landelijk vastgestelde lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL);
 • Opleidingsgebonden leermiddelen ± € 700,- (BOL) of  ± € 600,- (BBL). 

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

Open dag technicus engineering werktuigbouw

Heb je interesse in de opleiding Technicus engineering werktuigbouw, maar wil je eerst een kijkje nemen op onze school en vragen stellen aan docenten en studenten? Kom dan naar onze open dag en maak kennis met het Regio College. Vind hier alle informatie rondom de open dagen metaaltechniek en meld je aan. 

Wat je wellicht ook interessant vindt