Technicus engineering robotica

BOL, niveau 4

 • Student mbo Robotica engineer stuurt een robot aan
Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01

Industriële robots zijn niet meer weg te denken in onze maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan de maakindustrie: robots pakken in, robots voeren zware werkzaamheden uit. Ook in de zorg wordt steeds meer gebruik gemaakt van robots. Deze robots moeten ontworpen worden, geprogrammeerd en onderhouden. De technicus engineering robotica is hierbij onmisbaar. De engineer robotica ontwerpt robots, programmeert, installeert en onderhoudt ze. Daarnaast lost de engineer storingen op. Ben jij technisch, wiskundig en heb je ruimtelijk inzicht? Dan is de opleiding Technicus engineering robotica iets voor jou.

Als technicus engineering robotica:

 • heb je een gedegen kennis van roboticasystemen;
 • installeer je industriële robots;
 • onderhoud je industriële robots;
 • pas je de programma’s aan. 

Waar ga je werken?

Je kunt aan de slag in de maak- en procesindustrie, bij logistieke bedrijven en ook in de zorg. In jouw werk komen verschillende vakgebieden bij elkaar: procestechniek, werktuigbouw, elektrotechniek en ICT. 

Hoe ziet de BOL-opleiding Technicus engineering robotica eruit?

Kies je na het eerste jaar voor de opleiding Technicus engineering robotica, dan kies je voor een opleiding met veel kans op werk. Werknemers willen breed opgeleide professionals. Daarom is het eerste jaar een jaar wanneer in alle drie de vakrichtingen, robotica, elektrotechniek en werktuigbouw, aan bod komen. Je werkt in groepjes aan projectopdrachten. De theorie- en praktijklessen haken daarop in. Voorbeelden van opdrachten in de richting robotica is het maken van een elektrische piano  en programmeren van een robotarm. Aan het eind van het eerste jaar kies je voor een uitstroomrichting. Uiteraard helpt school je bij het kiezen van de juiste richting.

Een flink deel van je opleiding volg je in het Fieldlab Robotica, dat is een leeromgeving waar de nieuwste toepassingen van robotica te vinden zijn in de sector agri-techniek, zorg en industrie. Je werkt aan echte robots, je voert projecten uit in opdracht van mensen die jouw robots gebruiken. Zo leer je dus hoe het is om technicus engineering robotica te zijn. 

Beroepspraktijkvorming 

Je loopt in het tweede 10 weken en in het derde en vierde jaar twintig weken stage.

Keuzedelen 

Behalve een basisdeel en een profieldeel bestaat je opleiding uit een aantal keuzedelen waaruit je gaat kiezen. Met keuzedelen kun je je vakmanschap verbreden en verdiepen of je voorbereiden op een vervolgopleiding. De keuzedelen die je volgt worden vermeld op je diploma. Je kunt kiezen uit de volgende keuzedelen: 

 • Digitale vaardigheden basis
 • Voorbereiding hbo
 • Ondernemerschap mbo
 • Oriëntatie op ondernemerschap
 • Engineering in huis- en gebouwautomatisering
 • Basisvaardigheden elektrotechnische installaties geschikt voor N4 

Vervolgopleiding Technicus engineering robotica

Na deze opleiding kun je direct aan de slag in de techniek als programmeur, ontwerper, storings engineer of installateur van industriele robots.Een mogelijke vervolgopleiding is een technisch georiënteerde hbo-opleiding, bijvoorbeeld Technische Informatica, Electrical Engineering of Technische Bedrijfskunde.

Van havo naar mbo

Voor veel havisten is het een logische stap: na de havo naar het hbo. Maar soms is een mbo-opleiding is een betere keuze. En je hoeft niet eens eerst de havo af te maken. Waarom zou je dat doen? Dit zijn de voordelen van een mbo-opleiding.

Praktische informatie

Bij aanmelden: selecteer BOL Engineering, niveau 4.

Toelatingseisen 

 • vmbo-diploma kl, gl of tl met wiskunde of natuurkunde 1;
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo.

Startdatum 

Augustus 

Duur opleiding  

4 jaar 

Locatie 

Zaandam 

Kosten opleiding 

 • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde lesgeld;
 • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen zijn op dit moment nog niet bekend. 

Meer over de opleidingskosten.

Open dag technicus engineering robotica

Heb je interesse in de opleiding tot technicus engineering robotica, maar wil je eerst een kijkje nemen op onze school en vragen stellen aan docenten en studenten? Kom dan naar onze open dag en maak kennis met het Regio College. Vind hier alle informatie rondom de open dagen en meld je aan

Wat je wellicht ook interessant vindt