Beroepsprofiel tandartsassistent

Je wilt gaan werken als tandartsassistent. Je weet natuurlijk dat je de tandarts assisteert tijdens de werkzaamheden, maar wat zijn nu precies je taken, welke competenties heb je nodig en wat ga je verdienen? Op deze pagina lees je meer over het beroepsprofiel tandartsassistent, zodat jij straks goed voorbereid bent als je start met de opleiding tandartsassistent.

Wat is een tandartsassistent

Iedereen moet minstens twee keer per jaar voor controle naar de tandarts. Heb je kiespijn of andere klachten, dan zit je vaker in de behandelingsstoel. De tandartsassistent is de persoon die deze patiënten te woord staat. Je geeft advies, assisteert bij de behandeling en ondersteunt op administratief gebied.

Wat zijn je taken als tandartsassistent

Naast het assisteren van de tandarts zijn er nog vele andere taken die je uitvoert:
● Je beheert de agenda en plant de werkzaamheden
● Legt de juiste instrumenten klaar en assisteert tijdens de behandeling
● Voert bepaalde tandheelkundige behandelingen zelf uit
● Desinfecteren en steriliseren van de instrumenten
● Je maakt röntgenfoto's en afdrukken van het gebit
● Geef je voorlichting en poetsinstructies
● Beheer je de voorraad en houd je de administratie bij
● Kun je goed met mensen overweg en je inleven in de patiënt en stel je patiënten zo nodig gerust.

Welke competenties heb je nodig

● Klantvriendelijk
Een tandartspraktijk valt en staat met patiënten. Jij bent het aanspreekpunt aan de telefoon en in de praktijk.
● Inlevingsvermogen
Je hebt te maken met verschillende mensen, kinderen en ouderen. Mensen kunnen bang zijn voor de tandarts of voor een specifieke behandeling. Je kunt je goed inleven in dit soort situaties en mensen geruststellen.
● Samenwerken
Als tandartsassistent werk je veel samen met de tandarts. Het is belangrijk dat jullie elkaar goed begrijpen want uitgebreid overleggen is tijdens behandelingen niet mogelijk.
● Zelfstandig
Sommige behandelingen dien je zelfstandig uit te voeren.
● Flexibel
Geen werkdag is hetzelfde in een tandartspraktijk. Het kan soms erg druk zijn met telefoontjes, spoedgevallen die tussendoor komen of afspraken die uitlopen.
● Computervaardigheden
Naast tandheelkundige werkzaamheden houd je je ook bezig met de administratie. Het is daarom belangrijk dat je goed overweg kunt met een computer.

Werken als tandartsassistent

Als tandartsassistent kun je gaan werken bij:
● Tandartspraktijken
● Orthodontiepraktijken
● Tandheelkundige centra
● Ziekenhuizen op de afdeling mond- en kaakchirurgie of tandheelkunde

Werktijden

Over het algemeen heb je vaste kantoortijden. Bij spoedgevallen kan het voorkomen dat je buiten werktijden of in het weekend moet assisteren. Sommige praktijken werken ook wel eens in de avond, maar dit verschilt per praktijk.

Hoeveel verdien je als tandartsassistent

Het startsalaris van een beginnend tandartsassistent is ongeveer € 1.765,- bruto per maand. Het salaris kan oplopen tot € 2.540,- bruto per maand als je ook preventieassistent bent. Daarbovenop ontvang je 8% vakantietoeslag.

CAO

Tandartspraktijken hebben sinds 2004 geen CAO meer. Wel zijn er bepaalde richtlijnen opgesteld door de brancheverenigingen KNMT en ANT. Omdat het richtlijnen zijn kan een werkgever hiervan afwijken.

Wat je wellicht ook interessant vindt