Tandartsassistent

BOL/BBL, niveau 4

Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01
De tandartsassistent is een onmisbare steunpilaar voor patiënt en tandarts. Zie jij jezelf in die rol? Bij het Regio College kun je de opleiding versneld doen.

Je kunt deze opleiding ook versneld doen!

Als tandartsassistent ondersteun je de tandarts tijdens de werkzaamheden en ben je het eerste aanspreekpunt van de patiënt. Heb jij een passie voor tandheelkunde en kun je goed omgaan met mensen? Dan is de tandartsassistent opleiding iets voor jou. Weten wat dit beroep verder inhoudt? Klik hier.

Hoe ziet de opleiding tandartsassistent eruit?

Tijdens deze opleiding leer je alle kennis en vaardigheden die je straks nodig hebt om aan de slag te gaan in een (tandarts)praktijk. Je krijgt theorie- en praktijklessen en doet werkervaring op in de vorm van stage (BOL) of tijdens je baan (BBL).

BOL of BBL opleiding

BOL opleiding

Bij een BOL opleiding ga je voor een groot gedeelte naar school en loop je daarnaast stage. In de eerste helft van je opleiding is dat twee dagen per week. In de tweede helft van je opleiding ga je drie dagen per week stagelopen. Je loopt stage op twee verschillende praktijkadressen.

BBL opleiding

Bij een BBL opleiding ga je een dag per week naar school (op vrijdag) en werk je minimaal twintig uur in de praktijk. Het is belangrijk dat je eerst op zoek gaat naar een baan, zodat jouw  werkgever je kan aanmelden bij Regio College. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je hier.

Keuzedelen

Binnen elke opleiding heb je een basisdeel en keuzedeel. Je kunt in het keuzedeel kiezen uit verschillende specialisaties om je kennis te verbreden, verdiepen of om je voor te bereiden op een vervolgopleiding. Je kunt kiezen uit de volgende keuzedelen:

● Praktijkopleider
In dit keuzedeel krijg je kennis en vaardigheden die nodig zijn om een stagiair te begeleiden, om op termijn als praktijkopleider te kunnen functioneren.
Voorbereiding hbo
Als je erover nadenkt om na je mbo-opleiding naar het hbo te gaan, maar je nog niet precies weet naar welke opleiding, dan is dit keuzedeel iets voor jou. Je verkent namelijk het hbo en volgt enkele colleges. Zo ervaar je hoe het is om hbo te studeren.
● Verdieping blijvend fit, veilig en gezond werken
Met dit keuzedeel leer je als beginnend beroepsbeoefenaar fit, veilig en gezond te werken, zodat jij en anderen tijdens de gehele loopbaan minder kans lopen op een arbeidsongeval en/of fysieke of psychische gezondheidsschade. 
Chirurgie in tandheelkunde
In dit keuzedeel leer je wat nodig is voor het assisteren bij chirurgische behandelingen in de tandheelkunde.
● Voorbereiding havo Biologie
Als je kiest voor het keuzedeel, dan kies je voor uitdaging en verdieping. Je krijgt les op het niveau van havo 4 van een VAVO docent. Om dit keuzedeel positief af te ronden, beschik je over de juiste motivatie en doorzettingsvermogen.

Vervolgopleiding tandartsassistent

Je hebt de mogelijkheid om verder te studeren aan het hbo in de volgende richtingen:

 • Mondzorgkunde (er kunnen extra toelatingseisen gesteld worden)
 • Verpleegkunde
 • Logopedie
 • Fysiotherapie
 • Preventieassistent (nascholingscursus)

Praktische informatie

Toelatingseisen

BOL-opleiding:

 • vmbo-diploma kl, gl of tl
 • overgangsbewijs van havo 3 naar 4
 • mbo-diploma niveau 2* of 3, bij voorkeur van een vergelijkbare vooropleiding

BBL-opleiding:

 • 18 jaar of ouder
 • leerwerkovereenkomst bij een erkend leerbedrijf
 • diploma vmbo-tl, bij voorkeur sector zorg en welzijn
 • diploma mavo met een van de vakken wiskunde, natuurlijke, scheikunde of biologie
 • overgangsbewijs van havo 3 naar 4
 • mbo-diploma niveau 2 of 3, bij voorkeur van een vergelijkbare vooropleiding
 • gelijkwaardig opleidingsniveau en/of relevante werkervaring

Startdatum

Augustus

Duur opleiding

3 jaar. Ben je gemotiveerd en behaal je goede resultaten? Dan kun je de opleiding Tandartsassistent ook versneld volgen in minimaal twee jaar.

Locatie

Zaandam

Let op: er is op dit moment een wachtlijst voor de BOL opleiding. Je kunt je nog wel aanmelden, maar dan kom je op een wachtlijst. Wil je hulp bij het zoeken naar een alternatieve opleiding? Neem dan contact op met het Servicecentrum.

Kosten opleiding

 • vanaf 18 jaar betaal je het landelijke vastgesteld lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL)
 • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen (zoals boeken en praktijkbenodigdheden) bedragen in totaal € 1.500,- voor een 3-jarige opleiding, voor de versnelde opleiding € 1.150,-
 • tijdens de opleiding is het belangrijk dat je in het bezit bent van een laptop. Heb je deze niet, dan moet deze aangeschaft worden

Meer uitleg over opleidingskosten vind je hier. 

Wat je wellicht ook interessant vindt