Servicemedewerker gebouwen

BBL, niveau 2

Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01

Ontdek de veelzijdige wereld van de servicemedewerker gebouwen en bereid je voor op een praktijkgerichte carrière in diverse gebouwen. Je verricht onderhoud aan installaties, gebouwen, interieurs en terreinen. Je werkt in woningen, hotels, zorginstellingen, winkels, buurthuizen en scholen. Deze BBL-opleiding rust je uit met de kennis en vaardigheden die nodig zijn om zelfstandig opdrachten uit te voeren en efficiënt met klanten om te gaan.

Hoe ziet de opleiding servicemedewerker eruit? 

Gedurende de opleiding krijg je de gelegenheid om in verschillende omgevingen te werken en gewend te raken aan de onderhoudsbehoeften van diverse gebouwtypen. Daarnaast werk je aan projecten die je voorbereiden op het beroep, waarbij je samenwerkt met medestudenten.

Wat doe je als servicemedewerker gebouwen?

De taken en verantwoordelijkheden van een servicemedewerker omvatten onder andere het analyseren van klussen, beoordelen van benodigde materialen, en plannen van werkzaamheden. Je moet duidelijk met de klant communiceren over de te verrichten werkzaamheden. Je bent verantwoordelijk voor het identificeren van storingen en gebreken in gebouwen, zoals elektrische problemen, lekkages, of beschadigde constructies. Daarnaast voer je regelmatig onderhoud uit om problemen te voorkomen.

Als servicemedewerker:

 • Neem je een klus op en bereid je het werk voor;
 • Spoor je storingen en gebreken op bij gebouwen;
 • Werk je aan installaties, gebouwen, interieurs en terreinen om (ver)storingen voor te zijn;
 • Verhelp je storingen en gebreken en doe je aanpassingen aan installaties en gebouwen.

BBL opleiding Servicemedewerker gebouwen

Tijdens de BBL- opleiding tot Servicemedewerker leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om, na het afronden, aan de slag te gaan bij allerlei bedrijven. Je krijgt theorie- en praktijklessen en doet werkervaring op tijdens je baan.

Keuzedelen

Deze opleiding biedt een aantal keuzedelen waaruit je kunt kiezen. Deze keuzedelen zijn een kans om jezelf te specialiseren, zo krijg je de kans om jouw vaardigheden en kennis te verbreden terwijl je jezelf ook kunt voorbereiden op toekomstige opleidings- en carrièremogelijkheden. De keuzedelen die je selecteert worden vermeld op je diploma en kunnen een verschil maken in je professionele traject. Hier zijn de beschikbare keuzedelen waaruit je kunt kiezen:

 • Digitale vaardigheden
 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening niveau 2
 • Persoonlijk profileren

Vervolgopleidingen servicemedewerker

Na het behalen van je diploma als servicemedewerker ben je klaar om direct aan de slag te gaan in verschillende sectoren, zoals hospitality, zorg, retail en meer. Je bent uitgerust met de nodige expertise om zelfstandig onderhouds- en reparatiewerkzaamheden uit te voeren. Bovendien biedt deze opleiding een goede basis voor verdere specailisatie of groei binnen het vakgebied. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om door te stromen naar een mbo-3 opleiding.

Praktische informatie

Toelatingseisen

 • vmbo-diploma BL of hoger;
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • mbo-diploma op niveau 1.

Startdatum
Augustus

Duur opleiding
2 jaar

Locatie
Zaandam, Cypressehout/Jufferstraat

Kosten opleiding

 • Vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde lesgeld (BOL) of cursusgeld;
 • Opleidingsgebonden leermiddelen ± € 600,-;
 • Je hebt een laptop nodig om deze opleiding te kunnen volgen.

Meer uitleg over je opleidingskosten. 

Open dag Servicemedewerker gebouwen

Heb je interesse in de opleiding tot Servicemedewerker, maar wil je eerst een kijkje nemen op onze school en vragen stellen aan docenten en studenten? Kom dan naar onze open dag en maak kennis met het Regio College. Vind hier alle informatie rondom de open dagen van de bouwopleidingen en meld je aan.