Beroepsprofiel retail specialist

Als retail specialist weet je alles over jouw producten of diensten. Je bent enthousiast, weet de klant te inspireren en in te spelen op zijn wensen. Zo krijg je tevreden klanten. Zeg nou zelf: wanneer je iets koopt, wil je goed geholpen worden. Door iemand die vriendelijk en servicegericht is en weet waar hij of zij over praat. In de opleiding retail specialist leer je om zo’n soort verkoper te worden en begeleid je je collega’s hierin. Ook weet je het verkoopproces in jouw winkel zo goed en efficiënt mogelijk in te richten. Ben jij praktisch, flexibel, kunt goed samenwerken en je houdt van aanpakken? Volg dan de opleiding tot retail specialist aan het Regio College!

Wat is een retail specialist

Als retail specialist kun je in allerlei winkels in de detailhandel aan het werk. Jij bent het visitekaartje van de winkel. Je adviseert klanten en verkoopt producten of diensten. Je hebt veel productkennis en je kunt je goed verplaatsen in de wensen van de klant. Ook handel je klachten af, houdt de winkel en het magazijn op orde en vult de schappen aan. Wanneer het druk is in de winkel, kan je snel taken van collega's overnemen of bijspringen. Ook doe jij verbetervoorstellen voor de winkel aan jouw leidinggevende.

Wat doet een retail specialist 

Als retail specialist:

  • adviseer je klanten op basis van jouw brede kennis over de producten in de winkel;
  • verkoop je producten die zo goed mogelijk aansluiten bij de wensen van de klant;
  • verwerk je de nieuwe voorraden en beheer je de kassa;
  • zorg je voor een aantrekkelijke presentatie van artikelen in de winkel;
  • ben je op de hoogte van de laatste trends in jouw branche;
  • doe je verbetervoorstellen de positie van jouw winkel op de (lokale) markt verstevigen.

Competenties 

  • Klantgericht: je bent dienstverlenend en denkt met de klant mee;
  • Samenwerken: je werkt samen met je collega’s om de winkel netjes en draaiende te houden;
  • Sociaal: je hebt mensenkennis, je kan duidelijk communiceren, goed luisteren en situaties aanvoelen;
  • Verantwoordelijk: je neemt je taken zoals het bewaken van de voorraad, en het netjes houden van de winkel serieus.

Waar kun je werken als retail specialist 

Als retail specialist kun je aan het werk binnen uiteenlopende winkels in de detailhandel. Van supermarkt tot kledingwinkel, van sportzaak tot webshop. 

Doorstroommogelijkheden 

Heb je inmiddels ervaring opgedaan als retail specialist, dan kun je, eventueel door het volgen van cursussen, doorgroeien naar functies met meer zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en leidinggevende taken.

Werktijden 

Je werktijden vallen binnen en rondom winkeltijden (09.00 - 18.00/21.00 uur). Je moet dus geen bezwaar hebben tegen het werken op koopavonden en in de weekenden.

Salaris retail specialist 

Het startsalaris van een retail specialist ligt rond de € 1.278,- bruto per maand. Met de jaren groei je door in je functie en in salaris. Het gemiddelde salaris ligt op € 1.967,- bruto per maand.

Als BBL-student wordt je opleiding vaak betaald door je werkgever en krijg je daarnaast nog een leerlingen-maandsalaris. De vergoeding kan verschillen per bedrijf, maar ligt ongeveer tussen de € 355,- en € 1.463,- bruto per maand. Ook kan het voorkomen dat het minimumloon betaald wordt.

Cao

De detailhandel kent veel verschillende cao’s. Vraag bij jouw leerbedrijf na welke cao zij hanteren. Op internet kan je deze cao’s vaak gemakkelijk vinden. 

Aanmelden opleiding retail specialist

Lijkt het je wat om retail specialist te worden? Bekijk dan de opleiding tot retail specialist en meld je aan!

 

Wat je wellicht ook interessant vindt