Beroepsprofiel opperman bestratingen

Nederland is een klein land met veel straten, pleinen en stoepen waar we met z’n allen veel gebruik van maken. Daarom moeten deze dus vakkundig aangelegd worden zodat ze jarenlang in een goede staat blijven. Houd jij ervan om lekker buiten bezig te zijn, ben je fysiek sterk en vind jij het leuk om ervoor te zorgen dat de straatmaker aan een stuk kan doorwerken? Volg dan de opleiding tot opperman bestratingen niveau 2 aan het Regio College!

Wat is een opperman bestratingen?  

Als opperman bestratingen zorg je ervoor dat het straatwerk efficient wordt aangebracht. Je plaatst de verkeersafzettingen, helpt bij het openbreken van de oude bestrating en je voert zand en stenen of tegels aan zodat de straatmaker zijn werk goed en snel kan uitvoeren. Ook assisteer je met straten, pas maken van stenen en je veegt het zand in. Jij bent onmisbaar bij het op orde houden van de werklocatie.

Werkzaamheden 

  • verkeersafzettingen plaatsen en afvoeren;
  • werk voorbereiden: materiaal en materieel zo op het werkterrein plaatsen dat jij en je team het werk praktisch, veilig en efficiënt kunnen uitvoeren;
  • straatmeubilair plaatsen;
  • bestratingsmaterialen pas maken
  • nieuwe bestrating aanleggen;
  • bestratingen repareren en onderhouden.

Competenties 

  • Technisch inzicht: je leest werktekeningen en je werkt met verschillend gereedschap;
  • Kwaliteitsgericht: goed werk afleveren vind je belangrijk en daarom controleer je je werk altijd goed;
  • Fysiek sterk: je weet van aanpakken en je werkt met zware materialen;
  • Samenwerken: je werkt intensief samen om grote klussen te klaren.

Waar kun je werken als opperman bestratingen 

Wanneer je de opleiding tot opperman bestratingen hebt afgerond, kun je aan het werk bij kleine of grote bedrijven die gespecialiseerd zijn in het aanleggen van bestratingen.

Doorstroommogelijkheden 

Heb je inmiddels wat ervaring opgedaan als opperman bestratingen, dan kun je, eventueel door het volgen van cursussen, doorgroeien naar functies met meer zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en leidinggevende taken.

Werktijden 

In de infra beginnen ze vaak vroeg. Je werktijden liggen daarom tussen 7.00 en 16.00 uur. 

Salaris opperman bestratingen 

Het startsalaris van een opperman bestratingen ligt rond de € 1.712,-  bruto per maand. Met de jaren groei je door in je functie en in salaris. Het gemiddelde salaris ligt op € 2.487,- bruto per maand.

Als BBL-student wordt je opleiding vaak betaald door je werkgever en krijg je daarnaast een maandsalaris. De vergoeding kan verschillen per bedrijf, maar ligt ongeveer tussen de € 355,- en € 1.863,- bruto per maand. Ook kan het voorkomen dat het minimumloon betaald wordt.

CAO 

In de meeste gevallen werk je onder de cao Bouw & Infra. Lees hier meer over deze cao.

Wat je wellicht ook interessant vindt