Menu
Mbo-opleidingen

Opperman bestratingen

BBL, niveau 2

 • Een straatmaker en een opperman bestratingen bezig met sierbestrating tijdens het NK straatmaken.
Nederland is een klein land met heel veel wegen en trottoirs. En omdat daarvan fors gebruik wordt gemaakt, moeten die dus vakkundig zijn aangelegd om jarenlang in een goede staat te blijven. Houd jij er niet van om lang tussen vier muren te werken en wil je werken als stratenmaker? Topopleiding Mbo RGB

Dan is de opleiding Opperman bestratingen zeker iets voor jou. Heb je al wat ervaring en wil je doorleren? Dan kun je doorstromen naar de opleiding Straatmaker. Je krijgt dan meer verantwoordelijkheden.

Als opperman bestratingen:

 • leg je nieuwe bestrating aan, repareer je bestratingen en doe je het onderhoud aan het straatwerk;
 • doe je het voorbereidende werk: je plaatst materiaal en materieel zo op het werkterrein dat jij en je team je werk praktisch, veilig en efficiënt kunnen uitvoeren;
 • ruim je na afloop van het werk alles op;
 • moet je  behoorlijk kunnen aanpakken en heb je een goede lichamelijke conditie;
 • werk je nauwkeurig;
 • werk je altijd buiten;
 • kun je goed met collega’s samenwerken.

Waar werk je?

Wanneer je de opleiding tot Opperman bestratingen hebt afgerond, kun je als stratenmaker aan het werk bij kleine of grote bedrijven die gespecialiseerd zijn in bestrating.

Beroepspraktijkvorming (bpv)

Je werkt drie of vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf in de infra en je gaat acht uur per week naar school. Ben je ouder dan 23 jaar of in het bezit van een startkwalificatie, dan kun je ook 's avonds naar school gaan. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op www.volandis.nl of www.stagemarkt.nl.

Keuzedelen

Keuzedelen vormen een verplicht onderdeel van je opleiding. Lees hier meer over de keuzedelen waar je uit kunt kiezen en de inhoud ervan.

Waarom kies je voor het Regio College?

Beroepsopleidingen van het Regio College staan helemaal in het teken van de praktijk. Als beginnend opperman bestratingen leer je bij ons hoe jouw toekomstige baan er in de praktijk uitziet en ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je straks in je werk nodig hebt.

Verder leren?

Een mogelijke vervolgopleiding is de opleiding Straatmaker op niveau 3. Je leert meer over je vak, waardoor je breder inzetbaar bent. Je krijgt dan ook meer verantwoordelijkheden. Je gaat bijvoorbeeld leidinggeven aan een ploeg straatmakers en onderhoud de contacten met de uitvoerder.
Een andere opleiding in de infra op niveau 3 is ook mogelijk.

Toelatingseisen

 • vmbo-diploma bl met wiskunde of natuur- en scheikunde 1;
 • entreediploma niveau 1, bij voorkeur Assistent bouw en infra.

Startdatum

De BBL-opleidingen in de infra kennen een flexibele instroom. Dat betekent dat je op elk gewenst moment met je opleiding kunt beginnen.

Duur

2 jaar

Plaats

Heerhugowaard

Opleidingskosten:

 • Vanaf 18 jaar betaal je cursusgeld (BBL). Dit is wettelijk verplicht.
 • De kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± € 660;
 • De vrijwillige bijdrage is € 25.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Wij helpen je graag!Wij helpen je graag!Stichting voor infra-branche NHStichting voor infra-branche NHBrochure 2020-2021 downloadenBrochure 2020-2021 downloaden