Beroepsprofiel Monteur gas-, water- en warmtedistributie

Allerlei basisvoorzieningen die iedereen zo vanzelfsprekend vindt, kunnen alleen gebruikt worden dankzij infratechniek. Het enorme netwerk van leidingen zie je niet, maar zonder de juiste verbindingen komt er geen water uit de kraan, kun je niet koken en je huis niet verwarmen. Als monteur gas-, water- en warmtedistributie zorg je voor de aanleg en het onderhoud van alle leidingen die nodig zijn voor gas-, water- en warmtevoorzieningen thuis en bij bedrijven. Wil jij monteur gas-, water- en warmtedistributie worden? Volg dan de opleiding monteur gas-, water- en warmtedistributie niveau 2 van het Regio College.

Wat is een monteur gas-, water- en warmtedistributie 

Als monteur gas-, water- en warmtedistributie repareer, vervang en leg je hoofd- en transportleidingen voor de distributie van gas, water en warmte aan. Je gebruikt hand- en speciaalgereedschap om te monteren en te repareren en meet- en controleapparatuur om druk te meten, lekken op te sporen of leidingen te controleren. Daarnaast verhelp je storingen in het distributienetwerk. Je let altijd op veiligheid en hygiëne. Ook werk je veel samen met je collega’s.

Werkzaamheden 

Als monteur gas-, water- en warmtedistributie:

  • leg je leidingen en monteer je onderdelen van nieuwe en bestaande transport- en distributienetten voor gas, water of warmte, zoals afsluiters, drukregelaars en brandkranen;
  • maak je aangelegde distributienetten klaar voor gebruik;
  • verzorg je het onderhoud;
  • controleer je op lekkages en help je bij het verhelpen van storingen.

Competenties 

  • Kwaliteitsgericht: goed werk afleveren vind je belangrijk en daarom controleer je je werk altijd goed;
  • Zorgvuldig: je werkt altijd volgens de milieu- en veiligheidsvoorschriften;
  • Oplossingsgericht: je onderzoekt problemen stap voor stap tot je een oplossing hebt gevonden;
  • Technisch inzicht: je leest werktekeningen en je werkt met verschillende machines en gereedschap;
  • Fysiek sterk: je weet van aanpakken en je werkt met zware materialen;
  • Samenwerken: je werkt intensief samen om grote klussen te klaren.

Waar kun je werken als monteur gas-, water- en warmtedistributie 

Je kunt als monteur gas-, water- en warmtedistributie aan het werk bij bedrijven die zich bezighouden met het aanleggen en onderhouden van de infrastructuur, zoals aannemers, energiebedrijven of waterbedrijven. Je werkt vaak buiten en steeds op andere locaties.

Doorstroommogelijkheden 

Heb je inmiddels ervaring opgedaan als monteur gas-, water- en warmtedistributie, dan kun je doorstromen naar de opleiding Eerste monteur gas-, water- en warmtedistributie.

Werktijden 

In de infra beginnen ze vaak vroeg. Je werktijden liggen daarom tussen 7.00 en 16.00 uur. Maar je moet ook rekening houden met projecten die ‘s avonds, ‘s nachts of in het weekend worden uitgevoerd of met storingen waarbij je direct in actie moet komen.

Salaris monteur gas-, water- en warmtedistributie 

Het startsalaris van een monteur gas-, water- en warmtedistributie ligt rond de € 1732,-  bruto per maand. Met de jaren groei je door in je functie en in salaris. Het gemiddelde salaris ligt op € 2501,- bruto per maand.

Als BBL-student wordt je opleiding vaak betaald door je werkgever en krijg je daarnaast nog een. Je schooldag wordt doorbetaald. De vergoeding kan verschillen per bedrijf, maar ligt ongeveer tussen de € 355,- en € 1.463,- bruto per maand. 

CAO 

In de meeste gevallen werk je onder de cao Kleinmetaal. Lees hier meer over deze cao.

Wat je wellicht ook interessant vindt