Beroepsprofiel metselaar

Als metselaar ben je bezig met metselwerk op een bouwplaats. Je werkt graag met je handen en hebt een goed technisch en ruimtelijk inzicht. Je bent precies en wilt graag samenwerken met andere mensen. Het beroep van metselaar is praktisch én je werkt in een ploeg op een bouwplaats. Je leest de bouwtekeningen, metselt muren netjes en je controleert je werk goed. Zo staat jouw metselwerk zo stevig als een huis!

Wat is een metselaar?

Als metselaar zorg je ervoor dat stenen aan elkaar worden gemetseld en gevoegd. Je kan diverse technieken toepassen, zodat je verschillende vormen en effecten kunt maken. Ook houd je rekening met de isolatie en leidingen die in het gebouw aanwezig zijn of nog worden aangelegd.

Werkzaamheden metselaar 

Als metselaar:

  • ben je bezig met standaard metselwerk op een bouwplaats;
  • verlijm je kalkzandsteenelementen en lichte scheidingswanden;
  • repareer en herstel je metselwerk;
  • richt je de werkplek in en houd je deze netjes;

Competenties 

  • Technisch inzicht: je leest werktekeningen en je werkt met verschillend gereedschap;.
  • Kwaliteitsgericht: goed werk afleveren vind je belangrijk en daarom controleer je je werk altijd goed.
  • Zorgvuldig: je maakt de producten volgens de richtlijnen.
  • Ruimtelijk inzicht: je kunt vooraf een voorstelling maken van hoe het eindproduct eruit moet gaan zien.
  • Samenwerken: je werkt intensief samen om grote klussen te klaren.

Waar kun je werken als metselaar?

Als metselaar werk je bij een bouwbedrijf of een aannemersbedrijf, meestal op een bouwplaats. Vaak werk je in de nieuwbouw, maar er zijn ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in renovatie.

Doorstroommogelijkheden 

Heb je inmiddels wat ervaring opgedaan als metselaar, dan kun je, eventueel door het volgen van cursussen, doorgroeien naar functies met meer zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en leidinggevende taken.

Werktijden 

In de bouw beginnen ze vaak vroeg. Je werktijden liggen daarom tussen 7.00 en 16.00 uur. Maar je moet ook rekening houden met bouwprojecten die ‘s avonds, ‘s nachts of in het weekend worden uitgevoerd.

Salaris metselaar 

Het startsalaris van een metselaar ligt rond de € 1.712,-  bruto per maand. Met de jaren groei je door in je functie en in salaris. Het gemiddelde salaris ligt op € 2.487,- bruto per maand.

Als BBL-student wordt je opleiding vaak betaald door je werkgever en krijg je daarnaast nog een leerlingen-maandsalaris. De vergoeding kan verschillen per bedrijf, maar ligt ongeveer tussen de € 355,- en € 1.463,- bruto per maand. Ook kan het voorkomen dat het minimumloon betaald wordt.

CAO 

In de meeste gevallen werk je onder de cao Bouw & Infra. Lees hier meer over deze cao.

Wat je wellicht ook interessant vindt