Metselaar

BBL/BOL, niveau 2

Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01

Diplomabonus

Studenten die werken volgens de CAO Bouw en Infra en in de periode tussen 1 september 2021 en 1 september 2024 (verlengd!) hun diploma bbl 2, 3 en/of 4 halen, ontvangen een diplomabonus ter hoogte van € 2.500 bruto.

Je werkt graag met je handen en hebt een goed technisch en ruimtelijk inzicht. Je bent precies en wilt graag samen werken met andere mensen. Het beroep van metselaar is praktisch én je werkt in een ploeg op een bouwplaats. In de opleiding Metselaar leer je alles over het vak: bouwtekeningen lezen, netjes muren metselen, maar ook je werk goed controleren. Na het volgen van de opleiding Metselaar staat jouw metselwerk zo stevig als een huis!

Hoe ziet de opleiding tot metselaar eruit? 

Tijdens de opleiding tot metselaar leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om na het afronden aan de slag te gaan in de bouw. Je krijgt theorie- en praktijklessen en doet ervaring op tijdens je werk (BBL).

Tijdens de opleiding leer je:

 • standaard metselwerk te verrichten;
 • kalkzandsteenelementen en lichte scheidingswanden te verlijmen;
 • metselwerk te herstellen en repareren;
 • zorgvuldig en veilig omgaan met materialen, gereedschap en machines;
 • veilig werken om ongelukken te voorkomen.

Waar ga je werken? 

Als metselaar werk je bij een bouwbedrijf of een aannemersbedrijf, meestal op een bouwplaats. Vaak werk je in de nieuwbouw, maar er zijn ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in renovatie.

BBL-opleiding metselaar

Bij de BBL-opleiding ga je een dag per week naar school en werk je minimaal twintig uur in de praktijk. De beste begeleiding krijg je als je je aanmeld bij BOUWMENSEN. Zij verzorgen de begeleiding in de praktijk en hebben veel bedrijven in hun bestand waar je kan werken.

BOL-opleiding metselaar

Tijdens een intakegesprek bepalen we of je een BOL-opleiding kunt gaan volgen.

Bij de BOL-opleiding ga je voor een groot gedeelte naar school en loop je daarnaast stage. In de eerste helft van je opleiding is dat twee dagen per week. In de tweede helft van je opleiding ga je drie dagen per week stagelopen. Je loopt stage op twee verschillende praktijkadressen.   

Keuzedelen

Behalve een basisdeel en een profieldeel bestaat je opleiding uit een aantal keuzedelen waar je uit gaat kiezen. Met keuzedelen kun je je vakmanschap verbreden en verdiepen of je voorbereiden op een vervolgopleiding. De keuzedelen die je volgt worden vermeld op je diploma. Je kunt kiezen uit de volgende keuzedelen:

 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening
 • Inspelen op innovaties
 • Experimenteren met materialen en technieken

Vervolgopleiding metselaar 

Na de opleiding metselaar niveau 2 kun je de opleiding Allround metselaar niveau 3 gaan doen.

Praktische informatie 

Toelatingseisen 

 • vmbo-diploma bl;
 • mbo-diploma assistent bouw en infra niveau 1 of een vergelijkbaar entree-diploma op niveau 1.

Startdatum 

De BBL-opleidingen in de bouw kennen een flexibele instroom. Dat betekent dat je op elk gewenst moment met je opleiding kunt beginnen. 

Duur opleiding  

Maximaal 2 jaar.

Locatie 

Zaandam en Edam.

Kosten opleiding 

 • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL);
 • opleidingsgebonden leermiddelen ± € 700,-.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

Open dag metselaar 

Heb je interesse in de opleiding Metselaar, maar wil je eerst een kijkje nemen op onze school en vragen stellen aan docenten en studenten? Kom dan naar onze open dag en maak kennis met het Regio College. Vind hier alle informatie rondom de open dagen van de bouwopleidingen en meld je aan.

Wat je wellicht ook interessant vindt