Beroepsprofiel mechanisch operator A

Als procesoperator A ben jij werkzaam in zeer uiteenlopende sectoren van de proces- en maakindustrie, bijv. Forbo (linoleum), Olam (cacao), Duyvis (borrelnootjes), Cargill en Unilever. Je werkt in een procesmatige of mecahnische productieomgeving waarin verschillende machines, apparatuur en processen een samenhangend geheel vormen. Jij bedient vaak één type installatie en doet preventief onderhoud, waarvoor hij tijdelijk het proces stillegt. Jij assembleert mechanische onderdelen van het proces en product en houdt zich bezig met het bijsturen en bijregelen. Jej bouwt de installatie op of om, en controleert de instelling van de parameters. Jij roept tijdig de hulp in van collega’s als je problemen niet zelf kan oplossen.  Zie je jezelf al werken als operator, dan is de opleiding Mechanisch operator A  iets voor jou! 

Wat is een mechanisch operator A? 

Een mechanisch operator A bedient de machines en apparatuur en zorgt dat het productieproces goed en snel verloopt. De machine wordt door de operator bediend, ingesteld, gecontroleerd en omgebouwd. Een mechanisch operator A heeft een andere functie dan een procesoperator, een procesoperator overziet namelijk het hele productieproces en een mechanisch operator zorgt ervoor dat de machine zo optimaal mogelijk functioneert. Jij verhelpt kleine storingen door deze te repareren en voert klein onderhoud uit. Zonodig schakel je zelf de technische dienst in om grote verstoringen en onderhoud uit te laten voeren.

Wat doet een mechanisch operator A? 

Als mechanisch operator A heb je de verantwoordelijkheid over het functioneren van een machine of ander soort installaties binnen een fabriek. Je zorgt dat alles rondom de installaties vlekkeloos verloopt en het productieproces niet verstoord wordt. Samen met je collega’s behoud je het overzicht over het volledige proces en help je mee wanneer machines en apparatuur gerepareerd moeten worden.

Competenties 

 • Samenwerken en overleggen
 • Formuleren en rapporteren
 • Vakdeskundigheid toepassen
 • Materialen en middelen inzetten
 • Instructies en procedures opvolgen
 • Kwaliteit leveren
 • Plannen en organiseren

Waar kun je werken als mechanisch operator? 

Als mechanisch operator werk je bij een bedrijf in de procesindustrie, waaronder:

 • Voedingsmiddelenindustrie
 • Uitgeverijen en drukkerijen
 • Aardolie industrie
 • Productie van geneesmiddelen
 • Verfindustrie
 • Metaalindustrie
 • Papier-, rubber- en kunststofindustrie

Doorstroommogelijkheden 

Wanneer je de opleiding mechanisch operator A hebt afgerond kun je direct in de praktijk aan de slag gaan. Als je eenmaal werkt als mechanisch operator dan kun je doorgroeien naar een meer gespecialiseerde functie, maar het kan ook goed zijn dat je meerdere taken en verantwoordelijkheden krijgt. Heb je veel ervaring opgedaan in de praktijk, dan kun je doorstromen naar (mechanisch) operator B, C of leidinggevende operator worden.

Werktijden 

De werktijden zijn bij iedere organisatie verschillend, maar in de meeste gevallen werk je als mechanisch operator in volcontinudienst (twee- of meerploegendienst). Je moet er daarom geen bezwaar tegen hebben om ook regelmatig in de avonden of weekenden te werken. Het voordeel is wel dat je vaker vrij bent op andere dagen en je meer verdient als je op avonden werkt.

Salaris mechanisch operator A 

Wanneer je start als mechanisch operator A dan begin je met een salaris rond de €1.800. Wanneer je meer ervaring hebt of meerdere opleidingen hebt gevolgd kun je doorstromen naar leidinggevende operator en kan het salaris in sommige industrieën oplopen tot €4.000. Dit is exclusief de toeslag van de ploegendienst, vakantiegeld of eventueel een 13e maand.

CAO 

In de meeste gevallen werk je onder de cao Procesindustrie. Lees meer over deze cao.

Wat je wellicht ook interessant vindt