Beroepsprofiel gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker help je de kinderen zich te ontwikkelingen op communicatief, taalkundig en sociaal vlak en begeleid je kinderen die extra aandacht nodig hebben. Op deze pagina lees je meer over de functieomschrijving van een gespecialiseerd pedagogisch medewerker en wat je gaat verdienen. Wil je gespecialiseerd pedagogisch medewerker worden? Bekijk dan de opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker.

Wat is een gespecialiseerd pedagogisch medewerker? 

Opvoeden is een uitdaging. Pedagogisch medewerkers zijn in onze maatschappij daarom van grote waarde. Zij leveren een bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen en helpen en begeleiden hen waar ze kunnen. Een gespecialiseerd pedagogisch medewerker werkt meestal in de jeugdzorg of kinderopvang en houdt zich bezig met het begeleiden, verzorgen en bijstaan van kinderen en/of jongeren. Als pedagogisch medewerker help je kinderen bij hun ontwikkeling door activiteiten te organiseren, zoals: knutselen, spelletjes spelen, dansen en toneelspelen. De activiteiten zijn afhankelijk van de leeftijd van kinderen.

Wat doe je als gespecialiseerd pedagogisch medewerker? 

Samen met je collega’s ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse opvang en verzorging van (jonge) kinderen en creëer je een veilige, gezellige en stimulerende leefomgeving. Daarnaast begeleid en stimuleer je kinderen of jongeren om deel te nemen aan groepsactiviteiten, bedenk en organiseer je activiteiten gericht op de ontwikkeling van kinderen van verschillende leeftijden, beantwoord je vragen van ouders over de ontwikkeling en opvoeding van hun kind en houd je ervan om met kinderen te werken.

Het verschil tussen een pedagogisch medewerker en gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker begeleid je, naast de reguliere werkzaamheden van een pedagogisch medewerker, kinderen met ontwikkelingsachterstanden, stimuleer je jongeren die het (tijdelijk) moeilijk hebben, ben je aanspreekpunt voor ouders, collega’s en externe betrokkenen bij de begeleiding van kinderen met specifieke begeleidingsbehoeften, vervul je een aansturende en begeleidende rol voor collega's en voer je coördinerende taken uit.

Competenties (of kwaliteiten) 

  • Communicatieve vaardigheden: naast de kinderen heb je ook veel contact met ouders en collega's. Je kunt je zowel op kindniveau als in het contact met volwassenen goed uitdrukken;
  • Creativiteit: knutselen, spelletjes spelen, dansen, toneelspelen of de natuur in. Door een juiste dagindeling moet je ervoor zorgen dat de kinderen zich niet gaan vervelen;
  • Inlevingsvermogen: om goed op de verschillende doelgroepen aan te sluiten, moet je jezelf inleven in wat kinderen leuk vinden en wat hen bezighoudt;
  • Organisatietalent: je moet de kinderen structuur bieden, maar tegelijkertijd heb je ook een flinke dosis flexibiliteit nodig wanneer dat nodig is;
  • Samenwerken: je staat nooit alleen op een groep. Samen met je collega’s ben je verantwoordelijk;
  • Betrokkenheid: je vindt het leuk om dagelijks met de kinderen bezig te zijn, ook als ze druk zijn, veel lawaai maken tijdens het spelen of veel aandacht en verzorging nodig hebben;
  • Verantwoordelijkheid: het is belangrijk dat je de verantwoordelijkheid voor de kinderen serieus neemt.

Waar kun je werken als gespecialiseerd pedagogisch medewerker? 

Met het diploma gespecialiseerd pedagogisch medewerker op zak kun je aan de slag bij een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of peuterspeelzaal waar gewerkt wordt met een VVE-programma, een integraal kindcentrum of brede school. Ook kun je aan de slag in het speciaal basisonderwijs, de dagopvang waarbij je kinderen of jongeren in een groep ondersteunt. In uitzonderlijke gevallen kun je stage lopen in een jeugdzorginstelling (let op, dit is een uitzondering, want dat is meestal hbo-niveau).

Doorstroommogelijkheden 

Na het behalen van je niveau 4-diploma gespecialiseerd pedagogisch medewerker kun je verder met een hbo-opleiding, bijvoorbeeld:

  • Sociaal pedagogische hulpverlening (SPH);
  • Pedagogiek;
  • Culturele en maatschappelijke vorming;
  • Maatschappelijk werk en dienstverlening;
  • Pabo.

Werktijden 

Gespecialiseerd pedagogisch medewerkers werken volgens een rooster, waarbij de normale werktijden op werkdagen zijn tussen 7.00 uur en 18.30 uur.

Pedagogisch medewerker salaris 

Hoeveel een gespecialiseerd pedagogisch medewerker verdient is afhankelijk van leeftijd en ervaring, maar het salaris ligt tussen de €2.069,- en €3.072,- bruto per maand. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn bijvoorbeeld 8% vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering. Bij onregelmatige werktijden kan ook een onregelmatigheidstoeslag van toepassing zijn.

CAO  

In de CAO vind je afspraken over loon, toeslagen, werktijden, overwerk, vakantie en pensioen.

Aanmelden opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Lijkt het je wat om timmerman te worden? Bekijk dan de opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker en meld je aan!

 

Wat je wellicht ook interessant vindt