Beroepsprofiel eerste monteur elektrotechnische systemen

Wil jij weten wat de taken en verantwoordelijkheden zijn van een eerste monteur elektrotechnische systemen? Lees in dit beroepsprofiel alles over het werk van een eerste monteur elektrotechnische systemen. 

Elektrotechnische systemen zijn al belangrijk in onze hedendaagse maatschappij en zullen in de toekomst alleen maar belangrijker worden. Als eerste monteur elektrotechnische systemen zorg je er dan ook voor dat onder andere industriële bedrijven zorgeloos gebruik kunnen blijven maken van deze systemen. Heb jij technisch inzicht? Dan de functie eerste monteur elektrotechnische systemen echt iets voor jou! Wil je graag de opleiding volgen? Kijk dan hier naar de opleiding eerste monteur elektrotechnische systemen.

Wat is een eerste monteur elektrotechnische systemen?  

De eerste monteur elektrotechnische systemen houdt zich bezig met het installeren, controleren en repareren van verschillende elektrotechnische systemen.

Wat doet een eerste monteur elektrotechnische systemen? 

Een eerste monteur elektrotechnische systemen maakt en installeert onderdelen van elektrotechnische producten en systemen. Dit kan van alles zijn, denk bijvoorbeeld aan automatisering in fabrieken of het installeren van verkeerslichten.Het kunnen dus simpele elektrotechnische taken zijn die verricht moeten worden, maar het kunnen ook complexe uitdagingen zijn.

Competenties 

  • technisch inzicht: je moet verschillende soms zelf complexe elektrotechnische systemen kunnen begrijpen;
  • analytisch: je hebt oog voor details;
  • zorgvuldig: je gaat met zorg en precisie te werk;
  • inventief:  je moet technische problemen zelf kunnen oplossen.

Waar kun je werken als eerste monteur elektrotechnische systemen 

Je kunt aan de slag in de machine-industrie en apparatenbouw, soms op een aparte assemblage/montage-afdeling. Het installeren kan ook bij de klant plaatsvinden. Een eerste monteur elektrotechnische systemen werkt dus in de werkplaats of op locatie. Dit is afhankelijk van de elektrotechnische uitdaging.

Doorstroommogelijkheden 

Wanneer je aan het werk gaat als eerste monteur elektrotechnische installaties begin je in de meeste gevallen met de eenvoudigere elektrotechnische taken. Met de tijd zullen deze taken complexer worden en zul je ook meer leren binnen je vakgebied. Je zou ook kunnen overwegen om door te studeren en bijvoorbeeld de opleiding technicus engineering (elektrotechniek) niveau 4 kunnen doen.

Werktijden 

Afhankelijk van de urgentie van het elektrotechnisch dilemma kunnen de werktijden variëren. Het kan goed zijn dat urgente werkzaamheden zich voordoen op feestdagen en in weekenden. Je moet geen bezwaar hebben tegen onregelmatige werktijden. Echter, voor de meeste werkgevers en klussen is het zo dat deze overdag en doordeweeks uitgevoerd kunnen worden.

Eerste monteur elektrotechnische systemen niveau 3 salaris 

Het salaris van een eerste monteur mechatronica niveau 3 varieert veel op basis van opleiding, ervaring en leeftijd. Wanneer je de opleiding eerste monteur elektrotechnische systemen hebt afgerond kun je een bruto salaris verwachten tussen de €1.600,- en €3.000,- per maand. Zie CAO metaal en techniek.

CAO 

In de meeste gevallen werk je onder de CAO metaal en techniek